Koronavírus variánsok és vakcinahiány

Bár az USÁ-ban hatalmas erőkkel oltanak, ott sincs elegendő SARS-CoV-2 elleni védőoltás, pedig az oltásnak az új vírusvariánsok elleni harcban is nagy szerepük van.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) és az Advisory Committee on Immunisation Practices (ACIP) szakértői 2021. március eleji megbeszélésükön nem csak azt a nyilvánvaló tényt szögezték le, hogy a COVID-19 elleni oltások korlátozott mennyisége korlátozott és a koronavíros  variánsok fenyegetése miatt lényegesen több vakcinára lenne szükség. Arról is vitatkoztak, hogy az hasznos lehet-e az mRNS vakcinák (Pfizer/BioNtech és Moderna) második dózisának elhalasztása (az USÁ-ban nem oltanak az AstraZeneca szerével). Mind az ACIP, mind a CDC szakértői azt állapították meg, hogy 5 előzetes vizsgálat szerint a második mRNA adag elhalasztása egyes embereket védelem nélkül hagy a vírus ellen. Dr. Pablo Sanches (Ohio State University, Columbus), az ACIP tagja elmondta, hogy a második adag elhalasztása esetén többen lesznek COVID-19-betegek, ami aláássa a gyógyszerekbe vetett bizalmat. „Úgy gondolom, hogy tartanunk kell magunkat az mRNA vakcinák előírt ajánlásaihoz” – jelentette ki.

Az USA-ban a Pfizer és a Moderna is „booster” (emlékeztető oltás) vizsgálatokat indított, és a B.1.351 (dél-afrikai) variáns elleni második generációs vakcina kifejlesztésén dolgoznak. Fontos hangsúlyozni, hogy a jelenlegi prevenciós előírások és engedélyezett vakcinák jól védenek a SARS-CoV-2 variánsok ellen.

A B.1.1.7-es (brit) variánst eddig 101, a B.1.351 jelű (dél-afrikai) mutánst 51, míg a brazil/japán P.1 változatot mindössze 29 esetben mutatták ki február végéig az USA-ban. A „brit” (B.1.1.7) vírus eddigi prevalenciája mindössze 1-2% volt, de 2021. márciusban a várakozások szerint már ez fogja a legtöbb fertőzést okozni. A vakcina ellátás továbbra is nagy nyomás alá helyezi mind az ACIP-ot, mind az állami és a helyi egészségügyi hatóságoknak, akiknek dönteni kell a rendelkezésre álló vakcinák leghatékonyabb felhasználásáról. „A vakcina egyre nagyobb mennyiségben érkezik, a Johnson & Johnson Janssen védőoltásának engedélyezése is igen örvendetes, ezért egyre könnyebb lesz a döntés is”. Gyógyszergyári vélemények szerint az év vége felé vakcina fölösleg lesz az USA-ban. 2021. február 27-éig 72 millió dózis COVID-19 védőoltást adtak be az USÁ-ban, de az ACIP COVID-19 vakcinák kiosztásáról kiadott 2020 decemberi részletes javaslatától az egyes államok saját hatáskörben eltértek, ami helyenként igazi káoszt eredményezett.

Dr. John Whyte (WebMD) és Dr. Eric J. Topol (Scripps Research Inst.) a koronavírus változatokról szóló közös közleményük címében felvetik, hogy vírus-variánsokról van-e szó, vagy vaklármáról (Variants or ’scariants’?). A new yorki, kaliforniai, brazil-, dél-afrikai és brit vírusformákat variánsokként emlegetik, mivel a vírus genetikai állományának többszörös mutációit hordozzák. Kb. 20 bázisban térnek el a "vad" SARS-CoV-2-től, és ebből a 20 mutációból 10 a vírus tüskefehérjéjét kódoló génszakaszt érinti, ezért használják a „variáns” megnevezést. Még jelentősebb változások esetén a „strain” (törzs, fajta) kifejezést tartják indokoltnak. Eddig egyetlen ilyen vírusváltozat, a brit (B.1.1.7) variáns hordoz olyan sok mutációt, és változott meg annyira a tulajdonsága, hogy ennek alapján új koronavírus törzsnek lehet nevezni. A többi változat egyelőre a „vaklárma” kategóriába tartozik. Az új törzs megjelöléshez három tulajdonságnak kell teljesülnie: az új változatnak fertőzőbbnek (több eset) és virulensebbnek (több súlyos beteg, több halál) kell lennie, és el kell tudni kerülnie az immunrendszert (vagyis a SARS-CoV-2-vel  korábban már megfertőződött beteg ismét megkaphatja a fertőzést, mivel az immunrendszer nem ismeri fel a vírust, vagy a vakcina által termeltetett ellenanyag nem képes az új változat felismerésére, legyőzésére), de szerencsére eddig  csak egyetlen variánsról igazolódott, hogy mindhárom feltétel igaz rá. Ez a jelenlegi szörny a brit variáns, amely 50%-kal fertőzőbb és jelentősen virulensebb (több halál), mint az eredeti vírus. Elsősorban Kaliforniában és Floridában terjed, de a minták genom szekvenálása nagyon változó, és alacsony aránya miatt csak becslések vannak arra, hogy jelenleg a fertőzések hány százalékát okozhatja. A többi variáns nem annyira fertőző, a probléma velük inkább az újrafertőződés, ill. a védőoltásokkal szembeni rezisztencia.

Whyte és Topol az eddigi tapasztalatok alapján a jelenlegi vakcina az alternatív oltási rendszerek megfontolását ajánlja: a második dózist ne 4, hanem  6-8 héttel az első után adjuk, a COVID-on már átesetteknek csak egy dózist adjunk, a Moderna vakcina pedig annyira hatékony, hogy abból -átmenetileg-  fél dózis beadása is elegendő.

Források:

Young KD. CDC panel sounds alarm on COVID variants, even as vaccine supply rises. Medscape Medical News. March 02, 2021.

Whyte J, Topol EJ. Variants or ’scariants’: are the threats real or just media hype? Medscape Perspective March 02, 2021.  

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.