hirdetés

A diabeteszesek természetellenes halálozása

A cukorbetegek az átlagnépességnél gyakrabban halnak meg természetellenes módon – legalábbis Svédországban.

hirdetés

A világon elsőként kutatták a diabetes és a természetellenes halálozás közötti összefüggést egy svéd összehasonlító nemzeti epidemiológiai vizsgálat keretében. A vizsgálat adatait Dr. Roger T. Webb, a manchesteri Egyetem Suicide Prevention központjának vezető kutatója svéd kollégák segítségével értékelte ki, eredményeiket a Diabetes Care 2014. május 21.-jei online számában közölték.

Az eredmények arra utalnak, hogy az öngyilkosságok, balesetek és gyilkosságok áldozatai között több a cukorbeteg (mind az 1-es típusú, mind a 2-es típusú diabeteszes), ráadásul a tragédiák a cukorbajban szenvedők esetén kissé fiatalabb korban következnek be, mint az egész népességben. A közlemény szerint a svéd diabetesek körében különösen a szándékos és a véletlen mérgezések szaporodnak meg. A megelőzés érdekében először fel kellene tárni a jelentősen emelkedett gyakoriság okait és a kockázati faktorokat.

A svéd diabetes regiszter alapján 252 191 egyén adatait nézték át 1996 és 2009 között. 55%-uk férfi volt, átlagosan 69 évesek. A diabetes típusát külön nem elemezték. Minden diabeteses személyt a svédországi népességből kiválasztott másik 5 személlyel hasonlították össze. A természetellenes halálozás az átlag népességben 32,1/10 000 fő volt, a diabeteszes csoportban viszont 77,3/10 000 főre emelkedett (RR:2,23). Az öngyilkosságok még gyakoribbak voltak: az átlaghoz képest 3,36-szor annyi, a balesetek szorzója pedig 1,98-nek adódott. Kiemelkedően magas volt a mérgezéses öngyilkosság (RR 5,77), a véletlen mérgezés (RR 3,82), és a közlekedési balesetek (RR 3,73) aránya. A gyilkosság kockázata is szignifikánsan nőtt (RR 3,08), bár utóbbi összességében csak nagyon ritkán történt (0,2/10 000 az átlagos népességben, 0,6/10 000 a diabeteszesek körében). Az öngyilkosságot elkövető cukorbetegek fiatalabbak voltak az átlagosnál (64 év vs 75 év, p<0,001). A szándékos és véletlen mérgezések során az idegrendszerre ható vegyületeket, az altatókat, az alkoholt és a kipuffogógázt használták elsősorban. A „meg nem határozható” drogok és gyógyszerek cukorbetegeknél 39,3%-ban, az átlagos népességben csak 23,7%-ban szerepeltek (p<0,001) a halál okaként. A „meg nem határozható” drogokkal és/vagy gyógyszerekkel összesen 105 mérgezés történt a cukorbetegek körében, ennek 30%-a valószínűleg inzulinnal, vagy orális antidiabetikumokkal. Az összes végzetes mérgezés során kb. minden tizedik betegnél (8,9%) az inzulin túladagolása volt a halál oka. A fatális inzulintúladagolás nagy többsége nem véletlenül, hanem öngyilkossági szándékkal történt, ami egyezik azzal a régebbi megfigyeléssel, hogy 160 inzulintúladagolás mintegy 90%-a öngyilkossági szándékú volt [Int J Clin Pharmacol Ther. 2004;42:277-80]. Az egyértelmű öngyilkossági szándék különösen nagyarányú volt az átlag népességhez viszonyítva (RR 10,24).  

Dr. Laura N. McEwen PhD epidemiológus szakértő (Michigani Egyetem, Ann Arbor) szerint talán a diabetesben szenvedők között magasabb számban észlelhető depresszió magyarázhatja a több öngyilkosságot, a gyakoribb halálos közlekedési balesetek hátterében pedig a hipoglikémia és/vagy a diabeteszes neuropátia állhat. „Viszont nem látok összefüggést a diabetes és az egyéb balesetek, az emberölés és a iatrogén hatások között. Mi is gyakran látunk inzulin-túladagolást, vagy a rövidhatású és a hosszúhatású inzulinok összecserélését. A svéd megfigyelések adataival valószínűleg azonos eredményeket kapnánk a többi iparilag fejlett országban, és az USA-ban is. A közlemény szerzőivel egyetértek, szerintem is fontos lenne a cukorbetegek mentális állapotának rendszeres ellenőrzése.”     

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Diabetes Care 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.