hirdetés

A fogamzásgátló tablettákat recept nélkül kellene kiadni

Az Amerikai Nőgyógyászok és Szülészek Kongresszusa (ACOG) kijelentette, hogy lehetővé kellene tenni, hogy a nők recept nélkül jussanak hozzá a fogamzásgátló tablettákhoz, mivel a nem kívánt terhességek elkerüléséből származó előny többet nyom a latban, mint a recept nélküli hozzájutással járó kockázat.

hirdetés

Az ACOG november 20-án az Obstetrics & Gynecology-ban online megjelentetett állásfoglalása vegyes fogadtatásra talált.

Az ACOG úgy érvelt, hogy a receptkötelesség megszüntetése ésszerű módja lenne a nem kívánt terhességek „elfogadhatatlanul nagy” száma csökkentésének – az utóbbi 20 év során az összes terhesség fele volt ilyen. A fogamzásgátló tabletták biztonságosak – írták –, és bár fennáll a vérrögképződés „rendkívül kis” kockázata, ez a veszély a terhesség és a posztpartum időszak alatt nagyobb. Más recept nélkül kapható gyógyszereknek, például az aszpirinnek vagy az acetaminofennek is megvan a maga egészségügyi kockázata. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a nők pontosan tudják szűrni magukat a kontraindikációkra nézve; egyes fogamzásgátló tablettáknál ilyen a vesebetegség, a mellékvese-elégtelenség és az artériás vagy vénás trombózis nagy kockázata. Ugyanakkor az ACOG arra számít, hogy a nők továbbra is fel fogják keresni nőgyógyászukat szűrés, prevenció és a fogamzásgátlás megbeszélése céljából.

Az ACOG tisztában van azzal, hogy ha recept nélkül lehetne hozzájutni a fogamzásgátlókhoz, akkor ez azzal járhatna, hogy árukat nem fedeznék a biztosítók, ami a nők egy részének pénzügyi nehézséget jelentene. Ha eltörölnék a receptkötelességet, mindenképpen foglalkozni kellene a költség kérdésével – jelentették ki.

Wayne Shields, a Reprodukciós Egészségügyi Szakemberek Szövetségének elnöke üdvözölte az ACOG javaslatát. „Feltétlenül támogatjuk” – mondta Shields, akinek szervezetében orvosok, diplomás ápolók, asszisztensek, bábák és gyógyszerészek vesznek részt. „És az időzítés is jó. Ezen a gondolaton a szakemberek már régóta vitatkoznak.” Shields azzal is egyetért, hogy a nők tudni fogják, hogy fennáll-e náluk valamilyen ellenjavallat.

Kritikusai is vannak azonban az ACOG ajánlásának. Közéjük tartozik dr. Diana Zuckerman, a Nők és Családok Országos Kutatóközpontjának elnöke, aki „nagyon kockázatos ötletnek” tartja azt, hogy recept nélkül lehessen hozzájutni az orális fogamzásgátlókhoz. Mint mondta, egyes gyógyszereknek nagyobb a kockázata, mint másoknak, és orvosi tanácsadás nélkül könnyen lehet, hogy a reklámok hatására a nők a veszélyesebb gyógyszert választják. „Ha a folyamatból kikapcsoljuk az orvosokat, a reklámnak még nagyobb hatása lesz, pedig már most is nagyon hatásos” – mondta. Hozzátette azt is, hogy egyes nők nem a terhesség megelőzése végett szedik a fogamzásgátlót, hanem azért, hogy menstruációs ciklusukat szabályossá tegyék. Egy orvos azt tanácsolhatná nekik, hogy ne tegyék ezt, mert a vérrögképződés kockázata jelentősebb hátrány, mint amennyi előny a fogamzásgátló ilyen off-label használatából származik – ha azonban recept nélkül kapják meg a nők a tablettát, ilyen tanácsadásra nincs mód.

Egy receptköteles gyógyszer nem receptkötelessé tételét az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerhatóságnak (FDA) kell engedélyeznie. A döntéshozó folyamat általában úgy kezdődik, hogy a gyógyszer gyártója kérelmezi a gyógyszer státuszának megváltoztatását. Ezután az FDA megvizsgálja, hogy egészségvédelmi szempontból indokolt-e, hogy a gyógyszer receptköteles legyen. A fogamzásgátló tablettákat illetően az FDA már egy ideje foglalkozik ezzel a kérdéssel, márciusban például nyilvános megbeszéléseken volt szó erről.

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Végre okos gondolat. A fogamzásgátló szerek ne legyenek recept kötelesek

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.