Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-09-22

A Pittsburghi Orvosi Egyetemen az antitestek szokásos méreténél 10-szer kisebb hatóanyagot fejlesztettek ki, mely úgy tűnik, mellékhatások nélkül képes neutralizálni a SARS-CoV-2 vírust.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-01-01

Bár az orvosok egyre inkább törekszenek az őszinte, nyílt beszédre betegeikkel, már az Egyesült Államokban is foglalkoznak azzal, hogy mi a beteg álláspontja ezzel kapcsolatban.

 

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-01-25

A sürgető vizelés és a gyakori éjszakai vizelés, valamint incontinencia kezelése antimuscarin típusú gyógyszerrel.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-12-12

Amennyiben egy nő gyakran él át traumatizáló élményeket, akkor nagyobb az esélye, hogy szívbetegség alakul ki nála, különösen a menopauzát követően.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-05-19

Egy új, személyre szabott mobiltelefonos alkalmazás előre jelzi a koraszülés veszélyét. Az újítás különösen a nehezen elérhető populációkban élő várandósok számára jelenthet nagy segítséget.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-09-01

A legújabb vizsgálatok megerősítették azt a közismert vélekedést, hogy a halhúsok fogyasztása védi az agyat az öregedéssel járó problémáktól, sőt az értelemért és a memóriáért felelős agyterületek tömege növekszik. 

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-07-12

A placenta sejtjei egyedülálló képességeik révén megakadályozhatják, hogy a vírusok az anya szervezetéből átjussanak a magzatba, és e tulajdonságot más sejttípusoknak is átadhatják – állapították meg a Magee-Womens Research Institute (MWRI) és a University of Pittsburgh School of Medicine kutatói…

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-06-18

A különböző etnikai hovatartozású betegek összehasonlítása azt jelzi, hogy az afroamerikai származású betegek vérében nagyobb mennyiségben vannak jelen bizonyos antitestek szisztémás sclerodermában, ami a súlyos szövődmények és a halálozás nagyobb kockázatával társul.

#9
Journal of Clinical Oncology III. évf.2. szám
OTSZ Online
2007-04-01
 A koleszterincsökkentő gyógyszerek osztályába tartozó sztatinok először 1987-ben kerültek forgalomba.1 Ötvenéves kor felett gyakran használják őket, és az atorvastatin az Egyesült Államokban a tíz leggyakrabban rendelt gyógyszer egyike. Egyre több laboratóriumi adat utal arra, hogy a sztatinok kemopreventív daganatellenes hatást fejtenek ki különböző szervekben, például a vastagbélben, a tüdőben, az emlőben és a prosztatában.   A sztatinok gátolják a koleszterinszintézis egyik kulcsenzimét, a 3-hidroxi-3-metilglutaril-koenzim A (HMG-CoA) reduktázt és ezáltal a koleszterinszintézist. A sztatinok növekedésgátló hatása a HMG-CoA reduktáz gátló hatás következménye lehet, de más mechanizmusok szerepét is felvetették. A lovastatin és a simvastatin in vitro gátolják a tumorsejtek szaporodását, mivel a sejteket a mitózis G1 fázisában leállítják, és serkentik a sejtpusztulást (apoptózis). A sztatinok megakadályozzák a HMG-CoA mevalonsavvá alakulását. Amikor a sztatinkezelés hatására a mevanolsav szintje csökken, a legfontosabbb jelátviteli proteinek (pl. Ras, Rap) izoprenilációja leáll, szubcelluláris helyük megbomlik, és inaktiválódnak mint jelátviteli anyagok. A lovastatin sejttenyészetben befolyásolja a sejtciklus menetét. A lovastatin hatékonyan szinkronizálja a tumoros és az ép sejteket is, és G1 fázisban leállítja a sejtfolyamatokat. A sejtciklus megzavarása következtében aktiválódik a p21 és/vagy p27 ciklinfüggő kináz gátló (CKI), ami független más szokványos G1-blokkoló vegyületektől és tényezőktől, mint a szérum éhezéses állapota vagy a kettős timidin-blokk. Ráadásul a lovastatin által mediált G1-leállás és p21/p27-indukció nem függ a ras jelátviteli útvonaltól/funkciótól.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.