hirdetés

Újabb gyógyszer nem kissejtes tüdőrákra

Az FDA hatásossága miatt gyorsított eljárással törzskönyvezi a crizotinib rezisztens, anaplasztikus lymphoma kináz pozitív (ALK+) áttétes nem kissejtes tüdőrákos betegek kezelésére az ARIAD cég AP26113 jelű szerét.

hirdetés

2014. október 2.-án az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FD) az ARIAD Pharmaceuticals gyógyszergyártó cég vizsgálat alatt álló, szájon át szedhető rákgyógyszerének, az AP26113-nak Breakthrough Therapy Designation (BTD) minősítést adott. Ezt a „Terápiás Áttörés Megjelölést (BDT)” olyan új gyógyszerek kaphatják, amelyek valamilyen súlyos, vagy életveszélyes betegség kezelésére valók, és az előzetes klinikai bizonyítékok szerint jelentős javulást fognak hozni az eddigi kezelésekhez képest, így gyorsított eljárással törzskönyvezik őket, részint a jelentős klinikai haszon okán, részint, mert a szokásos, és előírt nagy tömegű klinikai vizsgálatok a sok-sok évet vennének igénybe. A BTD minősítésre a gyártó terjeszti elő az FDA felé a gyógyszer klinikai vizsgálatainak anyagait, idén szeptember elejéig 213 ilyen kérés érkezett be az FDA-hoz, 61-et elfogadtak és 116-ot elutasítottak. Nagy általánosságban a Breakthrough Therapy Designation minősítést kapott gyógyszerek a következőképpen oszlottak meg betegségek szerint: ritka örökletes betegségek 19%, fertőző betegségek 24%, kardiovaszkuláris betegségek 8%, daganatos betegségek 41% és egyéb betegségek 8%.

A nem kissejtes tüdőrákok (NSCLC) mintegy 7%-ában (átlagosan 3-8%-ában) EML4-ALK transzlokációk vannak, ezek a tumorok ellen a crizotinib (PF-02341066) nevű orphan drug alkalmazását befogadta az FDA. A crizotinib (Pfizer, Xalkori) rákellenes kismolekulájú gyógyszer, anaplasztikus lymphoma kináz (ALK) - gátló és ROS-1 (c-ros onkogén-1) - gátló, egyes NSCLC-k kezelésére törzskönyvezték az USA-ban 2011. augusztusában, és néhány egyéb országban. Tesztelik anaplasztikus nagysejtes lymphomában, neuroblastomában felnőttekben és gyermekekben egyaránt.

A most BTD minősítést kapott AP2611 kódjelű, Ariad gyártmányú gyógyszer – olyan, az anaplasztikus lymphoma kináz pozitív (ALK+) áttétes nem kissejtes tüdőrákos betegek (NSCLC) kezelésére alkalmas, akik crizotinibre (Xalkori) rezisztensek. A szer a BTD minősítést a még jelenleg is folyó Fázis I/II vizsgálat alapján kapta meg, ugyanis az AP26113 az ALK+ nem kissejtes tüdőrákos beteg 72%-ánál objektív választ eredményezett, melyek átlagos időtartama 49 hét volt, és az átlagos progressziómentes túlélés 56 hétnek adódott. Ezek alapján az Ariad gyógyszergyár 2. fázisú kiterjedt vizsgálatot indított ALTA néven, melyben olyan lokálisan előrehaladott, vagy áttétes ALK+ NSCLC-s betegeket fognak kezelni, akik előzetesen már Xalkori kezelést kaptak. Az Amerikai Ráktársaság adatai szerint az NSCLC a leggyakoribb tüdőrák, a mintegy évi 228.190 új tüdőrákos beteg kb. 85%-át képviselik.

Ugyanebben az indikációban két másik molekula is megkapta a BTD minősítést: az egyik a Novartis cég LDK378 jelű vegyülete (ceritinib, Zykadia) , a másik az Alectinib (Roche), mindkettő crizotinibre rezisztens ALK+ NSCLC kezelésére.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.