hirdetés

Három hónapot késik a liso-cel engedélyezése

A Bristol Myers Squibb bejelentette, hogy az FDA által igényelt „jelentős módosításnak” minősülő információpótlás miatt három hónapot késik a diffúz nagy B-sejtes limfóma elleni biológia készítményük (liso-cel) engedélyezése.

hirdetés

A Bristol Myers Squibb május 6-i közleménye szerint a relapszáló vagy refrakter (R/R) nagy B-sejtes limfóma kezelésére szolgáló biológiai készítményüket (lisocabtagene maraleucel, röviden liso-cel) várhatóan csak 2020 november 16-án fogja engedélyezni az FDA. A liso-cel korábban az Egyesült Államokban már áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy) minősítést szerzett, az Európai Unióban pedig felvételt nyert a PRIME programba, jelenleg viszont még a világ egyik országában sem kapott forgalmazási engedélyt. Az FDA idén februárban döntött arról, hogy a biológiai szert elsőbbségi felülvizsgálat (priority review) keretében értékeli, ami azt jelentette, hogy augusztus végén kellett volna döntést hoznia a forgalmazási engedély kiadásáról – ám a hatóság olyan új információk pótlását kérte a becsatolt dokumentumokhoz, amelyek már az eredeti engedélykérelem jelentős módosítását jelentik. A „jelentős módosítás” (major amendment) kategóriába eső változtatások miatt a hatóságnak több időre van szüksége a beadott anyagok értékeléséhez.

 A hatóanyagról (lisocabtagene maraleucel)

A lisocabtagene maraleucel egy vizsgálati fázisban levő kiméra antigén receptor (CAR) T-sejt terápia, melynek célpontja a CD19 felszíni glikoprotein, amely a B-sejtek normál fejlődési folyamata során expresszálódik, és a B-sejtek malignus transzformációja során is fennmarad. A liso-cel egy anti-CD-19 egyszálú variábilis fragment (scFv; single-chain variable fragment) domént tartalmaz az antigén-specificitás érdekében, egy transzmembrán domént, valamint egy 4-1BB kostimulációs domént, melyről feltételezik, hogy serkenti a T-sejtek proliferációját és perzisztenciáját (ennek feladata azt a kostimulációs szignált imitálni, amely fiziológiás esetben a TCR antigén-prezentáló sejthez való kapcsolódásakor érkezne, így a T-sejt válasz függetlenné válik a számos TCR-jelátvitelhez egyébként szükséges szignálmolekulától és koreceptortól). A hatóanyag a klinikai vizsgálatokban a JCAR017 kódnevet kapta – nem véletlenül, mivel a „J” a Juno Therapeutics vállalatot, a szer eredeti kifejlesztőjét jelölte – ám a Juno 2018-ban a Celgene tulajdona lett, majd a Celgene-t tavaly év végén a Bristol Myers Squibb vásárolta fel.

 A TRANSCEND NL 001 klinikai vizsgálatról

A liso-cel (JCAR017) biztonságosságát, farmakokinetikai jellemzőit és tumorellenes hatásosságát a multicentrikus, nyílt elrendezésű, összesen 314 beteg bevonásával végzett fázis I. TRANSCEND NHL 001 klinikai vizsgálatban értékelték időközi eredmények alapján, mivel a 2016-ban megkezdett vizsgálat befejezésének várható időpontja 2022 decembere. A vizsgálat során a készítményt nem csak diffúz nagy B-sejtes limfóma, hanem non-Hodgkin limfóma, follikuláris limfóma, köpenysejtes limfóma és primer mediasztinális B-sejtes limfóma indikációkra is értékelik. Az elsődleges végpontok a kezeléssel összefüggő nemkívánatos események gyakorisága, a dózislimitáló toxicitás felmérése illetve az objektív válaszarány (ORR, objective response rate). A másodlagos végpontoknál többek között a teljes válasz arány (CR, complete response), a válasz tartóssága, a progressziómentes túlélés (PFS, progression-free survival) valamint a teljes túlélés (OS, overall survival) is szerepel. Az FDA-hoz benyújtott engedélykérelemben a köztes eredmények szerint a liso-cel 53%-os teljes válasz arányt (ORR) mutatott, ami versenyképes a két korábban engedélyezett hasonló jellegű készítménnyel (Yescarta és Kymriah, lásd a következő bekezdésben).

 A diffúz nagy B-sejtes limfómáról és az újabb generációs CAR-T készítményekről

A diffúz nagy B-sejtes limfómáról és genetikai változatairól, valamint a kezelési irányelvekről két korábbi cikkünkben számoltunk be részletesebben (A diffúz, nagy B sejtes lymphoma genetikai változatai és A diffúz nagy B-sejtes lymphoma kezelésének irányelvei).

A hematológiában a B-sejtes akut limfoblasztos leukémiában és a felnőtt B-sejtes limfómákban tapasztalt kezdeti sikerek más kórképekre való kiterjesztésének reményében számos antigén (CD19, CD20, CD30, CD22, CD38, CD138) alkalmazhatóságát vizsgálták az elmúlt évtizedben több mint 200 klinikai vizsgálatban. A legtöbb tapasztalat a CD19-elleni CAR-T-sejtek alkalmazásáról áll rendelkezésre, a CD19 ugyanis – lévén pán-B-sejtmarker – ideális célpont a legtöbb B-sejtes malignitás esetén. A CD19 limitált tumorsejteken kívüli expressziója következtében kevés az on-target, off-tumor mellékhatás, főként a B-sejtes aplázia fordul elő a normál B-sejtek CD19 expressziója miatt. Az első két CAR-T terápia 2017-ben kapott FDA engedélyt: a tisa-genlecleucel (Kymriah, Novartis), röviden tisacel, illetve az axicabtagene ciloleucel (Yescarta, Gilead), röviden axicel, majd 2018 nyarán mindkét gyógyszer az Európai Unió gyógyszerügynökségének (EMA) engedélyét is megkapta (ezekről részletesebben a T-sejt-választ serkentő immunterápiák az onkológiában című korábbi cikkünkben számoltunk be). A CAR-T kezelés előnye, hogy sok esetben olyan többszörösen kiújuló tumorok esetén is komplett remisszió érhető el, amelyek korábban valamennyi rendelkezésre álló kezelésre rezisztenciát mutattak. Mindazonáltal a terápiás válasz elmaradása, valamint az immunmediált mellékhatások fellépése továbbra is nagy kihívást jelentenek, és intenzív kutatások, klinikai vizsgálatok fókuszában állnak.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Bristol Myers Squibb Provides Update on Biologics License Application (BLA) for Lisocabtagene Maraleucel (liso-cel)

U.S. Food and Drug Administration (FDA) Accepts for Priority Review Bristol-Myers Squibb’s Biologics License Application (BLA) for Lisocabtagene Maraleucel (liso-cel) for Adult Patients with Relapsed or Refractory Large B-Cell Lymphoma

Bristol-Myers Squibb Announces Submission of Biologics License Application for CAR T-Cell Therapy Lisocabtagene Maraleucel (liso-cel) to FDA

Bristol-Myers Squibb Announces Liso-Cel Met Primary and Secondary Endpoints in TRANSCEND NHL 001 Study

Az adoptív sejttranszfer sikere a hematológiában: a kiméra antigénreceptorral felruházott T-sejtek

Celgene Announces Data from Ongoing Studies of Liso-Cel in Patients with Difficult-to-Treat Blood Cancers at ASCO 2019

Study Evaluating the Safety and Pharmacokinetics of JCAR017 in B-cell Non-Hodgkin Lymphoma (TRANSCEND-NHL-001)

FDA delays decision on approval of Bristol Myers' CAR-T

Bristol Myers Squibb Provides Update on Biologics License Application (BLA) for Lisocabtagene Maraleucel (liso-cel)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.