hirdetés

A dohányzás abbahagyása még a súlynövekedés ellenére is hasznos

A dohányzás abbahagyása utáni gyakori testsúlynövekedés kezdetben ugyan fokozza a 2-es típusú diabetes kockázatát, de csökkenti a kardiovaszkuláris és egyéb egészségügyi problémák gyakoriságát.

hirdetés

A New England Journal of Medicine-ben 2018. augusztus 15.-én online megjelent közleményben Yang Hu (Harvard, Boston, Massachusetts) és munkatársai egészségügyi dolgozók bevonásával végzett három nagy amerikai kohorsz vizsgálat eredményeit összegezték. A Nurses’ Health Study, a Nurses’ Health Study II és a Health Professionals Follow-up Study sok-sok résztvevője közül a dohányzásról leszokó személyek általában híznak, és gyakoribbá válik körükben a 2-es típusú diabetes 5-7 éven belüli megjelenése a dohányzást folytatókhoz képest, de 5-7 év elteltével már csökken a diabetes kialakulásának kockázata. Ezzel ellentétben viszont a kardiovaszkuláris halálozás és a bármely okból bekövetkező halálozás mindvégig szignifikánsan csökkent a tovább dohányzókéhoz képest, még azoknál is, akiknek testsúlya növekedett. A dohányzás abbahagyása utáni 6 éven belül összességében 68,4%-kal nő a 2-es típusú diabetes kockázata. A diabetes kockázatának növekedése egyenes arányban áll a testsúly növekedésével, de a leszokás után stabil testsúlyú személyeknél nem nő a kockázat (P<0,001).

A szenior szerző, Dr. Qi Sun (Department of Nutrition at Chan, Harvard) kifejtette, hogy „a leszokás utáni néhány évben nő az elhízás és a diabetes, vagy a glukóz tolerancia romlásának kockázata, ezért sokan nem is akarnak leszokni, pedig az eredmények arra utalnak, hogy a diabetes megjelenésének az oka maga a testsúlynövekedés. Amennyiben a dohányzást abbahagyó minimalizálni tudja az elhízást, a diabetes kockázata nem fog növekedni, sőt, hosszú távon csökkenhet is.”

A 162.807 nem diabeteszes és kardiovaszkuláris betegségben sem szenvedő résztvevő közül 19,6 évnyi követés során 12.384 személyben alakult ki 2-es típusú diabetes. A dohányzásról való leszokást követően a diabetes kockázata nem növekedett azoknál, akik nem híztak el (HR: 1,08). A 5,0 kg-nál kevesebb testsúlygyarapodás mellett szintén nem volt szignifikáns a kockázat emelkedése (HR: 1,15), de az 5,0 kg -nál többet hízottaknál már jelentősen emelkedett a diabetes kockázata (5-10 kg hízás esetén HR: 1,36, 10 kg fölötti hízás esetén HR: 1,59). A kockázat a csúcsát az 5-7. év között éri el, majd fokozatosan csökken.

A követés során 23.867 halálozást regisztráltak, melyek közül 5492 volt kardiovaszkuláris eredetű. A dohányzást folytatókhoz képest a dohányzást abbahagyóknál csökkent a kardiovaszkuláris halálozás – tekintet nélkül a testsúly alakulására: akik testsúlya nem változott HR: 0,69 (95%CI 0,54-0,88), akik 5-kg-nál kevesebbet híztak HR: 0,47 (95%CI 0,35-0,63), akik súlya 5-10 kg-mal nőtt HR: 0,25 (95%CI 0,15-0,42), és akik 10 kg-nál is többet híztak HR: 0,33 (95%CI 0,18-0,60). Azoknál, akik 6, vagy 6-nál több éve szoktak le a dohányzásról a HR: 0,50 (95%CI 0,46-0,55), azaz a felére csökkent a kardiovaszkuláris halálozás kockázata. Az egyéb okból történő halálozás is minden csoportban csökkent, az előző sorrendben HR: 0,81, 0,52, 0,46, 0,50 és 0,57, mindegyik szignifikáns.

Bár a kardiovaszkuláris mortalitásban tapasztalt előny a leszokás után 10-15 év alatt fokozatosan leapad, de soha nem éri el a jelenleg is dohányzók kockázatának szintjét. A szerzők végül megállapították, hogy „a dohányosoknak nem kellene elrettenni a leszokás utáni potenciális testsúlygyarapodástól, mivel a leszokás egyértelműen csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát úgy rövid-, mint hosszútávon. A dohányzást abbahagyóknál ugyanakkor a dohányzásról való leszokás jótékony hatásainak növelésére, a testsúlygyarapodás minimalizálására egészséges étrend bevezetése és fokozott fizikai aktivitás javasolható

A tanulmányhoz írt szerkesztőségi közleményben Dr. Steven A. Schroeder (Department of Medicine, University of California, San Francisco) kifejti, hogy Hu és mtsai cikkének fő üzenete az, hogy a dohányzás abbahagyásakor a kardiovaszkuláris és egyéb halálozás csökkenése meghaladja a 2-es típusú diabetes kockázatának növekedéséből adódó hátrányokat. Ugyanakkor  hangsúlyozza, hogy az elemzett három nagy vizsgálatban egészségügyi dolgozók szerepelnek, ami nem reprezentálja a jóval sérülékenyebb, gyakrabban dohányzó, átlagos populációt. A dohányosok száma az USA-ban már „csak” 37 millió (a 325 millió lakos valamivel több mint 10%-a), amit agresszív propagandával még tovább kellene csökkenteni. A globális obezitás járvány az USÁ-ban azt jelenti, hogy a felnőttek mintegy 40%-a túlsúlyos, vagy obez, ami a diabetes gyakoriságának növekedését népegészségügyi problémává teszi.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. The New England Journal of Medicine 

3. The New England Journal of Medicine 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.