hirdetés

A gyógyszer jó, a sajtója nem mindig

A koleszterincsökkentő sztatinok világszerte javították a halálozást. Dán kutatók új vizsgálata azt igazolta, hogy a mellékhatásaira vonatkozó rossz hírek miatt a betegek közül sokan abbahagyják a kezelést, és ebből a csoportból többen halnak meg kardiovaszkuláris betegségben, mint abból, amelyik terápiahű marad.

hirdetés

Világszerte nagy vizsgálatok bizonyították: a vér koleszterinszintjének csökkentése olyan szignifikánsan javítja a kardiovaszkuláris halálozást, hogy vezető kardiológusok egy csoportja azt javasolta, bizonyos életkor fölött a laboratóriumi eredményektől függetlenül mindenki szedjen sztatint. Ezt a végletes ajánlást igen hamar leszavazták, de a sztatinterápia széles körben elterjedt, kedvező hatásai mind többfelé érvényesültek. A közelmúltban itt is beszámoltunk arról a tanulmányról, illetve metaanalízisről, amely szerint a sztatinkezelés jelentősen mérsékli a szürkehályog előfordulási gyakoriságát.

Minden hatásos kezelésnek vannak mellékhatásai, s természetesen ezekről is be kell számolni, pontosan, korrekt módon. A nagyközönséget tájékoztató média nincs könnyű helyzetben, és a feladatának gyakran nem is tud megfelelni. Egy új, hatásos gyógyszer átmenetileg csodaszernek minősülhet, másfelől nemkívánatos hatásaira is felhívják a figyelmet a szakemberek.

A sztatinok minden szakértő szerint a legbiztonságosabb gyógyszerek közé tartoznak, de vannak mellékhatásaik: vázizomgörcsök, fáradékonyság és igen ritkán rabdomiolízis, izomkárosodás. Ezek elsősorban a gyógyszerszedés első félévében fordulnak elő, és a készítmény cseréjével általában megoldhatók. A média azonban gyakorta mérlegelés nélkül elítéli a mellékhatásokat, ezzel megzavarja a beteget. Ez történt a sztatinok vizsgálati adatai esetében is.

Két dán kutató, Børge Grønne Nordestgaard professzor és Sune Fallgaard Nielsen a helyi sajtó anyagát nézte át 1995. januártól 2011 végéig. Nemcsak a nyomtatott információkat, hanem a dán folyóiratokat, tévéműsorokat, rádióadásokat, webközleményeket is összegyűjtötték és osztályozták. A dán médiában összesen 1931 sztatinokkal foglalkozó sajtóanyagot találtak. Ezek közül 110 anyag elítélően tárgyalta ezeket a gyógyszereket, semleges volt 1090, támogató 731. A tanulmányt a European Heart Journal közölte decemberben.  A statisztikai elemzés alapján a sztatinokra vonatkozó negatív hírek 9%-kal növelték, a semleges beszámolók 2%-kal és a pozitív beszámolók 8%-kal csökkentették azoknak a betegeknek az arányát, akik a gyógyszer szedését fél éven belül abbahagyták.

„Azt tapasztaltuk, hogy a sztatinkészítmények hátrányainak részletezése hozzájárult a gyógyszer szedésének abbahagyásához, és felelőssé tehető a szívrohamok 2%-áért, illetve a kardiovaszkuláris mortalitás 1%-áért – mondotta Nordestgaard professzor. – Akik korán befejezik a sztatinterápiát, 26%-kal nagyobb eséllyel kapnak infarktust és 18%-kal valószínűbb, hogy kardiológiai kórkép következtében halnak meg, mint a sztatint folyamatosan szedő betegek. Nem állíthatjuk, hogy a sztatinterápiát kedvezőtlennek beállító hírek okozzák a terápia abbahagyását, de úgy tűnik, a szerepük nem elhanyagolható. Az ok-okozati kapcsolat közvetlenül nem igazolható, de a sztatinterápia elhagyása értelmetlen szívhalál esetek oka lehet” – hangsúlyozták a dán kutatók.

A koppenhágai szakértők 694 900, 40 évesnél idősebb beteget azonosítottak, akik 1995 januárja és 2010 decembere között sztatint kaptak, és egészségi állapotukat 2011 végéig követték. A megfigyelési időszakban a sztatint szedő betegek aránya 1%-nál kevesebbről 11%-ra nőtt. A kezelést abbahagyók főleg férfiak voltak (5%), városban éltek (13%), és többen voltak közöttük nem dán származásúak (67%). A sztatinokra vonatkozó kedvező hírekkel összefüggésben a terápia abbahagyása csökkent. A negatív médiaanyagok hiányában a sztatinok szedésének abbahagyása a teljes népességben 1,3%-ra csökkenne.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.