hirdetés

A cöliákia és a rokonok autoimmun betegségei

A cöliákiás betegek elsőfokú rokonaiban és élettársaiban nagyobb az autoimmun betegségek kockázata.

hirdetés

A Clinical Gastroenterology and Hepatology –ban megjelent vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a cöliákia kialakulásának kockázata nagyobb azokban a személyekben, akiknek elsőfokú rokonai között cöliákiás beteg fordul elő, azonban arról keveset tudni, hogy mekkora náluk az egyéb autoimmun betegségek kockázata. Ebben genetikai és környezeti tényezők játszhatnak szerepet.

Dr. Louise Emilsson, PhD (Vårdcentralen Värmlands Nysäter, Värmland megye, Svédország és Oslói Egyetem, Norvégia) és munkatársai egy populáció alapú longitudinális kohorszvizsgálatot végeztek, hogy megállapítsák, hogy mekkora a kockázata a Crohn-betegségnek, az 1-es típusú diabétesznek, a hipotireózisnak, a hipertireózisnak, a pszoriázisnak, a reumatoid artritisznek, a szarkoidózisnak, a szisztémás lupus erythematosusnak és a colitis ulcerosának 29 096 cöliákiás beteg rokonai és élettársai között. A kutatók a cöliákiát a duodenum és a jejunum biopszia (boholyatrófia) alapján állapították meg; a mintákat Svédországban, 1969 és 2008 között gyűjtötték.

Minden cöliákiás betegnek akár öt olyan kontroll párja volt, akiknek neme, életkora, lakóhelye megegyezett a betegével, s akiket ugyanabban az évben vizsgáltak ki, mint a beteget. A betegek és a kontroll személyek cöliákiás elsőfokú rokonait és élettársait egészségügyi regiszterek felhasználásával azonosították. A cöliákiás betegek elsőfokú rokonainak és élettársainak száma 84 648 volt, míg a kontroll betegeké 430 942.

Az összes vizsgált autoimmun betegség incidenciája nagyobb volt a cöliákiás betegek rokonai és élettársai körében, mint a kontroll személyek rokonaiban és élettársaiban. A vizsgált időszakban (medián: 10,8 év) a cöliákiás betegek elsőfokú rokonainak 3,9%-ában alakult ki nem cöliákia típusú autoimmun betegség, míg a kontroll személyek esetében csak 3,0% volt ez az arány.

A cöliákiás személyek rokonai és élettársai körében hasonló volt a nem cöliákia típusú autoimmun betegség kockázata. A rokonokban a hazárd arány (HR) 1,28 volt (95%-os konfidencia intervallum [CI]: 1,23–1,33), s az élettársakban a HR 1,20 volt (95% CI: 1,06–1,35). A nem cöliákia típusú autoimmun betegség kialakulásának kockázata az index beteg diagnózisának felállítását követő első 2 évben volt a legnagyobb.

Az a tény, hogy a cöliákiás betegek rokonaiban 4,3%-os volt a nem cöliákia típusú autoimmun betegség kialakulása, míg a kontroll személyek rokonaiban csak 3,3%, azt jelzi, hogy az autoimmun hajlamnak van egy genetikai komponense, de az, hogy az élettársakban is nagyobb volt a kockázat, egy környezeti komponens létezésére utal. A kutatók azt feltételezik, hogy ez a tényező az élettársak hasonló mikrobióma profilja lehet, aminek oka az, hogy ugyanazokat az ételeket eszik.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.