hirdetés

A CETP gátló obicetrapib hatásosnak bizonyult

A magas intenzitású sztatin kezelés mellé adott koleszteril észter átviteli fehérje jelentősen csökkentette a koleszterintet és növelte a koleszterin célértéket elérő betegek arányát.

hirdetés

A ROSE-vizsgálatban a magas intenzitású sztatin kezelés mellé adott koleszteril észter átviteli fehérje (cholesteryl ester transfer protein, CETP) gátló obicetrapib hatására jelentősen csökkent a koleszterin-szint és alapvetően növekedett azon betegek száma, akiknél a megkívánt koleszterin értéket el lehet érni.

Ezek az eredmények ellentmondanak azoknak a kiábrándító véleményeknek, melyek miatt 2017-ben az Amgen az obicetrapib további fejlesztését beszüntette. Az amszterdami és a chicagói egyetemi szakvélemények hatására a New Amsterdam Pharma átvette a hatóanyag további fejlesztését. Az European Atherosclerosis Society (EAS) találkozóján, májusban ismertetett vizsgálatukban az obicetrapib kétféle adagját és placebót hasonlítottak össze 120 magas intenzitású sztatinkezelés alatt álló betegen: az obicetrapib akár 51%-ban is csökkentette az LDL- koleszterinszinteket a kiindulási értékekhez képest és több egyéb lipidparaméterre is kedvezően hatott. A szer hatására a betegek 82,5%-ánál 55 mg/dl és 70 mg/dl (1,43 – 1,82 mmol/l) közé esett vissza az LDL- koleszterinszint, és a kezelést mindannyian jól tolerálták, ami igen jó hír azon arterioszklerotikus kardiovaszkuláris betegségekre magas kockázatú betegek számára, akiknél a guideline-ok által javasolt értéket még intenzív sztatinkezeléssel sem lehetett elérni.

Az eredmények lecsillapíthatják a CETP gátlókkal szembeni félelmeket. A torcetrapib kutatását biztonsági okok miatt, a dalcetrapibét hatásossági okok miatt, és az evacetrapibét a vizsgálók véleménye miatt idő előtt leállították. Bár az anacetrapib hatásosan csökkentette az LDL-t, de a zsírszövetben falhalmozódott, ami a szer megnyúlt fél-életidejét jelezte. Az obicetrapib viszont a leghatásosabbnak bizonyult ebben a gyógyszercsoportban, adagolásának leállítása után nem maradt vissza szervezetben.

Emberek százmillióinak van szüksége a lipidszintek csökkentésére, ezt szolgálják a sztatinok és kombinációs kezelések kezdve a(z adonizin trifoszfát-citrát liáz gátló) bempedioc savval és ezetimibbel, utána a PCSK9 gátlókkal, az siRNS szerekkel és a CETP gátlókkal. A „proprotein convertase subtilisin/kexin 9-típus (PCSL9) gátlók” és a „small-interfering (si)RNS szerek” elterjedését magas költségeik akadályozzák.

Előzetesen már igazolódott, hogy az obisetrapib 45%-kal csökkentette az LDL-koleszterin-szintet sztatin kezelést nem kapó, vagy csak enyhe intenzitású adagban kapó betegeknél. A ROSE vizsgálatban Dr. Ray és munkatársai magas intenzitású sztatin-kezelés mellé adva vizsgálták a szert. A résztvevőknek a vizsgálat megkezdése előtt 8 héttel már stabil sztatin-adagra voltak beállítva, az éhomi LDL-koleszterin-szintjüknek 32,4 mg/dl (1,8 mmol/l) fölött kellett lennie, ugyanakkor a jelentős kardiovaszkuláris betegségben, a diabetesben és a nem kontrollálható magas vérnyomásban szenvedőket nem vették be a vizsgálatba.

A résztvevőket 1 : 1 : 1 arányban randomizálták: naponta 5 mg, illetve 10 mg obicetrapibot, vagy placebót kaptak, és a vizsgálati személyeket a 4., 8., 12., 16. és a 23. héten kontrollálták. 195 betegből 120 beteget randomizáltak, egy beteg kivételével végig is vitték a vizsgálatot. Az átlagos életkor 61,1, illetve 62,9 év volt, a résztvevők 35,7%-a, illetve 52,5%-a nőbeteg volt. Az átlagos LDL-koleszterin-szint a kiinduláskor 88,0 mg/dl (2,288 mmol/l), illetve 95,0 mg/dl (2,47 mmol/l) volt.

A magas intenzitású sztatin-kezelés mellé adott napi 5 mg-os obicetrapib-os csoportban 42%-kal csökkent az LDL-koleszterin szint, míg a 10 mg-os hozzáadott obicetrapib csoportban ez 51%-os csökkenést jelentett. A placebós csoportban az LDL-koleszterin csökkenés 7% volt, tehát az előző két csoport változása egyaránt szignifikánsnak (P<0,001) bizonyult. Az alacsonyabb (5 mg) obicetrapib adagot szedőknél a kiindulási értékhez képest 24%-kal csökkent az apolipoprotein (apoB) szint is a magasabb (10 mg) napi dózis mellett ez a csökkenés 30%-os volt, a placebo melletti 3%-os csökkenés mellett. A nem magas denzitású (non-HDL) lipoprotein 39%-kal, 44%-kal és 4%-kal csökkent az előző sorrendben.

A lipoprotein(a) szintek medián 33,8%-kal estek a kiindulási értékhez képest az 5 mg-os csoportban, 56,5%-kal csökkentek a 10 mg-os obicetrapib csoportban és a változatlanok maradtak a placebo csoportban.

A trigliceridek a kiindulási értékhez képest medián 11%-kal és 8%-kal csökkentek, míg a placebo csoportban 2%-kal emelkedtek.

Fentiekkel ellentétben a HDL-koleszterin szintek medián 135%-kal nőttek a kiindulási értékekhez képest az 5 mg-os és 165%-kal a 10 mg-os obicetrapib csoportban és a placebo csoportban 5%-kal csökkentek. Az apolipoprotein A1 szintek medián 45%-kal és 48%-kal nőttek, a placebo csoportban változatlanok maradtak.

Dr. Ray elmondta, hogy a LDL-koleszterin célértéket (55 mg/dl – 70 mg/dl, azaz 1,43 – 1,82 mmol/l) az 5 mg csoportban 75%-ban, a 10 mg-os csoportban 82,5%-ban, a placebo csoportban csak 15%-ban érték el. Hasonló volt a helyzet a nem-HDL-koleszterinnel is, ahol a célérték 85 mg/dl – 100 mg/dl volt. Ezt az 5 mg-os csoportban lévők 82,5%-a és a 10 mg-os csoportban lévők 90%-a érte el, a placebo csoportban lévők 25%-ával szemben. Az apoB célértéke 65 mg/dl – 80 mg/dl között volt, ezt 80%-ban, 92,5%-ban és 37,5%-ban teljesítették.

A biztonságosság ebben a vizsgálatban minden tekintetben a placebo csoporthoz hasonlóan alakult: nem volt kiemelkedően több mellékhatás és súlyos mellékhatás sem. Összességében az 5 mg-os adag mellett 32,5%-ban, a 10 mg-os adag mellett 20%-ban és a placebo mellett 47,5%-ban láttak mellékhatásokat. Mindössze két súlyos mellékhatást észleltek a placebo csoportban és csak egy mellékhatás miatt kellett felfüggeszteni a kezelést, azt is a placebo csoportban.

Forrás:

Davenport L. CETP inhibitors finally show potential with obicetrapib. Medscape Medical News > Conference News > EAS 2022. May 30, 2022.

European Atherosclerosis Society (EAS) 2022. Presented May 23, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.