hirdetés

Több változás az ADA 2023-as diabétesz kezelési irányelveiben

Az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA) több ponton is változtatásokat fogadott el a cukorbetegség kezelési irányelveiben.

hirdetés

Az Egyesült Államokban az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA; American Diabetes Association) több ponton is változtatásokat fogadott el a cukorbetegség terápiájában aranystandardnak tekintett Standards of Care in Diabetes 2023 kezelési irányelvében. Ezen dokumentum aktuális kiadása alapján kezelnek jelenleg több mint 100 millió cukorbeteg vagy prediabéteszes amerikai beteget. Az applikációban is elérhető 2022-es irányelveknél ebben az évben 4 millió megtekintést, elérést regisztráltak.

A 2023-as irányelv legfőbb változásai a korábbi kiadáshoz képest, hogy agresszívebb megközelítést javasol a vérnyomás, a koleszterinszint kontrollja, valamint a testtömegcsökkentés tekintetében. Az új standard cukorbetegek esetében 130/80 Hgmm-es vérnyomás, illetve 70 mg/dl alatti LDL-koleszterin érték, és legalább 15%-os testtömegcsökkenés elérését javasolja. A 2-es típusú cukorbetegség kezelésében az eddigieknél nagyobb hangsúlyt helyez a testtömegcsökkentésre, valamint az amputációk számának csökkentése érdekében a perifériás érbetegség szűrését és értékelését javasolja. További változás, hogy cukorbetegséggel társult krónikus veseelégtelenség esetében javasolja a finerenon alkalmazását, valamint az ellátás során a helyszínen használható A1c teszteket is.

A kardiovaszkuláris kockázatok mérséklése érdekében az utóbbi 6 évben az irányelv vonatkozó fejezetét az American College of Cardiology szerzi, tőlük származik az az új standard, amely szerint cukorbetegeknél a magas vérnyomást ≥130 Hgmm szisztolés és ≥80 Hgmm diasztolés értékben definiálják, illetve kialakult kardiovaszkuláris betegség esetében ≥180/110 Hgmm értéket állapítottak meg. A 2023-as irányelvben a kezelési cél 130/80 Hgmm, amennyiben ez biztonságosan elérhető. (A 2012-es irányelvben a szisztolés vérnyomás célértékét 140 Hgmm-re emelték, mivel 10 évvel ezelőtt még nem álltak rendelkezésre bizonyítékok arról, amelyek ennek ellenkezőjét mutatták volna, azóta azonban több klinikai vizsgálat is bizonyította a 130-as érték előnyeit.)

A 2023-as irányelv a koleszterinszint vonatkozásában is új kezelési célokat tartalmaz. A 40-75 éves, fokozott kardiovaszkuláris kockázatú cukorbetegeknél, beleértve az egy vagy több atheroszklerotikus kockázati tényezővel rendelkezőket, intenzív sztatin terápia javasolt a kiindulási LDL-koleszterin érték legalább 50%-os csökkentéséhez és ezzel egyidejűleg a 70 mg/dl alatti koncentráció eléréséhez (a korábban javasolt 100 mg/dl helyett). A cél elérése érdekében az irányelv a maximálisan tolerálható sztatin terápia mellé ezetimib vagy egy PCSK9-gátló adagolását is javasolja. Ugyanebben a korcsoportban már kialakult kardiovaszkuláris betegség esetén az LDL-koleszterin kezelési célértéke 55 mg/dl a korábbi 70 mg/dl helyett, és ebben a csoportban az ezetimib és a PCSK9-gátlók alkalmazását is határozottabban javasolja az irányelv. A 75 évnél idősebb cukorbetegeknél a már sztatin kezelésen levőknél a terápiát tovább kell folytatni, azoknál pedig, akik még nem kezdték meg szedését, közepes intenzitású terápia javasolt az előnyök és kockázatok mérlegelését követően. Szinén új klinikai vizsgálati bizonyítékokon nyugszik az a javaslat is, miszerint cukorbetegséggel társult szívelégtelenség (megtartott és csökkent ejekciós frakció esetben egyaránt) kezelése során SGLT2-gátló alkalmazása ajánlott.

Az új ajánlások között szerepel a finerenon alkalmazása cukorbetegséggel társult albuminuriával járó olyan krónikus veseelégtelenség esetén is, ahol az ACE-gátlók vagy ARB-k maximális tolerálható dózisát kapják a betegek. A vese védelmében az SGLT2-gátlók bevezetésének küszöbértéke eGFR ≥ 20 ml/min/1,73 m2 a vizelet albumin pedig ≥ 200 mg/g kreatinin (korábban ≥ 25 ml/min/1,73 m2 illetve ≥ 300 mg/g).

A 2023-as irányelv újdonsága továbbá, hogy legalább 15%-os testtömegcsökkentés elérését javasolja az új „twincretin” (GIP és GLP-1 receptor agonista) készítmény, a tirzepatid hatóanyagú Mounjaro alkalmazásával – ezt a készítményt az Egyesült Államokban az FDA 2022. május 13-án, Európában az EMA pedig 2022. augusztusában engedélyezte.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

ADA Advises New BP, Lipid Targets for People With Diabetes

 

 

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.