hirdetés

Univerzális ellenméreg a kígyómarás ellen

Újabb ígéretes lépést tettek a kígyómarás elleni ellenméreg kifejlesztése felé. Egy előzetes vizsgálatban azt mutatták ki, hogy a gyors és könnyen alkalmazható kezelés növeli a kígyómarást elszenvedettek túlélését.

hirdetés

A dr. Matthew Lewin (Kaliforniai Tudományos Akadémia) és dr. Stephen P. Samuel, az írországi, dublini (Trinity College, Dublin) vezette kutatócsoport újabb ígéretes lépest tett a kígyómarás elleni univerzális ellenméreg kifejlesztésére. Múlt nyáron megvizsgálták, hogyan hat egy nazálisan alkalmazott bénulásellenes szer azokban az egerekben, amelyekbe az indiai kobra (Naja naja) mérgének nagy adagját injektálták. Az egerek, amelyek halálos dózist kaptak a méregből, sok esetben életben maradtak a bénulásellenes szer, a neosztigmin alkalmazása után.

Ennek az előzetes vizsgálatnak az eredményeit nemrég a Journal of Tropical Medicine közölte (teljes közlemény).

A kísérlet során az egerek egyes csoportjai különböző (de a halálos adagnál nagyobb) dózisú mérget kaptak, majd egy részüket 1–2 perccel, másik részüket 10 perccel a méreg beadása után neosztigminnel kezelték. A legkisebb méregadagot kapott 15 egérből, amelyek 10 percen belül részesültek kezelésben, 10 életben maradt, és később viselkedésük teljesen normális volt, míg a kontroll egerek mind meghaltak. A nagyobb adag kobramérget (a halálos dózis 2–5-szörösét) kapott egerek mind meghaltak, de azok, amelyek egy adag neosztigmint kaptak, szignifikánsan tovább maradtak életben. Bár ebben a kísérletben minden állatot csak egy alkalommal kezeltek, az intranazális kezelés többször is elvégezhető. A teljes ellenméreg más kígyómérgek esetében a bénulásellenes szer és az adott méreg gátlószerének kombinációja lehet.

„A méregellenes szer szükséges, de nem elégséges a probléma megoldásához. Korlátai ma már jól ismertek, és jobb megoldásra van szükség a túlélés érdekében. Paradox módon szinte minden egészségügyi szervezet emblémájában ott van a kígyó, még sincs igazán hatásos terápia a kígyómarás kezelésére” – mondta dr. Lewin. „A 21. században senkinek sem kellene kígyómarás miatt meghalnia, és a mostani ígéretes lépés optimizmust ébreszt bennünk.”

A kutatócsoport először 2013 áprilisában, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetemen demonstrálta ennek az új kígyómarás-ellenes terápiának a hatását. Egy egészséges önkéntes személyt megbénítottak, miközben ébren volt, egy olyan toxinnal, amely utánozza a kobraméreg hatását és más olyan kígyómérgekét, amelyek bénulást okoznak. A kísérletes bénulás ugyanolyan sorrendben bénította meg az izmokat (a szemizmok gyengesége volt az első tünet, és végül a légzőizmok is megbénultak), mint a kígyómérgek. A személy ezután nazális spray formájában kapta meg a gyógyszert, és 20 percen belül normalizálódott az állapota. Ezt a kísérletet a Clinical Case Reports közölte.

A kígyómarás az egyik leginkább elhanyagolt trópusi betegség, noha évente majdnem 5 millió a kígyómarások száma. A halálozások száma 30-szor annyi, mint a taposóaknáké, és egyes fejlődő országokban közel annyi, mint az AIDS-é. A kígyómarások áldozatainak több mint 75%-a meghal azelőtt, mielőtt kórházba jutna, főleg azért, mert nincs olyan egyszerű módszer, amivel a terepen kezelni lehetne őket. Dr. Lewinék új módszere drámaian csökkentheti a kígyómarás okozta halálokat, amelyek száma jelenleg évente 94 000.

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.