hirdetés

Új terápia gyermekkori neuroblasztóma kezelésében

A TIGIT-PD-L1 immunellenőrzőpont-gátló kombinált blokádja sikeresnek mutatkozott állati modellszervezetekben, hamarosan remélhetőleg megkezdődhetnek a klinikai vizsgálatok.

hirdetés

A Cancer Cell folyóiratban január 4-én jelent meg a Hollandiában működő Princess Máxima Center kutatóinak cikke, amelyben a neuroblasztóma tumorok részletes atlaszát készítették el, rámutatva az immunterápiás kezelési módszerek új lehetséges célpontjaira. Sikerült egy olyan fékmechanizmust azonosítaniuk az immunrendszerben, amelyet már létező immunterápiás kezelésekkel blokkolni lehet. Ez a módszer új kezelési lehetőséget jelenthet a rosszindulatú neurológiai daganatok, a neuroblasztómák terápiájában.

A szervezet saját immunrendszerét célzó immunterápiás beavatkozások közé tartozik az anti-GD2 terápia, amely az elmúlt évek során 15%-kal javította a neuroblasztómás gyerekek túlélési esélyeit. Csakhogy ez az immunterápiás kezelés még nem működik elég hatásosan, ráadásul nem is minden gyermekkorú beteg reagál rá. A mostani kutatás során pontosan ez volt a kutatók által feltett kérdés: miért nem működik az immunterápiás kezelés egyes gyerekeknél? Ennek megválaszolása érdekében a kutatók igen részletes felbontásban kezdték meg neuroblasztómás gyerekek daganatainak feltérképezését, melynek során egyetlensejt RNS-szekvenálással elemezték 19 gyermek összesen 24 daganatát. Az egyetlensejt RNS-szekvenálás egy olyan technika, amellyel a daganatban lévő sejteket - beleértve a rákos és immunsejteket is - egyedi szinten lehet vizsgálni.

A tudósok több mint 22 ezer egyedi sejtet elemeztek, és megfigyelték, hogy az immunrendszer T-sejtei nem működtek rendeltetésüknek megfelelően a neuroblasztóma tumorokban. Ezeknek a diszfunkcionális T-sejteknek a felszínén gyakran volt azonosítható egy TIGIT nevű fehérje, amely fékezi a T-sejtek aktivitását, vagyis azt a parancsot közvetíti, hogy az immunrendszer ne támadja meg a tumorsejteket.

Az immunterápiás kezeléseknek ma már létezik egy olyan csoportja, amely képes kikapcsolni ezt a féket. Ezt a gyógyszerosztályt nevezik immun-ellenőrzőpont-gátlóknak (immune checkpoint inhibitors),  és az ilyen készítmények célja az immunrendszer aktiválása a rákos sejtek eltávolítása érdekében.

A kutatók mesterséges 3D-s minitumorokban (organoidokban) és egér modellszervezetekben is azt figyelték meg, hogy a TIGIT (Ig és ITIM doménekkel rendelkező T-sejt immunreceptor) és egy másik, PD-L1 nevű fehérje elleni ellenőrzőpont-gátlók (checkpoint inhibitors) kombinációja sikeresen pusztította el a neuroblasztóma sejteket. A kutatók egerekben is képesek voltak szimulálni a kiújuló neuroblasztómát, a betegség agresszív formáját, amelyet kemoterápiával és anti-GD2 immunterápiával kezelnek. Ez a vizsgálat is azt mutatta, hogy az új ellenőrzőpont-gátló kezelési kombináció hosszabb túlélést eredményezett.

A TIGIT-et és a PD-L1-et blokkoló és az immunrendszert aktiváló gyógyszereket, a tiragolumabot és az atezolizumabot klinikai vizsgálatokban felnőtteknél már alkalmazzák egyes rákos megbetegedések, többek között tüdő- és májrák kezelésére. A kutatók most a Roche gyógyszergyártó céggel együttműködve klinikai vizsgálatot indítanak neuroblasztómás gyermekek számára Európában és az Egyesült Államokban.

Dr. Judith Wienke, a Princess Máxima gyermekonkológiai központ vezető kutatója, a tanulmány társvezetője elmondta: “Munkánk során nagy felbontású térképet készítettünk a neuroblasztóma tumorok immunrendszeréről, ami egyedülálló betekintést nyújtott arra vonatkozólag, hogy a különböző immunsejtek működése hogyan tér el a normálistól a daganatokban. A neuroblasztómáról készített immunatlaszunk fontos új kiindulópontot kínál ezen gyermekkori  daganatos betegség immunterápiájának fejlesztéséhez. Kutatásunk egyelőre még korai fázisánál tart, de az új immunterápiás kombináció laboratóriumi eredményei nagyon biztatóak. A következő lépés az, hogy ezt a kísérleti kezelést klinikai vizsgálatban teszteljük. Vizsgálni fogjuk a kombinált kezelés biztonságosságát és lehetséges előnyeit metasztatikus és kiújuló neuroblasztómában szenvedő gyermekeknél.”

A szintén a Princess Máxima központban dolgozó Prof. Dr. Jan Molenaar, a kutatás társvezetője elmondta: “Fantasztikus, hogy a neuroblasztóma biológiájával kapcsolatos alapkutatás eredményeit szinte azonnal át tudtuk ültetni a klinikumba - még soha nem tapasztaltam, hogy ez ilyen gyorsan megtörtént volna. Alig várom, hogy megkezdődjön a klinikai vizsgálat, hogy végre kiderüljön, hogy a neuroblasztómás gyermekek profitálhatnak-e az immunterápiák ezen új kombinációjából. Az immunterápiát egyre több rákos gyermeknek kínálják - akár kísérleti kezelésként, akár a standard kezelés részeként. A daganatok immunrendszerének alapkutatása elengedhetetlen az immunterápiás módszerek hatékonyságának javításához és a mellékhatások csökkentéséhez.”

Prof. Dr. Max van Noesel gyermekonkológus, a Princess Máxima Center gyermekonkológiai központ szolid tumorokkal foglalkozó részlegének igazgatója, aki szintén részt vett a kutatásban, elmondta: “Felnőtteknél az immun-ellenőrzőpont-gátlók, az ún. checkpoint inhibitor-ok - a szervezet saját immunrendszerét fékező terápiák - jelentős javulást eredményeztek például a melanóma és a tüdőrák kezelésében. A legismertebb olyan ellenőrzőpont-gátlók azonban, amelyek a PD-L1 fehérjét célozzák, még nem mutattak hatást pediátriai alkalmazás során. A mostani vizsgálatunkban alkalmazott egyetlensejt megközelítésnek köszönhetően a PD-L1 mellett egy másik célpont, a TIGIT is előkerült. A TIGIT és a PD-L1-blokkolók kombinációjának hatását vizsgáló klinikai vizsgálat előkészületei már előrehaladott állapotban vannak. Kíváncsian várom, hogy ez a biológiai alapkutatásokon alapuló megközelítés valóban változást hoz-e a magas kockázatú vagy kiújult neuroblasztómában szenvedő gyermekek számára.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Immune atlas at cell level points to new combination treatment for incurable childhood cancer

Integrative analysis of neuroblastoma by single-cell RNA sequencing identifies the NECTIN2-TIGIT axis as a target for immunotherapy

Irodalmi hivatkozás:

Integrative analysis of neuroblastoma by single-cell RNA sequencing identifies the NECTIN2-TIGIT axis as a target for immunotherapy, Cancer Cell (2024). DOI: 10.1016/j.ccell.2023.12.008. www.cell.com/cancer-cell/fullt … 1535-6108(23)00436-1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.