hirdetés

Új gyógyszercélpont a hasnyálmirigyrák metasztázisainak megelőzésére

Az áttétek számára “fészket” készítő immunsejtek megcélzásával gátolható a hasnyálmirigyrák áttétjeinek kialakulása.

hirdetés

A Nature Cancer folyóiratban február 14-én jelent meg a University of Liverpool kutatóinak cikke, amelyben új gyógyszercélpontot tártak fel a hasnyálmirigyrák májáttéteinek megelőzésére. A hasnyálmirigy duktális adenokarcinóma (PDAC; pancreatic ductal adenocarcinoma) esetében a betegek 40-50%-ánál fordul elő a májban kialakuló metasztázis, és jelenleg nincs hatékony terápia a májáttétes hasnyálmirigyrákos betegek gyógyítására.

A most közölt cikkben a kutatók első észrevétele az volt, hogy furcsa módon a PDAC-metasztázisokban igen gyakran fordul elő az immunszuppresszív makrofágoknak egy olyan típusa, amely elősegíti a tumornövekedést - ennek nyomán pedig a kutatók felfedezték, hogy az efferocitózis útvonal blokkolása a korai stádiumú áttétképződés során megakadályozhatja ezt az immunszuppresszív tevékenységet a makrofágokban, helyreállítva a T-sejtek aktiválódását és csökkentve az áttétes tumorterhelést.

A tanulmány vezető szerzője, Michael Schmid professzor szerint: “A hasnyálmirigyrákban a rosszindulatú tumorsejtek gyakran terjednek át a májba. Eredményeink azt mutatják, hogy a májban először egy támogató jellegű metasztatikus “niche” kerül kialakításra, amelynek létrehozása kritikus fontosságú a rosszindulatú sejtek távoli helyen történő hatékony elszaporodásához - ez olyan, mintha egy mechanizmus valamiféle “fészket” készítene a később érkező tumorsejtek számára.

Eredményeink arra utalnak, hogy az immunsejtek egy bizonyos típusa irányítja ennek a metasztatikus niche-nek a kialakulását más immunsejtek átprogramozásával. A folyamat során egy immunszupprimált metasztatikus mikrokörnyezet jön létre, ahol a malignus sejtek képesek például elrejtőzni a daganatellenes immunválasz elől. A veleszületett immunsejtek e sajátos típusának célba vétele vagy immunszuppresszív funkcióik megzavarása ígéretes terápiás megközelítésként szolgálhat az áttétes hasnyálmirigyrákban szenvedő betegek számára.”

A cikk társszerzője Dr. Yuliana Astuti hozzátette: “Egyetlensejt-elemzési technológiákat alkalmazva rájöttünk, hogy a makrofágok diverzitása, variabilitása egy alulkutatott terület a hasnyálmirigyrák májmetasztázisaiban. Sikerült kimutatnunk, hogy a májban ellentétes funkciójú, metasztázissal szorosan asszociálható makrofágok léteznek egymás mellett, egyesek immunstimuláló, mások immunszuppresszív tulajdonságokat mutatnak. Érdekes módon a további elemzés feltárta, hogy a májmetasztázisok kialakulását fokozott májszöveti sejtpusztulás kíséri, és hogy az elhalt sejtek bekebelezése, az efferocitózis kulcsfontosságú hajtóerőként hat a makrofágok immunszuppresszív fenotípus felé történő átprogramozásában. Tanulmányunk elvi bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a specifikus makrofágok személyre szabott megcélzásával helyreállítható a tumorimmunitás és gátolható a PDAC-metasztázis kialakulása.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Promising new therapeutic approach for treating metastatic pancreatic cancer

Efferocytosis reprograms the tumor microenvironment to promote pancreatic cancer liver metastasis

Irodalmi hivatkozás:

Yuliana Astuti et al, Efferocytosis reprograms the tumor microenvironment to promote pancreatic cancer liver metastasis, Nature Cancer (2024). doi.org/10.1038/s43018-024-00731-2 , www.nature.com/articles/s43018-024-00731-2

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.