hirdetés

Az Alzheimer-kór terápiájának kulcsa?

Szingapúri kutatók felfedezése, a mikroglia energiaellátásának növelése az Alzheimer-kór kezelésében alkalmazható új gyógyszerek fejlesztését alapozhatja meg.

hirdetés

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU Singapore) kutatói az agy immunsejtjeinek egy olyan „energiakapcsolójára” bukkantak, amely az Alzheimer-kór elleni új típusú gyógyszerek fejlesztésének alapjául szolgálhat a jövőben. Vizsgálataik során azt fedezték fel, hogy ennek a kapcsolónak a blokkolásával, kikapcsolásával javítható a mikroglia képessége a betegséget okozó toxikus lerakódások eltávolítására. Az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél az agy természetes, igen energiaigényes takarító mechanizmusát biztosító mikroglia általában valamilyen károsodást mutat, és nem képes feladatának végrehajtására. A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóiratban február 14-én megjelent cikkben az Anna Barron vezetésével dolgozó kutatócsoport arról számol be, hogy a fenti felfedezésükre a transzlokátor fehérje tanulmányozása közben bukkantak. Ez a protein az immunsejtek mitokondriumaiban, energiatermelő sejtszervecskéiben található, és Barron kutatócsoportja már korábban rájött, hogy ha olyan gyógyszereket alkalmaznak, amelyek ezt a fehérjét aktiválják, kevesebb toxikus lerakódás gyülemlik fel kísérleti egerek agyában, és az Alzheimer-modellként szolgáló beteg állatok állapota is javulást mutat – viszont eddig nem tudták megfejteni, hogy mi ennek a pontos mechanizmusa.

A kutatók arra figyeltek fel, hogy a transzlokátor fehérjét nélkülöző mikroglia igencsak hasonlított az idős vagy Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél látható mikrogliához. Az ilyen mikroglia energiatermelése igen alacsony hatásfokú volt, és állati modellszervezetekben nem is volt képes az Alzheimer-kór során megjelenő plakkok eltávolítására. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a transzlokátor fehérje hiányában a szervezet úgy kompenzál, hogy fokozza egy hexokináz-2 nevű enzim működését. Ez az enzim a cukormetabolizmusért felelős, és képes ugyan energiatermelésre, de a normál anyagcsereútnál sokkal rosszabb hatásfokkal. Az igazán meglepő megfigyelés az volt, hogy a hexonkináz-2 akkor aktiválódott, ha a mitokondriumokhoz kapcsolódott, illetve akkor is, amikor a béta-amiloid toxikus formáival nagyobb mennyiségben került érintkezésbe – pont ahogyan az Alzheimer-kór esetében történik.

Ezért a kutatók megpróbálták manipulálni a hexokináz-2 enzimnek a mikroglia energiatermelésében betöltött funkcióját. Ehhez egy fénnyel aktiválható eszközt alkalmaztak: ha kék fénnyel világították meg az enzim egy genetikailag módosított változatát, akkor a kapcsolódási funkciót sikerült kiiktatni. Így az enzim nem aktiválódott, a sejtek pedig nem tudták ezt az alacsony hatásfokú energiatermelő útvonalat használni. A vizsgálati eredmények szerint ez a módszer átlagosan 20%-kal javította a mikroglia takarító funkcióját. Érdekes módon abban az esetben, ha a hexokináz-2 mitokondriumokhoz kapcsolódási képességét nem korlátozták, hanem csak egyszerűen inaktiválták az enzimet, az nem volt hatással a mikroglia takarítóképességére.

Barron szerint ezek a felfedezések olyan új Alzheimer-kór elleni gyógyszerek fejlesztését teszik lehetővé, amelyek kifejezetten az agy immunsejtjeinek metabolizmusára hatva lehetnek képesek a betegség kezelésére. Nem feltétlenül kell az új hatóanyagoknak a fentiekben leírt élettani útvonalra hatniuk; az is elképzelhető, hogy valamilyen más mechanizmus mentén növelhetik a mikroglia sejtjeinek energiatermelési hatékonyságát, mivel úgy látszik, ennek szerepe kulcsfontosságú az agy természetes védekezési mechanizmusának fenntartásában.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Lauren H. Fairley et al, Mitochondrial control of microglial phagocytosis by the translocator protein and hexokinase 2 in Alzheimer's disease, Proceedings of the National Academy of Sciences (2023).

Study shows new way to spur brain immune cells to clear toxic waste linked to Alzheimer's disease

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.