hirdetés

A 20 legnagyobb forgalmú gyógyszeripari vállalat – 5. rész (Takeda, Eli Lilly, Bayer, Gilead)

A Fierce Pharma minden évben összeállítja a legnagyobb árbevételű gyógyszeripari vállalatok listáját. A mostani sorrend a 2021-es teljes év forgalmi adatain alapul, melyet a korábbi évekhez képest COVID-19 járvány alaposan felforgatott.

hirdetés

 

11. helyezett

 

Takeda

2021-es forgalom: 31,55 milliárd USD

Központ: Tokió, Japán

2020-as forgalom: 29,25 milliárd USD

 

A Takeda a tavalyi évet egyfajta fordulópontnak (inflexiós évnek) tekinti, miután tevékenységi körének áramvonalasítása és a hatalmas Shire akvizíciót követően képződött adósságának visszafizetése érdekében megszabadult számos marginálisabbnak tekinthető üzletágától. A vállalat zászlóshajója továbbra az IBS-gyógyszer Entyvio (vedolizumab) maradt, és a növekedés motorja is ez a készítmény 23,8%-os éves forgalombővülésével. Meglepetésre 11,3%-os éves árbevétel-növekedést könyvelhetett el a korban már jócskán benne járó mieloma multiplex gyógyszer, a Velcade (bortezomib), amelyet a Takeda egyrészt az alacsony 2020-as bázisnak, másrészt annak tulajdonít, hogy a COVID-19 világjárvány kezdeti szakaszában az orvosok az orálisan szedhető készítményeket írták fel inkább a betegeknek az infúziós vagy injekcióval beadható készítmények rovására. Elősegítette a Velcade sikerét az is, hogy az Egyesült Államokban az újonnan diagnosztizált betegeknél kombinált kezelésekben is szívesen alkalmazták, mégis meglepő az eredmény, mivel a készítmény életciklusának már a végén jár, nagy a nyomás a generikumok részéről, és lejárt amerikai exkluzivitása is. Ezzel szemben a Takeda újabb, orális mielóma multiplex elleni szere, a Ninlaro (ixazomib) csak 4,2%-os növekedéssel zárt a 2020-as, kifejezetten erős értékesítési eredmények miatt.

A ritka betegségek területén is jól teljesített tavaly a Takeda: a herediter angioödéma franchise forgalma 10,7%-kal nőtt az első három negyedévben, köszönhetően a Takhzyro (lanadelumab) sikerének. A plazmaalapú kezelések szegmensében 16%-os növekedést mértek.

A 2021-es évet megelőzően a Takeda körülbelül egy tucat új gyógyszert engedélyeztetett sikeresen, amit a cégen belül „1. hullám” néven emlegettek, és ezek közül több is kifejezetten jól szerepelt a piaci bevezetést követően. Tavaly az FDA zöld jelzést adott a korábban kezelt, EGFR exon-20 inszerció mutációval rendelkező nem-kissejtes tüdőrák kezelésére javallott Exkivity (mobocertinib), és a transzplantált betegeknél jelentkező refrakter citomegalovírus-fertőzés indikációjában a Livtencity (maribavir) készítményeknek.

A COVID-19 járvány közepette a tavalyi évben a Takeda disztribúciós segítséget nyújtott a Moderna vakcinájának (Spikevax), és jelentős szerepet játszott a Novavax COVID-oltóanyagának, az NVX-CoV2373-nek az engedélyeztetésében is.

A számos siker közepette szürkébb bodorfelhők is beúsztak a fényes égboltra, így például a fázis III vizsgálatok során megbukott a hemato-onkológiai alkalmazásokra fejlesztett pevonedisztat, ami a Takeda becslései szerint 800 millió dollár betervezett bevételtől fosztotta meg a céget, és az FDA visszadobta az orálisan alkalmazható budezonid hatóanyagú szerüket, az Eohiliát.

 

12. helyezett

 

Eli Lilly

2021-es forgalom: 28,32 milliárd USD

Központ: Indianapolis, Indiana, USA

2020-as forgalom: 24,54 milliárd USD

 

Bár az Eli Lilly régebbi inzulinkészítményeinek értékesítése folyamatosan visszaesett, új szereik bőven pótolták a kieső forgalmat. Ezen felül az onkológiai és a COVID-19 elleni antitest készítményeik is kiválóan szerepeltek: a 2021-es árbevétel 15%-kal múlta felül az egy évvel korábbit, és még ha ki is vesszük a képletből a 2,2 milliárd dollárt hozó COVID-19 antitesteket, akkor is 10% körüli globális árbevétel-növekedés olvasható ki a könyvekből. Az Egyesült Államokban a növekedés 18%, antitestek nélkül pedig 11%-os volt, amit az Eli Lilly hét fontos szernek tulajdoníthat.

A diabétesz szegmensben csaknem 6,5 milliárd dolláros forgalmával kiválóan teljesített a GLP-1 Trulicity (dulaglutid), ezzel szemben viszont 7%-kal csökkentek a Humalog inzulin injekció eladásai – az Eli Lilly be is jelentette, hogy az egyre növekvő verseny miatt a Humalog árának további csökkentését tervezi az amerikai piacon. Körülbelül 3%-kal csökkentek a Humulin számai is, de a szer még így is 1,22 milliárd dollárt hozott a konyhára. A Boehringer-Ingelheimmel közösen gondozott SGLT2 készítmény, a Jardiance (empagliflozin) az amerikai piacon kívül 12%-os növekedéssel 11,5 milliárd dolláros forgalmat ért el.

A COVID-19 antitestek piacán a bamlanivimab-eteszevimab kombináció 2 milliárd dollár felett hozott ugyan a cég számára, de az Eli Lilly egyrészt a járvány visszaszorulása miatt már nem számít arra, hogy 2022-ben is megismétlődhet ez az üzleti siker, másrészt az orálisan szedhető antivirális szerek (például a Pfizer Paxlovidja vagy a Merck molnupiravir hatóanyaga) tavaly év végi megjelenése is csökkentette az infúzióval beadott készítmények iránt keresletet. Az Eli Lilly az amerikai kormánnyal kötött egy 720 millió dolláros megállapodást egy új monoklonális antitest, a bebtelovimab értékesítéséről, ami már vészhelyzeti felhasználási engedélyt kapott. Az FDA korábban viszont jelentősen korlátozta az antitestek, illetve az Eli Lilly és a Regeneron közösen fejlesztett antitest-kombinációjának indikációját, mivel az omikron variáns ellen már nem mutattak megfelelő hatásosságot.

A 2022-es évre az Eli Lilly piaci elemzői a cég árbevételét 27,8 és 28,3 milliárd dollár közé várják.

 

13. helyezett

 

Bayer

2021-es forgalom: 23,87 milliárd USD

Központ: Leverkusen, Németország

2020-as forgalom: 22,56 milliárd USD

 

A Bayer gyógyszeripari üzletága a 2016-2018 közötti időszakban minden évben 27,8 milliárd dollár feletti árbevételt generált, ami ezt követően csökkenni kezdett. Ebben nagy szerepe volt a Monsanto szerencsétlenül időzített felvásárlásának, mivel a 63 milliárd dolláros akvizíció pont akkor történt, amikor a mezőgazdasági óriáscéget rengetegen beperelték a Roundup gyomirtó feltételezett rákkeltő hatására hivatkozva. Így a Bayer minden üzletágában arra kényszerült, hogy holdingba tartozó kevésbé fontos cégektől vagy érdekeltségektől megváljon. Ez pedig oda vezetett, hogy a gyógyszeripari ágazat árbevétele is folyamatosan csökkenni kezdett, egészen 2020-ig. A tavalyi évben azonban sikerült megfordítani a trendet, és 10%-os növekedéssel ismét emelkedő pályára állni, bár a top 20-as listán egy helyet így is visszaesett a német cég. (Az az Eli Lilly előzte meg, amely a 15. helyről a 12-re tudott ugrani a COVID-19 antitestek forgalmának köszönhetően.)

A Bayer növekedésében kulcsszerepet játszott az Eylea (aflibercept) makuladegenerációs terápia jó teljesítménye (ezt a készítményt az Egyesült Államokban a Regeneron forgalmazza), mivel a tavalyi 3,2 milliárd dolláros forgalom azt jelentette, hogy 19%-os növekedést produkált 2020-hoz képest. Szükség is volt erre az intenzív bővülésre, mivel a Bayer zászlóshajója, a Xarelto (rivaroxaban) kezd kiöregedni, folyamatosan veszíti el piaci exkluzivitásait, de azért 5,1 milliárd dolláros árbevételével még így is 6%-os növekedést hozott az orálisan szedhető antikoaguláns.

A Bayer gyógyszer-portfoliója egyébként igen erős növekedést mutat: 2021-ben a legnagyobb forgalmú 15 készítményük közül 8-nál is 10%-ot meghaladó forgalombővülést mértek. Ebbe a csoportba tartozik a vérnyomáscsökkentő Adalat (nifedipin, 834 millió dollár) és Adempas (riociguat, 807 millió dollár), a röntgen kontrasztanyag Ultravist (390 millió dollár), valamint a fogamzásgátló Mirena/Kyleena/Jaydess (levonorgesztrel, 1,28 milliárd dollár) és YAZ/Yasmin/Yasminelle (etinilösztradiol/droszpirenon, 813 millió dollár).

A német óriáscégnek belső feszültségekkel is meg kellett küzdenie, mivel a Monsanto-üzlet miatt számos befektető követelte a vállalatot hat éve irányító vezérigazgató, Werner Baumann leváltását. A befektetők amiatt is elégedetlenségüket fejezték ki, hogy a Bayer nem csatlakozott ahhoz a nagyvállalati trendhez, melyben a gyógyszeripari, szépségipari és növénytermesztési ágazatok szétválasztására került volna sor.

Az idei évben a Bayer a Xarelto eladásainak további lassulására számíthat, és az Eylea is méltó vetélytársat kapott maga mellé a Roche Vabysmo-jával (faricimab), ezért a cég 3-4%-os forgalomnövekedésre számít. A piaci kizárólagosság lejártával középtávon a bevétel csökkenése elkerülhetetlennek látszik, ám él a remény, hogy ezt az űrt olyan feltörekvő új szerek fogják betölteni, mint a veseelégtelenség kezelésére alkalmazható Kerendia (finerenon), vagy a prosztatarákban alkalmazható Nubeqa (darolutamid). A közelmúltban kijött kiváló vizsgálati eredmények tükrében a Bayer a Nubeqa árbevételének várható csúcsát 3,4 milliárd dollár környékére becsüli.

 

14. helyezett

 

Gilead Sciences

2021-es forgalom: 27,3 milliárd USD

Központ: Foster City, Kalifornia, USA

2020-as forgalom: 24,7 milliárd USD

 

A Gilead ismeri csak a receptet igazán ahhoz, hogyan kell azonnal blockbusterré tenni új készítményeket: 2013 és 2015 között a cég árbevétele csaknem megtriplázódott két orális hepatitisz C elleni készítményüknek (Sovaldi (sofosbuvir) és Harvoni (ledispavir)) köszönhetően. Az utóbbi két évben a COVID-19 teremtett olyan körülményeket, amelyeket a cég jól használt ki, és gyorsan meg is jelent a piacon az injekcióval beadható antivirális készítményével (Veklury, remdesivir). Az elsők között engedélyezett szer már 2020-ban is 2,8 milliárd dollárt hozott, és amikor tavaly év végén kimutatták, hogy azon kevés szer egyike, amelyek hatásosságukat az omikron variáns ellenében is megőrzik, az éves árbevétel már 5,6 milliárd dollár környékén járt.

Ha nem lett volna a Veklury, a Gilead árbevétele minden bizonnyal visszaesett volna 2020-2021-ben is, így viszont tavaly 11%-os bővüléssel zárták az évet. A kaliforniai cég azonban máris figyelmeztette a befektetőket, hogy 2022-ben ne számítsanak a trend folytatódására, mivel a koronavírusos betegek számának folyamatos zsugorodása miatt árbevételük várhatóan 2 milliárd dollárral csökken az idei évben. Ez még úgy is igaz lehet, hogy az FDA a Veklury engedélyét kiterjesztette a nem hospitalizált betegek körére. Így a Gilead 2022-es forgalma valahol 23,8 és 24,3 milliárd dollár között lesz a cég saját elemzői szerint.

A Gilead stagnálását - a Veklury kifutása mellett – a vállalat szempontjából létfontosságú HIV-terápiás termékeinek köszönheti, amelyek forgalma a 2020-as 16,9 milliárd dollárról 16,3 milliárd dollárra esett vissza. Bár a vállalat a világjárvány hatásait okolta, a negyedik negyedév reményt adott arra, hogy a trend megfordulhat, mivel az eladások 7%-kal nőttek 2020 negyedik negyedévéhez képest. A Truvada (emtricitabin/tefonovir-dizoproxil) és az Atripla (efavirenz, tefonovir-dizoproxil) HIV-gyógyszerek kizárólagosságának elvesztése azonban jelentősen visszavetett összesített forgalmukat: a 2020-as 1,8 milliárd dollárt követően 2021-ben 515 millió dollárt hoztak. A Biktarvy (bictegravir/emtricitabin/tefonovir-alafenamid) segített ugyan ellensúlyozni a visszaesést azzal, hogy a 2020-as 7,3 milliárd dollárról tavaly 8,6 milliárd dollárra sikerült növelni az eladásokat, ám a Gilead néhány más HIV-gyógyszere is visszaesőben van. A blockbuster Descovy (emtricitabin, tefonovir-alafenamid), Genvoya (elvitegravir, kobicisztat, emtricitabin, tefonovir-alafenamid) és Odefsey (emtricitabin, rilpivirin, tefonovir-alafenamid) esetében tavaly egyaránt csökkentek az eladások.

A Gilead nagy reményeket fűz Troveldy (szacituzumab govitekán) nevű emlőrákgyógyszerhez, amely tavaly még csak 380 millió dolláros forgalmat generált, ám elemzők úgy látják, hogy a csúcsértékesítés elérheti az 5 milliárd dollárt. Ha ettől a becsült forgalomtól a tényleges bevétel elmarad, a Gilead eléggé megbánhatja azt a 21 milliárd dollárt, amelyet a fejlesztő Immunomedics felvásárlására költött. Más ígéretes, pályájuk elején járó termékek is egyre nagyobb lendületet kapnak. A Yescarta (axicabtagene ciloleucel) CAR-T terápia a 2020-as 563 millió dollárról tavaly 695 millió dollárra növelte forgalmát, leukémiában alkalmazott Tecartus (autológ anti-CD19-transzdukált CD3+ sejtek) forgalma pedig a 2020-as 44 millió dollárról tavaly 176 millió dollárra nőtt. elemzők szerint a Yescarta potenciálisan elérheti az 1,5 milliárd dolláros forgalmat, ha sikerült engedélyeztetni másodvonalbeli B-sejtes limfómában.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

The top 20 pharma companies by 2021 revenue

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.