hirdetés

Kiújulás ellen védő vakcina hasnyálmirigyrákban

Egy vizsgálati vakcina képes „betanítani” a T-sejteket a KRAS-mutációk felismerésére. 

hirdetés

A Nature Medicine folyóiratban január 9-én jelent meg a University of Texas M. D. Anderson Cancer Center kutatóinak cikke, amelynek fő megállapítása szerint egy vakcina alkalmazásával megelőzhető a KRAS-mutációval rendelkező hasnyálmirigy- és vastagbélrák kiújulása sebészeti eltávolító műtéten átesett betegeknél.

Ez a megállapítás egy I. fázisú klinikai vizsgálat eredményein alapul, amelyben műtétet követően olyan betegeket monitoroztak, akiknél a sebészeti beavatkozás utáni időszakban a rekurrencia magas kockázata állt fenn. A betegek legfeljebb 10 adagot kaptak a KRAS G12D és G12R mutációkat célzó ELI-002 vakcinából. Az összes beteg 84%-ánál, illetve a két legnagyobb dózisú kohorszban a betegek 100%-ánál mutattak ki T-sejt választ.

A T-sejt válasz prediktívnek bizonyult a tumor biomarkerek és a ctDNS-clearance csökkenésének tekintetében, valamint korreláltak a rekurrencia vagy a halálozás kockázatának 86%-os mérséklődésével. A medián T-sejt válasz szintjét meghaladó betegek esetében a rekurrenciamentes túlélés medián hossza még nem volt mérhető, szemben a medián alatti T-sejtválaszt mutató betegcsoportnál megállapított 4,01 hónap medián túlélési időtartammal. Ez statisztikailag szignifikáns javulást jelent, vagyis a kezelés hatásosnak tekinthető.

“A hasnyálmirigyrák miatt műtéten átesett betegeknél még a kemoterápia befejezése után is fennáll a betegség kiújulásának kockázata. Ez különösen igaz azokra a betegekre, akiknél pozitív a keringő tumor-DNS (ctDNS) teszt, ami miatt még nagyobb a rekurrencia kockázata” - nyilatkozta Dr. Shubham Pant, a cikk első szerzője.

A multicentrikus AMPLIFY-201 klinikai vizsgálatban az ELI-002-t, egy nyirokcsomóba adandó rák elleni vakcina hatásosságát értékelték. Ezt az oltóanyagot arra tervezték, hogy csökkentse a rekurrencia kockázatát azáltal, hogy “kiképzi”, betanítja a T-sejteket a KRAS-mutációk felismerésére, azaz lehetővé teszi számukra a KRAS-mutáns sejtek azonosítását és eliminálását. Az ELI-002 egy azonnal használható, kész vakcina, ami azt jelenti, hogy nem kell külön az egyes betegek számára személyre szabottan elkészíteni. A KRAS-mutációval rendelkező daganatok az összes szolid tumor mintegy negyedét teszik ki, a hasnyálmirigyrákos tumoroknak viszont a 90%-át - ebben a típusban leggyakrabban a G12D mutáció fordul elő.

A klinikai vizsgálat során egyetlen betegnél sem tapasztaltak dózist korlátozó toxicitást, citokin felszabadulási szindrómát vagy bármilyen kezelést indokló Grade 3 súlyosságú mellékhatást. A leggyakoribb bármilyen súlyosságú mellékhatás a fáradtság (24%), az injekció beadásának helyén jelentkező reakció (16%) és a mialgia (12%) volt.

A vizsgálat korlátja, hogy fázis I. klinikai vizsgálatként kis elemszámmal dolgozott: mindössze 25 beteg vett benne részt, akiknek átlagéletkora 61 év volt. Mind a 25-en korábban műtéten vagy más, kuratív célú beavatkozáson estek át, és közülük heten korábban radioterápiában is részesültek.

“Korai még egyértelműen kijelenteni, de valóban ígéretes eredményeket láttunk arra vonatkozóan, hogy ez a vakcina sok betegnek segíthet elkerülni a rekurrenciát, ami jelentősen növelheti túlélésüket” - fejtette ki Pant. “Ráadásul a beavatkozás kedvező biztonságossági profilt is mutatott, ami külön izgalmas.”

A klinikai vizsgálat a II. fázissal folytatódik, amely még ebben az évben megkezdődik az ELI-002 új formulájával, ami további KRAS-mutációk megcélzására is alkalmas.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Vaccine demonstrates potential in delaying relapse of KRAS-mutated pancreatic and colorectal cancers

Lymph-node-targeted, mKRAS-specific amphiphile vaccine in pancreatic and colorectal cancer: the phase 1 AMPLIFY-201 trial

Irodalmi hivatkozás:

Lymph Node Targeted Amphiphile Vaccine Induces mKRAS-specific T Cells in Minimal Residual Disease-Positive Pancreatic and Colorectal Cancer: The AMPLIFY-201 Trial, Nature Medicine (2024). doi: 10.1038/s41591-023-02760-3 , www.nature.com/articles/s41591-023-02760-3

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.