hirdetés

Újabb vizsgálatok dapagliflozinnal

Egy kis esetszámú, randomizált, VO₂ csúcsértéket követő klinikai vizsgálat szerint a dapagliflozin kedvezően hatott csökkent ejekciós frakcióval járó szív-elégtelenségben.

hirdetés

Dr. Julio Nuñez Villota (University of Valencia) az European Failure Assiociation of the European Society of Cardiology (HFA-ESC) madridi találkozóján 2022. májusában adta elő a DAPA-VO₂ nevű vizsgálat eredményeit, amelyek az European Journal of Heart Failure folyóiratban nyomtatásban is megjelentek. A VO₂ csúcsértéket követő klinikai vizsgálat szerint a csökkent ejekciós frakcióval járó szív-elégtelenségben (HFrEF) néhány hetes SGLT2 gátló dapagliflozin kezelés után javul a funkcionális kapacitás. A kedvező hatás a 30. napnál éri el a csúcspontját, majd néhány hónapig azonos, plato szinten marad.

A DAPA-VO₂ vizsgálatba három spanyol centrumban 90, a NYHA 2-3 osztályába sorolható HFrEF beteget vontak be (75%-uk volt a férfi), a betegek napi 10 mg dapagliflozint vagy placebot kaptak. A szívelégtelenségben nem következtek be jelentős változások, kacs-diuretikummal 3 betegnél lehetett változást elérni. A kiindulási VO₂ csúcsértéke átlagosan 13,2 ml/kg/min volt: 1 hónapnál a dapagliflozin csoportban 13,8 ml/kg/min, a kontroll csoportban 12,7 ml/kg/min volt (P=0,021). A két csoport közötti különbség tehát 1,09 ml/kg/min volt. A vizsgálat 3. hónapjánál ezek az értékek 13,7 ml/kg/min és 12,7 ml/kg/min értékeknek feleltek meg (P=0,032), a különbség 1,06 ml/kg/min volt. A 90 randomizált betegből 13 (14%) elveszett, vagy nem fejezte be a vizsgálatot – részint a COVID-19 miatt. A DAPA-VO₂ vizsgálatban az SGLT2 gátlót szedő betegeknél sem az 1. hónapnál, sem a 3. hónapnál nem látszott párhuzamos előny, ráadásul a 3. hónapban nagyon magas volt a vizsgálatból kiesők száma.

A DAPA-VO₂ vizsgálatban a dapagliflozintól azoknál a betegeknél láttak kedvező hatást, akik már egyébként is jól voltak kezelve. Az SGLT2 gátlót pluszban adva tripla gyógyszeres kezelés történt a gyógyszerre randomizáltak kétharmadánál. A vizsgálatban résztvevők 97%-a renin-angiotenzin gátlásban részesült, 91%-uk béta-blokkolókat kapott és 72%-uk mineralokortikoid receptor antagonistákat szedett. Ilyen módon a vizsgálat a dapagliflozin „hozzáadott kedvező hatást” hozott létre a HFrEF betegeknél, ami „mechanisztikusan független és kiegészítő” a HFrEF guideline-jaiban javasoltakhoz képest.

A placeboval korrigált VO₂ max. változás – ami hasonló a 2020-ban indult, EMPA-TROPISM (Randomized Trial of Empagliflozin in Nondiabetic Patients With Heart Failure and Reduced Ejection Fraction) -nak nevezett 84 HFrEF beteg bevonásával végzett, 6 hónap elteltével (4 beteg kiesése után) értékelt vizsgálatban tapasztaltakhoz – klinikailag jelentős különbségnek tekintendő, és ahhoz hasonlítható, amit a kardiális reszinkronizációs kezelésnél látunk, lehetséges, hogy az SGLT2 gátlók ezen jótékony hatása csak az egyik a sok lehetséges hatásmechanizmus közül. A dapagliflozinnak nem volt jelentős hatása a 6MWT-re, ami a vizsgálat hibái és a résztvevők alacsony száma miatt alakult így. Mint más vizsgálatokban, a 3. hónapban voltak észlelhetők a dapagliflozin kedvező hatásai. Feltehetően a vizsgálat rövidsége miatt nem jelentkeztek jelentős átrendeződési, „remodeling” hatások.

A DAPA-VO₂ vizsgálattal egyidőben másik SGLT2 gátlóval az empagliflozinnal lefolytatott vizsgálatban a HFrEF-ben szenvedők klinikai kockázatai az empagliflozin adására szintén rapidan enyhültek, és ezek az adatok segíthetnek a kockázatcsökkenés mechanizmusának megértéséhez. A vizsgálat első hónapjában a csúcs VO₂ 8%-kal magasabbra emelkedett a placebóhoz képest (P=0,021), és az előny 90 napig fennállt. A 6 perces séta teszt (6MWT) eredménye is javulást mutatott az empagliflozin hatására.

Megjegyzendő, hogy a két vizsgált betegcsoport nem különbözött lényegesen egyik másodlagos végpontban sem, nevezetesen a 6 perces séta teszt (6MWT) során megtett távolságban, az életminőségi mutatókban, a bal kamra szívultrahangos vizsgálata során nyert adatokban, a bal pitvari volumenben, a szisztolés és diasztolés funkcióban. Eltérések az elsődleges vizsgálati végpontokban voltak, ami a rövid követési időből, emiatt az előnyök alulbecsléséből, valamint a másodlagos végpontok statisztikai erejének a hiányából erednek. A 6MWT-nek egyébként számos hibája van, és mivel a legtöbb betegnek osteoarticuláris problémái voltak, a módszer nem alkalmas a szívelégtelenségben szenvedők funkcionális kapacitásának megítélésére.

Forrás:

Stiles S. Dapagliflozin early benefit explored in reduced EF heart failure. Medscape Medical News > Conference News > HFA-ESC 2022. June 06, 2022.

Palau P, Amiguet M, Dominguez E, et al. Short-term effects of dapagliflozin on maximal functional capacity in heart failure with reduced ejection fraction (DAPA-VO₂): a randomized clinical trial. Eur J Heart Failure 2022, doi:10.1002/ejhf.2560.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.