Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 343
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-20

Az eddigi klinikai vizsgálatokban kiértékelt betegek alacsony száma miatt az FDA nem hagyta jóvá a donanemab gyorsított engedélyezését.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-20

Új kutatások szerint bizonyos a 2-es és 4-es típusú angiotenzin II receptorokat inkább stimuláló, mint gátoló vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csökkenthetik a demencia előfordulását ezen gyógyszerek új használói körében.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2023-01-11

A génterápia folyamatosan fejlődő speciális kezelési eljárás. Módszere a be­tegségért felelős hiányzó gén pótlása, a genetikai információ átíródását gátló tényezők kiiktatása, a kórosan működő gén kiütése, és különféle gén­szerkesztési eljárások. A közlemény a neurodegeneratív és neuromuscularis betegségek génterápiás lehetőségeit ismerteti.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-09

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) engedélyezte a lecanemab-irmb (Leqembi, Eisai) amiloid béta protofibrillum antitestet az Alzheimer-kór (AD) kezelésére.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-12-26

Az Egyesült Államokban az FDA engedélyezte a Roche Alzheimer-kór diagnózisának megerősítésére alkalmas Elecsys tesztjeit.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-12-21

Egy új tanulmány ismét megerősíti azt a hipotézist, hogy az amiloid és a tau szintjében bekövetkező változások már évekkel az Alzheimer-kór (AD) klinikai tüneteinek megjelenése előtt kialakulnak.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-12-16

Egy új kutatás szerint a vizeletben talált, nemrégiben azonosított biomarker lehet az első lépés a korai stádiumú Alzheimer-kór (AD) egyszerű és olcsó tesztjének kifejlesztése felé.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-12-14

Az Alzheimer-kórban (AD) kialakult tau-fehérje módosulások visszafordítására tervezett gyógyszer a fázis 3. vizsgálata nem teljesítette az elsődleges végpontját, a kogníció és életviteli funkciók javítását, de a vizsgálat érdekes fordulatot vett.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-12-07

Egy új tanulmány segíthet megmagyarázni a nemek közötti szakadékot – és olyan új kezelési módszereket kínálhat, amelyek segítik mindkét nemhez tartozó betegek visszaszorítását.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-11-29

Egy amerikai tanulmány kapcsolatot mutatott ki a menopauza környékén jelentkező hőhullámok és az agy vaszkuláris érintettsége között.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.