hirdetés

A 2022-es év 20 legnagyobb forgalmú gyógyszeripari vállalata – 5. rész (Gilead, Bayer, Amgen, Boehringer)

A Fierce Pharma minden évben összeállítja a legnagyobb árbevételű gyógyszeripari vállalatok listáját. A mostani sorrend a 2022-es teljes év forgalmi adatain alapul, amelyben 2021-hez hasonlóan a COVID-19 járvány komoly szerepet játszott.

hirdetés

13. helyezett

 

Gilead Sciences

2022-es forgalom: 27,28 milliárd USD

Központ: Foster City, Kalifornia, USA

2021-es forgalom: 27,3 milliárd USD

 

A kis mértékű forgalomcsökkenést hozó 2022-es év ellenére biztatónak tűnik a jövő a Gilead háza táján. A 2021-ben óriási árbevételt hozó Veklury (remdesivir) eladásaiból bőven volt mit a tejbe aprítani, bár az értékesítés a tavalyi évben lelassult, de még mindig a Gileadé a világ egyik legjobb HIV portfóliója, és új, jó növekedést mutató készítményekkel is a piacra léptek. Ilyen újdonság a heti adagolású, hat hónapos terápiában multidrug-rezisztens HIV ellen alkalmazható Sunlenca (lenakapavir), amely ugyan nem valószínű, hogy eléri a blockbuster státuszt, de szépen lekerekíti a HIV portfóliót, és kielégítetlen gyógyászati igényt lát el. Továbbra is dominálja viszont a HIV gyógyszerek piacát a Biktarvy (biktegravir, emtricitabin, tenofovir-alafenamid), amely 20%-os növekedéssel 10,4 milliárd dollárt hozott a vállalatnak, ezzel először lépte át a 10 milliárd dolláros álomhatárt. Ráadásul új fejezet is kezdődik a gyógyszer életében, mivel egy klinikai vizsgálatban az is bizonyosságot nyert, hogy a szer képes a HIV és a hepatitisz-B együttes fertőzésének kezelésére (bár a hosszabb távú hatásosságot és biztonságosságot még értékelik).

Jól teljesítettek az onkológiai készítmények is, például a tripla-negatív emlőrák kezelésében alkalmazott Trodelvy (szacituzumab govitekán), és a sejtterápiás szerek, a Yescarta (axikabtagén ciloleucel), valamint a Tecartus (brexukabtagén autoleucel) is. A sejtterápiás üzletág összességében 68%-os növekedést elkönyvelve 1,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le, ebből a Trodelvy 79%-os bővüléssel 680 millió dollárt hozott. A Trodelvy a Gilead tervei szerint 2030-ra a cég árbevételének egyharmadát biztosítja majd, és ha ez így lesz, akkor nagyon megérte 2020-ban 21 milliárd dollárért felvásárolni a készítményt kifejlesztő Immunomedics vállalatot.

A 2021-es évben a Gilead nagy sikere a 98%-os növekedést mutató Veklury volt a COVID-járvány idején, mostanra a gyógyszer forgalma 30%-kal csökkent. A cég azonban egyáltalán nem mond le a szerről, hiszen mindezidáig ez az egyetlen olyan antivirális készítmény, amely hospitalizált COVID-19 betegek kezelésében engedéllyel rendelkezik.

 

14. helyezett

 

Bayer

2022-es forgalom: 25,33 milliárd USD

Központ: Leverkusen, Németország

2021-es forgalom: 23,64 milliárd USD

 

A német vállalat átalakulóban van: a Roche korábbi gyógyszeripari vezetője, Bill Anderson idén veszi át a Bayer irányítását, de az átmeneti helyzet a cég gyógyszerportfóliójára is igaz. Miközben a kiöregedő, bevált gyógyszerek forgalma hanyatlásnak indult, vagy szabadalmi védettségük a lejárat felé közeledik, a vállalatnál új termékekkel igyekeznek betölteni az űrt. A Bayer legkelendőbb terméke a vérhígító Xarelto (rivaroxabán) 2024-25-ben veszíti el kizárólagosságát, de árbevétele már most is hanyatlóban van. Az eladások a 2021-es 4,7 milliárd euróról tavaly 4,5 milliárd euróra estek vissza. A Bayer a visszaesésért nyilatkozatában a kínai tender eljárásokat, az Egyesült Királyságban tapasztalható árnyomást és a brazíliai szabadalmi oltalom elvesztését okolta. A makuladegeneráció kezelésére alkalmas Eylea (aflibercept) eladásai 2,9 milliárd euróról 3,2 milliárd euróra emelkedtek az év során, de a pénzügyi teljesítmény negyedévenkénti áttekintése nyugtalanító tendenciára utal, mivel az első negyedévi 15%-os növekedés után az utolsó két negyedévben mindössze 6%-os növekedést mutatott. A Bayer kommünikében közölte, hogy a lassulás várhatóan 2023-ban is folytatódik. Az Eyleát az Egyesült Államokban értékesítő Regeneron hasonló tendenciát tapasztalt, míg a Roche 2022 elején engedélyezett, hosszabb hatástartamú Vabysmo (faricimab) készítménye a jelek szerint egyre nagyobb lendületet vesz. "Kaptunk némi árképzési kihívást" - nyilatkozta Stefan Ölrich, a Bayer gyógyszeripari vezetője egy konferenciahívás során. "Ez nem lesz akkora siker, mint amit a korábbi években tapasztalhattunk".

Az Eyleán kívül a Bayer egyetlen másik blockbustere tavaly a Mirena, a Kyleena és a Jaydess hormontartalmú spirálokat is magában foglaló IUD-franchise volt: ezen készítmények forgalma együttesen 9%-kal, 1,3 milliárd euróra nőtt.

Ami a Bayer feltörekvő gyógyszereit illeti, a Nubeqa (darolutamid) jó úton halad afelé, hogy a prosztatarák területén meghatározó szerré váljon: eladásai 112%-kal 466 millió euróra nőttek. A vállalat 3 milliárd euróra becsülte az értékesítési potenciálját, és ennek teljesülése érdekében a Bayer tavaly a GSK-tól egy új onkológiai vezetőt, Christine Roth-ot csábította magához.

A Bayer egyébként más, kisebb forgalmú termékeknél stabilan tartotta a lépést: a 2022-ben a 15 legkelendőbb termék közül hét kétszámjegyű növekedést ért el, köztük a Stivarga (regorafenib) rákellenes gyógyszer, amelynek árbevétele 28%-kal 613 millió euróra nőtt, a Gadovist kontrasztanyag, amely 12%-kal 469 millió euróra bővült, és az Ultravist (iopromid), amelynek forgalma 22%-kal 436 millió euróra emelkedett.

A vállalat számít a tavaly piacra dobott Kerendia (finerenon) veseelégtelenség elleni gyógyszerre és a jövőben várhatóan piacra kerülő, ígéretes gyógyszercsaládok közé tartozik az aszundexián hatóanyagú szívgyógyszer, valamint az elinzanetant nőgyógyászati hatóanyag.

 

15. helyezett

 

Amgen

2022-es forgalom: 26,32 milliárd USD

Központ: Thousand Oaks, Kalifornia, USA

2021-es forgalom: 25,98 milliárd USD

 

Az Amgen tavalyi lassú növekedése a következő évben várhatóan felpezsdül az év végi Horizon felvásárlásnak és a 2023 elején régóta várt Humira biohasonló készítmény piaci bevezetésének köszönhetően. A vállalat 2022-es bevételei 1,3%-kal nőttek 2021-hez képest.

A vállalat néhány termékének nehéz éve volt, például a Lumakrasnak (szotoraszib): a harmadik negyedévben a második negyedévhez képest 3%-kal, 75 millió dollárra csökkent az árbevétel, és a negyedik negyedévben még alacsonyabb, 71 millió dolláros volt a forgalom. Az Amgen a negyedéves forgalom visszaesését az alacsonyabb nettó eladási árnak és az értékesítési költségek "kedvezőtlen változásainak" tulajdonította. A Lumakras egész éves bevétele elérte a 285 millió dollárt. A gyógyszert 2021-ben engedélyezték a KRAS G12C-mutációval rendelkező, lokálisan előrehaladott vagy áttétes nem kissejtes tüdőrák kezelésére. A vállalat Avastin biohasonló szere, az Mvasi (bevacizumab) 23%-kal kisebb árbevételt hozott, mint tavaly, amit az Amgen szintén az alacsonyabb árnak és a megnövekedett versenynek tulajdonít. A Herceptin másolata, a Kanjinti (trasztuzumab) forgalma is visszaesett, de itt az eladásokban még volumencsökkenés is volt, így az árbevétel 45%-kal esett vissza.

Az Amgen azt reméli, hogy a Humira biohasonló készítményével, az Amjevitával (vagy Amgevitával) pótolni tudja majd a bioszimiler-portfólióban tapasztalt bevételkiesést. Az Amjevita az első ilyen típusú készítmény az Egyesült Államokban, és januári engedélyezése indította el a Humira-másolatok közelgő nagy hullámát. Az Amgennek a Humirát gyártó AbbVie-vel kötött 2017-es szabadalmi megállapodása óta jelentős előnye van a többi biohasonló szer gyártójával szemben, és ezek várhatóan csak júliusban kerülnek majd az amerikai piacra. Az Amjevita 2017 óta engedélyezett Európában, és az Egyesült Államokon kívüli eladások 2022-ben 5%-kal nőttek, ezzel a készítmény továbbra is a legtöbbször felírt Humira bioszimiler Európában.

Meglepetésre az Amgen radioaktív sugárzás elleni Nplate (romiplosztim) gyógyszerének értékesítése 27%-kal nőtt, köszönhetően annak, hogy az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma októberben 290 millió dollár értékben rendelte meg nem közölt mennyiségben - az üzlet az Oroszország és Ukrajna közötti feszültségek eszkalálódása közepette jött létre.

Az Amgen nagy dobással zárta a tavalyi évet: felvásárolta a ritka betegségekre specializálódott Horizon Therapeutics vállalatot nagyjából 28 milliárd dollárért. A licitháborúban az Amgen megelőzte a Johnson & Johnsont és a Sanofit is. A Horizon gyógyszerportfóliója 2022 első kilenc hónapjában 2 milliárd dolláros forgalmat halmozott fel. A Horizon, azaz most már az Amgen kínálatában szerepel a Krystexxa (peglotikáz) krónikus köszvény elleni gyógyszer, a Tepezza (teprotumumab) pajzsmirigyzavarokhoz társuló szembetegség (TED; thyroid eye disease) elleni gyógyszer és neuromyelitis optica spektrumzavar kezelésére szolgáló Uplizna (inebilizumab).

16. helyezett

 

Boehringer Ingelheim

2022-es forgalom: 24,04 milliárd USD

Központ: Ingelheim am Rhein, Németország

2021-es forgalom: 20,51 milliárd USD

 

A Boehringer Ingelheim a 2018-as, ritkán tapasztalható bevételcsökkenése óta folyamatosan egyre nagyobb árbevételt ér el, bár ez minden évben egyszámjegyű. A 20-a listánkon az egyetlen magántulajdonban lévő cég COVID-19 termék nélkül is ügyesen vészelte át a világjárványt. A Boehringer 2018-as átmeneti árbevétel-csökkenéséért a COPD és az asztma kezelésére szolgáló Spiriva (tiotropium) szabadalmi oltalmának elvesztése volt a felelős: két év alatt a blockbuster eladásai több mint 1 milliárd euróval csökkentek. Ekkor kötött a cég partnerséget az Eli Lillyvel, és szerezte meg részben a Jardiance (empagliflozin) jogait, ami stabil bevételi forrást jelentett, és több mint kompenzálta a Spiriva eladásainak csökkenését. A 2018-as év óta, amikor a Jardiance 1,8 milliárd eurót (2 milliárd dollárt) hozott, egészen 2022-ig, amikor már 5,8 milliárd eurót (6,1 milliárd dollárt) kasszírozott, a készítmény a Boehringer Ingelheim fontos alapkövévé vált, és még mindig növekvő forgalommal értékesíthető.

Az Ofev (nintedanib) idiopátiás tüdőfibrózis elleni gyógyszer szintén jócskán kivette a részét a növekedésből az elmúlt évek során. A készítmény tavaly 3,2 milliárd eurós (3,4 milliárd dolláros) forgalmat ért el, ami 21%-os növekedést jelent 2021-hez képest - ez a szer 2025-ben veszíti majd el szabadalmi oltalmait.

A 2-es típusú diabétesz elleni blockbuster gyógyszerének, a Tradjentának (linagliptin) az eladásai viszonylag stabilak maradtak 2019 óta, amikor a Boehringer megszerezte a hatóanyag teljes licenszét a Lillytől. Tavaly 1,7 milliárd eurót (1,8 milliárd dollár) termelt, ami 10%-os növekedést jelent, viszont idén lejár a szabadalmi védettsége.

A Boehringer Ingelheim nagy erőkkel dolgozik azon, hogy bővítse portfólióját: tavaly szeptemberben szerezte meg első dermatológiai szerének forgalomba hozatali engedélyét. A Spevigo (spezolimab) pusztulózus pikkelysömörre (psoriasis pustulosa), egy ritka, életveszélyes bőrbetegségre kapott engedélyt.

Az elmúlt években a Boehringer Ingelheim jelentősen bővítette szerződéses gyártói kapacitásait. Ezen a téren a vállalat 2022-ben 1,02 milliárd eurós bevételt ért el, ami 4%-os növekedést jelent 2021-hez képest, és egy 757 millió dollár beruházással új üzemet létesített Bécsben. A tervek szerint a cég 2025-ig 7 milliárd eurót tervez hasonló beruházásokra költeni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

The top 20 pharma companies by 2022 revenue

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.