hirdetés

Zanidatamab nyelőcsőrák kezelésében

Egy fázis II. klinikai vizsgálat eredményei szerint 18 hónapos kezelést követően 84%-os túlélést eredményezett a vizsgálati bispecifikus antitest áttétes nyelőcsőrákban.

hirdetés

A Jazz Pharmaceuticals és a Zymeworks Inc. január 19-én jelentette be, hogy fázis II. klinikai vizsgálatukban (NCT03929666) a zanidatamab (ZW25) bispecifikus antitest vizsgálati hatóanyaggal igen jó eredményeket értek el HER2-expressziót mutató áttétes gyomor-nyelőcső adenokarcinóma (mGEA; metasztatikus gasztro-oesophagealis adenokarcinóma) kezelésében. A vizsgálatban az áttétes mGEA-ban szenvedő betegek 79%-os objektív válaszarányt mutattak a fluorouracillal és ciszplatinnal kombinált ZW25 kezelésre, és 18 hónap elteltével a teljes túlélési arányuk 84% volt. Ezek az eredmények összesen 42 beteg értékeléséből származnak, a progressziómentes túlélési időszak medián hossza 12,5 hónap, a klinikai válasz időtartamának medián hossza pedig 20,5 hónap volt.

Bár ezek az adatok még a fázis II. vizsgálatból származnak, már most folyamatban van egy fázis III. vizsgálat is, amelynek első eredményei 2024-ben lesznek elérhetők. Az ebből a vizsgálatból származó adatok nyithatják meg az utat a hatóanyag engedélyeztetése felé.

A hatóanyagról (zanidatamab)

A zanidatamab egy vizsgálati fázisban levő, a Zymeworks AzymetricTM platformán alapuló bispecifikus antitest, amely egyszerre képes kötődni a HER2 receptor két, egymást nem átfedő epitópjához – ez az úgynevezett biparatopikus kötődés. Ez az egyedülálló kialakítás többféle hatásmechanizmust eredményez, beleértve a kettős HER2 jelblokkolást, a HER2 fehérje fokozott kötődését és eltávolítását a sejtfelszínről, valamint erős effektor funkciót, ami nagyon ígéretes daganatellenes aktivitást eredményez a betegeknél. A Zymeworks a Jazz és a BeiGene együttműködő partnereikkel együtt több klinikai vizsgálatban is értékelik a zanidatamabot, mint célzott kezelési lehetőséget a HER2-t expresszáló szolid tumoros betegek számára (például epevezeték karcinóma és kolorektális rák indikációkban is). A zanidatamab az FDA részéről már megkapta az áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy) minősítést, és két indikációban is (refrakter epevezeték karcinóma és a mostani vizsgálat indikációjának számító GEA) úgynevezett „fast track” elismerésben részesült (ilyenkor az FDA már a gyógyszer fejlesztése során is segítséget nyújt a vállalatnak, például a klinikai vizsgálat megtervezésében, ennek feltétele, hogy a készítmény súlyos egészségügyi kockázatot jelentő állapot kezelésére legyen alkalmas, illetve kielégítetlen gyógyászati igényt lásson el).

A gyomor-nyelőcső adenokarcinómáról (GEA)

A gasztro-oesophagealis karcinóma (GEA) globálisan az ötödik leggyakoribb ráktípus, és a betegek körülbelül 20%-a HER2-pozitív. A HER2-pozitív GEA magas morbiditással és mortalitással jellemezhető még a meglévő kezelések ellenére is, így erős az igény új terápiás lehetőségek kifejlesztésére. A kutatók 2010-ben fedezték fel azt, hogy a GEA egyes típusai a HER2 receptor támadásával is kezelhetők, amikor egy klinikai vizsgálatban a kemoterápiát a Roche Herceptinjével (trasztuzumab) kombinálva sikerül a medián túlélési időszakot szignifikáns mértékben meghosszabbítani. A Jazz és a Zymeworks éppen ezért a klinikai vizsgálatokban egy Herceptin plusz kemoterápia kontroll kart is alkalmaz.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Jazz Pharmaceuticals and Zymeworks Announce 84% Overall Survival at 18 Months from Phase 2 Trial Evaluating Zanidatamab in HER2-Expressing Metastatic Gastroesophageal Adenocarcinoma

Jiving with Jazz after $325M opt-in, Zymeworks links HER2 bispecific to 84% survival after 18 months

A Safety and Efficacy Study of ZW25 (Zanidatamab) Plus Combination Chemotherapy in HER2-expressing Gastrointestinal Cancers, Including Gastroesophageal Adenocarcinoma, Biliary Tract Cancer, and Colorectal Cancer

Jazz hands Zymeworks a much-needed win for biliary tract cancer drug after peek at data

Trastuzumab in combination with chemotherapy versus chemotherapy alone for treatment of HER2-positive advanced gastric or gastro-oesophageal junction cancer (ToGA): a phase 3, open-label, randomised controlled trial

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.