hirdetés

A Covid-19 okozta egészségügyi vészhelyzet erősíti a nemek közötti egyenlőtlenséget

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy bár Kínában a férfiak mortalitása magasabb volt, a pandémia következményei hosszú távon jobban sújtják majd a nőket.

hirdetés

A The Lancet tanulmánya a nők, a Pediatrics elemzése a gyermekek körében vizsgálta a COVID-19 sajátságait.

Clare Wenham, a London School of Economics egészségpolitikusa vezetésével létrejött a az első olyan kutatócsoport, ami azt méri fel, hogy a COVID-19 betegség és járvány eltérő hatást gyakorol-e a férfiakra, illetve nőkre (the Gender and COVID-19 Working Group). A The Lancetben megjelent tanulmányuk (COVID-19: the gendered impacts of the outbreak) szerint eddig sem a globális egészségügyi intézmények, sem az érintett országok kormányai nem foglalkoztak azzal, hogy mennyire érintheti különböző módon a nemeket a járvány, illetve milyen genderspecifikus intézkedések meghozatalára volna szükség. Habár az eddigi adatok szerint egyenlő arányban betegszenek meg a nők és a férfiak, úgy tűnik, hogy a mortalitásban és a vulnerábilitásban vannak különbségek.

 A járvány kitörése során Kínában a férfiak körében 4,7%, a nőknél 2,8% volt a mortalitás, míg Dél-Koreában a megbetegedettek 62%-a volt nő. A mortalitásbeli különbségek magyarázata az immunrendszer eltérő működése mellett az lehet, hogy a COVID-19 kockázati tényezőjének bizonyult dohányzás nagyobb arányban jellemző a férfiakra. Több nő betegre pedig azért lehet számítani, mert világszerte jóval több nő dolgozik a fertőzés szempontjából veszélyeztetett munkakörökben: az egészségügyi munkaerő 67%-a nő (a járvány által leginkább érintett kínai Hubei tartományban az egészségügyben dolgozók több mint 90%-a nő).

 Az otthoni izoláció és a karanténnak is eltérő hatása van a nőkre; vészhelyzetekben megnő a családon belüli erőszak, így pl. egy földrengés kapcsán Új-Zélandban 53%-os, míg a Katrina hurrikán kapcsán az USA-ban majdnem 100%-os növekedést regisztráltak. A járvány során kialakuló izoláció miatt megszűnik annak a lehetősége, hogy a nők és a gyermekek segítséget kapjanak a családon belüli erőszak ellen, és a nemek közötti egyenlőtlenség az egészségügyi vészhelyzetben tovább élesedik, figyelmeztetnek a szakértők. Az intézménybezárások és az otthoni izoláció a fizetett gazdaságból (bölcsőde, óvoda, iskola, bébiszitter, idősgondozás, betegápolás) ismét a fizetetlen női munka felé tereli a gondoskodást és az ápolást, és mint az Ebola-járvány példája mutatja, a COVID-19-járvány végeztével a női fizetések lassabban fognak visszatérni a korábbi szintre: a járvány torzító hatásai évekig fognak tartani.

 Bár kevés COVID-19-témájú tanulmány foglalkozik speciálisan a nőkkel, az immunválasz kinetikáját feltáró, Nature Medicine-ben publikált ausztrál esettanulmány egy 47 éves wuhani nő betegséglefolyását vizsgálva állapította meg, hogy a gyógyulás az influenzafertőzés kapcsán megfigyelthez hasonlóan alakul (Breadth of concomitant immune responses prior to patient recovery: a case report of non-severe COVID-19). Az alapbetegségtől mentes, enyhe-közepesen súlyos COVID-19-betegségben szenvedő nő 14 nap alatt gyógyult meg; immunrendszerének aktiválódását tüneteinek javulása előtt 3 nappal ugyanazoknak az immunsejteknek a megszaporodása jelezte előre, amik az influenza tüneteinek javulása előtt is megjelennek (antitestszekretáló sejtek, follikuláris T-helper sejtek, aktivált CD4+ T-, valamint CD8+ T-sejtek). Az immunológiai változások a tünetek megszűnte után 1 hétig voltak kimutathatók. A mellkasröntgen által a tünetek jelentkezése utáni 5. napon mellkasröntgenen kimutatott kétoldali tüdőinfiltrátumok a 10. napra tisztultak fel; a kezelés során csak intravénás folyadékpótlást alkalmaztak.

 A Pediatrics-ban megjelent tanulmány (Epidemiological Characteristics of 2143 Pediatric Patients With 2019 Coronavirus Disease in China) nem talált szignifikáns eltérést a nemek között a megbetegedések arányában, és azt is megállapította, hogy bár a gyermekek megbetegedése általánosságban kevésbé súlyos, mint a felnőtteké (a gyermekek körében a fertőzések 90%-a volt tünetmentes, enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású), valamennyi életkori csoportba tartozó gyermek fogékony a fertőzésre. Az egy éven aluli csecsemők különösen veszélyeztetettek, körükben súlyosabb tünetek alakulhatnak ki.

 

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.