hirdetés

A 2022-es év 20 legnagyobb forgalmú gyógyszeripari vállalata – 3. rész (AbbVie, Novartis, BMS, Sanofi)

A Fierce Pharma minden évben összeállítja a legnagyobb árbevételű gyógyszeripari vállalatok listáját. A mostani sorrend a 2022-es teljes év forgalmi adatain alapul, amelyben 2021-hez hasonlóan a COVID-19 járvány komoly szerepet játszott.

hirdetés

 

5. helyezett

 

AbbVie

2022-es forgalom: 58,05 milliárd USD

Központ: North Chicago, Illinois, USA

2021-es forgalom: 56,2 milliárd USD

 

Az árbevételi eredményre pillantva talán úgy látszik, hogy az AbbVie idei éve sem különbözik majd az előzőektől, ám egy fontos változás sok mindent megváltoztathat a chicagói gyógyszeróriás háza táján. Ez a változás pedig az, hogy (a COVID elleni készítményeket nem számolva) a gyógyszeripar történetének legnagyobb forgalmát lebonyolító Humira (adalimumab) piaci kizárólagossága lejárt az Egyesült Államokban. Az AbbVie számításai szerint a következő hónapokban még sikerül fenntartani a szokásos forgalmat, de idővel a biohasonló készítmények térnyerése elkerülhetetlenül bekövetkezik. Ez azt jelenti, hogy az AbbVie más szerekre kell, hogy összpontosítson, és erre van is alkalmas jelölt, mégpedig rögtön kettő. A vállalat reményei szerint a Skyrizi (riszankizumab) és a Rinvoq (upadacitinib) immunológiai készítmények képesek lesznek átvenni a Humira helyét, sőt, akár túl is szárnyalhatják a neves elődöt. A két szer együttes forgalma 2022-ben 7,69 milliárd dollár volt, pedig csak 2019-ben kaptak FDA engedélyt. Azonban a vállalatnál még mindig a Humira a király: a 2021-es forgalmát 3%-kal meghaladva 21,24 milliárd dolláros árbevételt realizált annak ellenére is, hogy Európában már sok biohasonló készítmény van forgalomban. Aggodalomra csak az Imbruvica (ibrutinib) onkológiai készítmény 16%-os forgalomcsökkenése adhat okot, főleg, hogy a BeiGene rivális szere, a Brukinsa (zanubrutinib) sorra szerzi az engedélyeket újabb és újabb indikációkban. Egyébként az AbbVie portfóliójába tartozó esztétikai készítmények forgalma 2%-kal, 5,33 milliárd dollárra, a neurológiai divízió árbevétele pedig 10%-kal, 6,5 milliárd dollárra nőtt.

 

6. helyezett

 

Novartis

2022-es forgalom: 50,54 milliárd USD

Központ: Bázel, Svájc

2021-es forgalom: 51,63 milliárd USD

 

Óriási átszervezéseket hajtott végre a svájci gyógyszercég a tavalyi évben: egy teljesen új vállalati struktúrát alakítottak ki Vas Narasimhan elnök-vezérigazgató vezetésével, melyben összevonták az onkológiai és egyéb divíziókat, és a cégben egy amerikai és egy globális divíziót létesítettek. Ezen felül az áramvonalasítás jegyében csaknem 8000 vezető beosztású munkatárstól váltak meg, ettől a 2024-es évben 1,5 milliárd dollár költségmegtakarítást remélnek. Tavaly augusztusban a Novartis nyilvánosságra hozott egy tervet a Sandoz önálló generikus cégként történő működtetéséről. Tavaly a vállalat 4%-kal, 9,2 milliárd dollárra növelte árbevételét. Szintén 4%-os forgalomnövekedést könyvelhetett el az egyéb divíziókat tömörítő Innovative Medicines, összesen 41,3 milliárd dolláros bevétellel. A svájci óriáscég távlati terveiben egy “Amerika mindenek előtt” megközelítés látszik körvonalazódni, és egy befektetők számára tartott rendezvényen a vezetőség be is jelentette, hogy az amerikai piacon 2027-re az első öt gyógyszercég közé szeretnének bekerülni a jelenlegi 10. helyükről.

A tavalyi év növekedésének egyik motorja a Novartis szívgyógyszere, az Entresto volt (szakubitril és valzartán), amely 31%-os bővüléssel 4,6 milliárd dollárt hozott a konyhára. A cég legnagyobb árbevételt hozó készítménye, a gyulladásos kórképekben javallott Cosentyx (szekukinumab) 4,8 milliárd dollárt hozott, ami 1%-os növekedést jelent. További jó hír, hogy a cég szklerózis multiplex kezelésére javallott gyógyszere, a Kesimpta (ofatumumab) átlépte a blockbuster határt, és így tett a CDK4/6 gátló Kisqali (ribociklib) is, bár ezzel a teljesítményével még messze elmarad a Pfizer és az Eli Lilly rivális készítményeitől.

A rossz hírek közé tartozik, hogy a Zolgensma génterápiás készítmény forgalma a felére csökkent, ami a Novartis saját elemzése szerint elsősorban annak tulajdonítható, hogy nem sikerült új piacokat meghódítani, így a szer árbevétele addig 1,5 milliárd dollár körül alakul majd, amíg nem sikerül intratekális adagolású formulával az idősebb betegeket is meghódítani - ez a cég szerint 2025-re várható. Lassan kezdett a PCSK9 célpontú koleszterincsökkentő, a Leqvio is, amely 2022-ben 112 millió dollárt hozott. A Novartis azonban továbbra is hisz abban, hogy a szer megéri majd a The Medicines Company 9,7 milliárd dolláros felvásárlását. Az újonnan engedélyezett gyógyszerek közül a Pluvicto radioterápiás készítmény érdemel említést, amely tavaly 271 millió dollárt hozott, és akkora rá a kereslet, hogy a Novartis ellátási gondokkal küzd. Engedélyezés előtt áll a BeiGene-nel közösen fejlesztett PD-1 gátló tiszlelizumab, melynek klinikai vizsgálati programja COVID miatt csúszott, és fázis III. vizsgálati szakaszba ért az iptakopán (paroxizmális nokturnális hemoglobinuria) komplement faktor gátló is.

 

7. helyezett

 

Bristol Myers Squibb

2022-es forgalom: 46,16 milliárd USD

Központ: New York City, USA

2021-es forgalom: 46,38 milliárd USD

 

A 20-as listán szereplő cégek többségétől eltérően a BMS nem növelte árbevételét, bár forgalma csak kis mértékben, 0,5%-kal csökkent a 2021-es 9%-os növekedést követően. A 2022-es évben regisztrált visszaesés már érett egy ideje, az utolsó hét negyedév mindegyikében egyre kisebb növekedést mutatott a cég. Ennek egyik oka a mielóma multiplex kezelésére javallott Revlimid (lenalidomid) amerikai exkluzivitásának lejárta volt, így a 2021-es 12,8 milliárddal szemben 2022-ben 10 milliárd dollárt hozott a készítmény. Sőt, a BMS az idei évre már csak 6,5 milliárd dolláros forgalommal tervez a szernél.

A BMS idei prognózisa vállalati szinten optimista, és 2%-os növekedést jelez, ehhez azonban a cég mindkét megablockbustere jól kell, hogy teljesítsen. Erre minden remény meg is van, hiszen mind az antikoaguláns Eliquis (apixabán, 11,8 milliárd dollár), mind az immun-onkológiai javallatokkal rendelkező Opdivo (nivolumab, 8,2 milliárd dollár) 10% körüli növekedést mutatott az előző évben. Ráadásul mindkét készítmény exkluzivitást élvez az amerikai piacon, ami az Eliquis esetében 2026-ig, az Opdivónál pedig 2028-ig áll fenn, addig kell az új szereknek beérniük. A legfontosabb jelöltek közé tartozik a melanóma kezelésére javallott Opdualag (nivolumab/relatlimab), a Camzyos (mavakamten) szívgyógyszer és a plakkos psoriasis terápiájában használatos Sotyktu (deukravacitinib). A BMS reményei szerint 2025-re ez a trió stabilan 10 és 13 milliárd közötti árbevételt generál majd. A cég azonban több reményteljes készítményben is bízhat, hiszen tavaly négy gyógyszerük forgalma is átlépte a 2 milliárd dolláros plafont, ezek közül három pedig 5%-nál is nagyobb növekedést könyvelhetett el. Ilyen volt a Pomalyst/Imnovid kemoterápiás franchise és a reumatoid artritisz kezelésére alkalmas Orencia (3,5-3,5 milliárd dollár), valamint a melanóma indikációban engedélyezett Yervoy (ipilimumab, 2,1 milliárd dollár). Ezeknek a készítményeknek a forgalombővülésétől a 2%-os növekedést mutató leukémiagyógyszer, a Sprycel (dazatinib) elmaradt ugyan, de így is 2,2 milliárd dollárt hozott. A BMS bízhat kifejezetten új, ám gyors növekedést mutató készítményeiben is, mint amilyen az anémia kezelésére engedélyezett Reblozyl (luszpatercept, +30%, 717 millió dollár), a leukémia terápiájában alkalmazott Onureg (azacitidin, +70%, 124 millió dollár) és a szklerózis multiplex gyógyszer Zeposia (ozanimod, +87%, 250 millió dollár). Jól teljesített tavaly a BMS két génterápiás készítménye, az Abecma (388 millió dollár) és a Breyanzi (182 millió dollár) is.

 

8. helyezett

 

Sanofi

2022-es forgalom: 45,22 milliárd USD

Központ: Párizs, Franciaország

2021-es forgalom: 37,76 milliárd USD

 

Paul Hudson elnök-vezérigazgató éveket töltött a Sanofi átszervezésével, és elmondható, hogy a vállalat teljesen máshogy néz ki, mint amikor átvette a pozíciót. A 2022-es évben a cég 7%-os forgalomnövekedéssel zárt, amelynek hátterében elsősorban a Dupixent (dupilumab) és a vakcina divízió jó teljesítménye áll. A Dupixent tavaly 8,3 milliárd eurót hozott, ami csaknem 44%-os növekedést jelent 2021-hez képest. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy folyamatosan bővül a gyógyszer engedélyezett indikációinak köre. Az FDA először 2017-ben engedélyezte a szert atópiás dermatitisz kezelésére, de ma már súlyos asztmára és eozinofil oesophagitis terápiájában is alkalmazható az Egyesült Államokban. A Sanofi várakozásai szerint a Dupixent idén átlépi a bűvös 10 milliárd eurós árbevételt, főleg, hogy közeleg a COPD klinikai program vége is.

A Dupixenten kívül azonban a Sanofi portfóliója az utóbbi években elkezdett kiürülni, így a cég elsősorban felvásárlások útján próbált ígéretes molekulákat, hatóanyagokat vadászni több-kevesebb sikerrel. Árajánlatot tettek például a Horizon Therapeutics ritka betegségek gyógyszereit kutató vállalatra is, ám az Amgen nagyobb összeget kínált a cégnek. Volt néhány kútba esett klinikai vizsgálati program is, ezek közül a legfájóbb egy nagyon ígéretesnek tűnő myasthenia gravis kezelésére szánt, már fázis III-ban tartó szer kényszerű elengedése volt.

Vannak azonban olyan új szerek, amelyek reményt adhatnak a vállalat jövője szempontjából. Igen ígéretesnek tűnik az RSV prevenciójára alkalmazható antitest, a csecsemőknél is használható Beyfortus, amely tavaly kapott engedélyt az EMA-tól, és idén ősszel várhatóan megkapja az FDA jóváhagyását is. A másik ígéretes készítmény a februárban az FDA által is jóváhagyott, hemofília A kezelésére javallott, hetente egyszer alkalmazandó injekció, az Altuviiio - az elsőre furcsának tűnő név a VIII véralvadási faktorra utal.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

The top 20 pharma companies by 2022 revenue

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.