hirdetés

A gyógyszer hatástalan, ha nem veszik be

A krónikus betegségek állandó gyógyszerszedést igényelnek.  Van azonban, amikor a beteg állapota, például magas vérnyomása nem javul, ilyenkor két lehetőség adódik, a beteg nem reagál a gyógyszerre, vagy lehet, hogy csak nem szedi rendszeresen a tablettát. Egy új vizsgálati módszer segít ennek eldöntésében.

hirdetés

Nem csak az orvos, hanem a beteg számára is nyilvánvaló, hogy csak az a gyógyszer hat, amelyet -az alkalmazási előirat szerint- beszednek. Ha a krónikus betegségre szedett gyógyszer kihagyása nem okoz azonnali, érezhető panaszt, vagy tünetet, akkor igen gyakori, hogy a betegek elfelejtik bevenni a tablettát vagy kapszulát a megfelelő időben, sőt az is lehet, hogy szándékosan az előírttól eltérő gyakorisággal vagy dózisban szedik a számukra rendelt készítményt.

Ilyen eset igen gyakori a magas vérnyomásban szenvedők körében, ugyanis a betegség vagy a gyógyszer kihagyása sem okoz számos esetben panaszt, de hosszútávú veszélyei nagyon jelentősek: a hypertonia az agyi katasztrófa és a szívinfarktus egyik legfontosabb kockázati tényezője.

Számos vizsgálat igazolta, hogy a magas vérnyomású betegek mintegy 25 %-a nem szedi a vérnyomáscsökkentő készítményt, vagy gyakran kihagyja a gyógyszerbevételt, vagyis nem terápiahű.

Azt is kimutatták, hogy az orvos sem kérdezi meg minden alkalommal, ha a kezelt hypertóniás betegénél magas vérnyomást mér, hogy a beteg bevette-e a gyógyszerét. Illetve ha megkérdezi, előfordul, hogy a beteg nem válaszol őszintén, és a rendszeres gyógyszerszedést feltételezve a kezelőorvos arra gondolhat, hogy a bevezetett készítmény hatástalan, ezért cserélni kell.

Maciej Tomaszewski, a Leicesteri Egyetem orvosa és munkatársai kidolgoztak  egy olyan eljárást, amivel bizonyítani lehet a vérnyomáscsökkentő készítmények szedésének pontosságát. A vizeletminta elemzéséből mintegy 40 vérnyomáscsökkentőről ki lehet mutatni, hogy a beteg bevette-e az előírt mennyiséget. A nagy teljesítményű kromatográfia és tömegspektrometria együttes használatán alapuló módszerrel arra derült fény, hogy a magas vérnyomású betegek negyede teljesen vagy részlegesen kihagyja gyógyszerének bevételét.

A módszret kidolgozó kutatók is kénytelenek  elismerni, hogy egyelőre ez a technika aligha segítheti a mindennapos klinikai gyakorlatot. A meghatározás igen drága: egy mérés  kb. 11 000 forintnak megfelelő dollárba kerül, de a műszer is nagyon drága: kb. negyed millió dollár.

Az eddigi mérések a klinika hipertóniás betegeinél azt mutatták, hogy 10 % egyáltalán nem szedi a gyógyszerét, 15 % pedig igen rendetlenül veszi be tablettáit. A kezelés hatástalansága nem ritkán ennek a következménye.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.