hirdetés

A Janus-kináz gátlók biztonságossági profilja

Az adalimumabbal összehasonlítva a tofacitinib és a baricitinib nem mutatott szignifikáns különbséget a MACE és VTE mellékhatások kockázata tekintetében egy francia vizsgálat szerint.

hirdetés

Az Annals of the Rheumatic Diseases folyóiratban jelent meg francia szerzőktől az a csaknem 16 ezer beteg bevonásával készült, országos szintű kohorsz vizsgálat, amelyben két Janus-kináz gátló (JAK-gátló), a tofacitinib (Xeljanz, Pfizer) és a baricitinib (Olumiant, Eli Lilly) biztonságossági profilját hasonlították össze az adalimumabéval a klinikailag szignifikáns szív- és érrendszeri események (MACE; major adverse cardiovascular events) és a vénás thromboembólia (VTE; venous thromboembolism) tekintetében rheumatoid arthritisben szenvedő betegek körében. Ezek azok a nemkívánatos hatások, amelyek kockázatának növekedését gyakran hozzák összefüggésbe a JAK-gátlók alkalmazásával. A nagy elemszámú vizsgálat azért is érdekes, mert csak egy kicsit több mint 1 év telt el azóta, hogy az Egyesült Államokban az FDA a teljes gyógyszerosztályra kiterjedően elrendelte a dobozokon a fekete keretes figyelmeztető felirat kötelező megjelentését – ez a felirat a daganatos betegségek és a súlyos szív-érrendszeri események megemelkedett kockázatára hívja fel a figyelmet. Ez a rendelkezés három JAK-gátlót érint (baricitinib, tofacitinib, upadacitinib), az eredmények pedig, amelyre a döntéshozók támaszkodtak, a nyílt elrendezésű obszervációs ORAL Surveillance vizsgálatból származnak – ebben a tofacitinibet hasonlították össze tumor-nekrózis faktor (TNF) gátló etanercepttel rheumatoid arthritis indikációban. Az ezt követően elvégzett, magánbiztosítói és Medicare adatokon alapuló STAR-RA vizsgálat már nem mutatott ki szignifikáns növekedést a tofacitinibet szedő betegek körében, és ez kétségbe vonta az FDA érvelését.

A most közölt francia vizsgálatot a párizsi Henri Mondor Kórház végezte Dr. Léa Hoisnard vezetésével. A retrospektív vizsgálatban 8481 baricitinibet vagy tofacitinibet szedő beteg és 7354 adalimumabot szedő beteg adatait elemezték. A tofacitinib csoport betegeinek több mint 99%-a napi kétszeri 5 mg adagot kapott (ezért másik, szokásosan alkalmazott napi kétszeri 10 mg-os dózis nem került kiértékelésre). A baricitinibet a betegek 79,5%-a napi 4 mg-os adagban, 20,5%-a pedig napi 2 mg-os adagban kapta, itt ez lehetővé tette mindkét dózis kiértékelését. A vizsgálatot végző kutatók a fő betegcsoportokon belül több alcsoportot is elkülönítettek az egyidejűleg szedett gyógyszerek, komorbiditások és egyéb betegjellemzők (például életkor) figyelembe vételével. Az utánkövetési időszak hosszának mediánja 440 nap volt a JAK-gátló csoportban és 344 nap az adalimumab csoportban.

A JAK-gátlók csoportjában a MACE mellékhatások abszolút száma nagyobb volt ugyan, mint az adalimumab csoportban, de a kockázatban nem jelentkezett szignifikáns különbség (54 ill. 35 MACE eset, súlyozott relatív kockázat [HRw; weighted hazard ratio] 1,0; 95% CI, 0,7-1,5; P=0,99). Hasonlóképp, a VTE-k száma is magasabb volt a JAK-gátlókat szedő RA-betegeknél, de a relatív kockázat itt sem volt szignifikáns (75 ill. 32 VTE, HRw 1,1; 95% CI, 0,7-1,6; P=0,63).

Ezek az eredmények minden részcsoportban konzisztensnek bizonyultak, beleértve az 50 év feletti korosztályt és a 65 év feletti korosztályt is, ám a kutatás vezetői szerint a statisztikai bizonyító erő nem volt elégséges kiterjedt részcsoport-elemzés elvégzéséhez.

A szerzők az adatok alapján megkérdőjelezik az FDA „jobb a biztonság, mint az utólagos bocsánatkérés” elvét, amely egy komplett gyógyszerosztályra vonatkozóan fekete keretes figyelmeztetést tett kötelezővé anélkül, hogy a konkrét hatóanyagok gyógyszercélpontjainak specificitását figyelembe vette volna. Érdekesség, egyben a hatóság uralkodó felfogását nézve nehezen értelmezhető fejlemény, hogy az FDA a közelmúltban fekete keretes figyelmeztetés nélkül engedélyezte a deucravacitinib hatóanyagot (Sotyktu, Bristol Myers Squibb) psoriasis kezelésére úgy, hogy a hatóanyagot tirozin-kináz gátlóként (TYK2 inhibitor) tüntette fel, miközben a TYK2 gyógyszercélpont is a JAK család tagja.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Risk of major adverse cardiovascular and venous thromboembolism events in patients with rheumatoid arthritis exposed to JAK inhibitors versus adalimumab: a nationwide cohort study

Three JAK Inhibitors Get Boxed Warnings, Modified Indications

Cardiovascular and Cancer Risk with Tofacitinib in Rheumatoid Arthritis

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.