Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 7
#1
Sclerosis multiplex lapszemle Sclerosis multiplex lapszemle 1. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Sclerosis multiplex lapszemle
2017-08-17

A sclerosis multiplex a központi idegrendszer autoimmun eredetű, de egyben neurodegeneratív megbetegedése. A legelterjedtebb felfogás szerint a CD4+ és CD8+ T-sejtek és makrofágok károsítják az oligodendroglia sejteket. Az autoreaktív CD4+ T-sejtek bejutnak a központi idegrendszerbe, ahol gyulladásos válasz és mielinkárosodás alakul ki, amely rokkantsághoz vezet. Többféle kórlefolyási formát különböztethetünk meg: relapszáló-remittáló, szekunder progresszív, primer progresszív és relapszáló progresszív sclerosis multiplexet. A jelenlegi terápiák nem minden beteg számára elérhetők, a betegség progresszióját pedig csak részben gátolják. Az őssejtek új lehetőséget jelentenek a neurológiai betegségek, köztük a sclerosis multiplex kezelésére.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-07-17

A National Institutes of Health most közzétett vizsgálatában a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) következtében elhunyt csecsemők vérében szokatlanul magas szerotoninszintet találtak. 

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-11-06

A fibroblaszt növekedési faktor 9 nevű fehérje nagyobb mennyiségben van jelen a depressziós emberek agyában, mint a nem depressziósokéban.

#4
OTSZ Online >> PR cikkek
2015-01-05

A radioterápia (RT) sok agydaganat esetében hatásos kezelés, azonban károsan hathat a neurokognitív működésre. Az agyszövet irreverzíbilis fokális vagy diffúz nekrózisa miatt enyhe-súlyos kognitív zavarok alakulhatnak ki.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-12-11

A hippokampusz rendellenességét fedezték fel a bölcsőhalálban meghalt csecsemőkben. A kutatók szerint ez segíthet megérteni, miért alakul ki ez az állapot, s végül csökkenteni lehet majd a kockázatát.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-11-10

Újabb vizsgálat támasztja alá, hogy a kakaó flavonoljai, szelektív módon,a gyrus denttatus serkentésével csökkenthetik a természetes öregedéssel járó kognitív funkciók hanyatlását.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-06-11

A gyermekgyógyászok számára egyre inkább nyilvánvaló, hogy a sebészeti anesztézia hosszú távon befolyásolhatja a fiatal gyermekek fejlődő agyát. Egy most megjelent kutatás szerint a felnőttek agya sincs védve az altatás káros hatásaival szemben.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.