hirdetés

A gyakori költözés megbetegít

Minden gyerekkori lakhelyváltozással (más városba vagy más országba költözéssel) nő a felnőttkorban megjelenő káros következmények kockázata.

hirdetés

A gyermek- és fiatalkori gyakori lakhelyváltozás káros hatással lehet a későbbiek során. A gyermekkorban átélt költözések számának növekedésével együtt nő a felnőttkorban elkövetett erőszakos bűncselekményeknek, az öngyilkossági kísérleteknek, a mentális zavarok kialakulásának, és a drogfogyasztásnak a kockázata. Ezen túlmenően annak valószínűsége is fokozódik, hogy az illető már középkorúként meghal. A 12-14 évesek körében a költözések és a hosszútávú káros következmények közötti összefüggés különösen erős, számolt be egy angol-dán kutatócsoport az American Journal of Preventive Medicine nemrég megjelent számában. A szülők képzettsége és anyagi körülményei ebben nem játszanak fontos szerepet. A tanároknak és orvosoknak viszont jobban tisztában kellene lenniük azzal, hogy a sokat költöző, más városokból és/vagy országokból érkező gyerekeknek a költözések miatt akár súlyos problémáik is lehetnek.

Roger Webb (University of Manchester, UK) és kollégái szerint további kutatásokkal lehetne feltárni, hogy a gyerekkori lakhelyváltozásnak miért ilyen jelentős a hatása. A szóban forgó tanulmányban dán szülők közel 1,5 millió, 1971-1997 között, Dániában született gyerekének adatait rögzítették. Minden, a gyermekek 15. születésnapjáig lezajlott lakhelyváltozást dokumentáltak. A városon belüli költözéseket nem vették figyelembe. Az adott város nyilvántartásának segítségével 2013-ig minden erőszakos bűncselekményt, öngyilkossági kísérletet, mentális megbetegedést, kábítószerrel való visszaélést, valamint a halálozási okokat megállapították. Továbbá a szülők képzettségi, anyagi és foglalkoztatottsági állapotáról is gyűjtöttek adatokat. A rendelkezésre álló nemzeti adatnyilvántartás miatt Dánia az egyetlen olyan ország, ahol egy ilyen tanulmányt el lehet végezni, mondja Webb.

Az első 15 életévben a gyerekek 37 százaléka legalább egyszer más városba költözött. Az ehhez kapcsolódó negatív következmények annál súlyosabbnak bizonyultak, minél idősebb volt a gyermek a lakhelyváltozás idején. Minden korosztályra érvényes az a megállapítás, hogy minél több a költözés, annál jelentősebbek a kimutatható hatások a későbbi életben. Nő a valószínűsége az öngyilkossági kísérleteknek, az erőszakos bűncselekmények elkövetésének, a pszichiátriai kezeléseknek és a drogfogyasztásnak. Valamint a baleset vagy betegség következtében való elhalálozás kockázata is fokozódik. A várakozásokkal ellentétben a szülők alacsony jövedelme, alacsony képzettsége és munkahelyi bizonytalansága nem erősítette tovább a költözés negatív hatásait.

Elméletileg a kevésbé kiváltságos családok gyakori költözései a pszichoszociális problémák előjelei lehetnének. Ez esetben a rendezetlen családi élet lenne a valódi kiváltó ok, hogy a gyerekek majd felnőttként lelki és testi problémáktól szenvednek. Mivel azonban az igazolt szoros összefüggés minden társadalmi-gazdasági rétegnél azonos mértékben erős, a szerzők szerint a gyakori lakhelyváltozások önmagukban elfogadhatók lehetséges okként. Különösen az iskolás gyerekeknek okozhat nagy stresszt egy új lakhely. A korábbi szociális kapcsolatok megszűnnek, az új környezetben új barátságokat kell kötniük. Ráadásul ezzel egyidőben a pubertás is jelentős változásokat hoz az életükbe. Éppen ezért az iskoláknak, az egészségügyi és szociális szolgáltatóknak fokozottan figyelniük kell arra, hogy a serdülőkorú gyerek egy új lakhelyen különös gondozást igényel a szülők képzettségi és jövedelmi viszonyaitól függetlenül.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.