hirdetés

A dialízis okozta szívkárosodás MR-képe

A nottinghami egyetem kutatói a Journal of American Society of Nephrology című lapban számoltak be a dialízisen lévő betegek kardiális funkcióit feltáró MR-vizsgálataik eredményeiről.

hirdetés

A veseelégtelenségben szenvedő betegeknél alkalmazott dialízis kapcsán vérnyomásesés következhet be, melynek nyomán csökken a szív vérellátása. Ez idővel a szív hosszú távú károsodásához vezethet.

A nottinghami egyetem kutatói azt kívánták felmérni, hogy a dialízis mekkora stresszt jelent a szív számára, illetve hogy e tekintetben van-e különbség a szokványos hemodialízis (HD) és a hemodiafiltráció (HDF) között, melynek során a kezelés alatt eltávolítják a folyadékot a szervezetből, de ugyanakkor kiegészítő folyadékpótlásra is sor kerül.

A nottinghami egyetem Sir Peter Mansfield Képalkotó Központjának (SPMIC) és a Vesekutatási és Innovációs Központnak (CKRI) a munkatársai 12 dializált betegnél végeztek MR-vizsgálatot, akiknek kezelése random besorolás szerint hagyományos HD-vel vagy HDF-fel történt.

A vizsgálatok azt jelezték, hogy a szokványos hemodialízis és a  HDF egyaránt jelentős hatást fejt ki a kardiovaszkuláris rendszerre, illetve hogy a kétféle kezelési módszer között e tekintetben nincs különbség. A fentiek alapján a kardiális MR-képalkotás alapvető szerepet kaphat a dialíziskezelés tökéletesítése során.

Sue Francis fizikus professzor így fogalmaz: „Most első ízben alkalmaztunk MR-vizsgálatot arra, hogy felmérjük a kardiális funkciókat, miközben aktuálisan zajlik a dialíziskezelés. Ehhez több akadályt is el kellett hárítanunk: fel kellett állítanunk a dializáló berendezést az MR-vizsgálóhelyiségben, a betegnél alkalmazott fém tűket nem mágnesezhető anyagból készült szilikon tűkre kellett cserélnünk, meg kellett hosszabbítanunk a beteget a dializáló berendezéshez kapcsoló csöveket, és a berendezésnek a mágneses mezők ismeretében kellett megtalálnunk a helyét.”

„Ezzel a módszerrel egyidejűleg több kardiovaszkuláris paramétert is nyomon tudtunk követni, mialatt folyt a betegnél a dialízis. Ezen belül mértük, hogy a szív bal kamrája mennyi vért pumpál percenként a keringési rendszerbe, milyen hatásfokkal képes összehúzódni a szívizomzat, milyen a coronariák keringése, illetve a kapilláriskeringés – számolt be a vizsgált paraméterekről Maarten Taal belgyógyász nefrológus. − Érdekes megfigyelésünk volt, hogy a szisztolés kontraktilis funkciót tükröző összes paraméter mind a hagyományos hemodialízis, mind a hemodiafiltráció alatt jelentősen csökkent, és a dialízist követően csak részlegesen állt helyre. Minden beteg bizonyos mértékű bal kamrai diszfunkciót mutatott, és a szívizomzatot ellátó kis kapillárisok vérátáramlása mindkét kezelési forma mellett jelentősen csökkent. Mostani megfigyeléseink megerősítik, hogy szükség van olyan beavatkozásokra, melyekkel képesek vagyunk mérsékelni a dialízis negatív hatásait.”

A friss tapasztalatok alapján a szerzők olyan további vizsgálatokat terveznek, melyekkel más kezelési formák hatásait is felmérhetik MR-képalkotás segítségével.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.