hirdetés

A gyomorszűkítő műtét javítja a mobilitást és csökkenti a fájdalmat

JAMA Pediatrics című lap cikke szerint gyomorszűkítő műtétet követően gyorsul a tizenévesek járása, csökken a járást kísérő váz-izomrendszeri fájdalom és a szívfrekvencia.

hirdetés

A felnőttekhez hasonlóan a tizenévesek körében is növekszik a súlyos fokú elhízás, annak minden káros következményével: a funkcionális mobilitás korlátozott, a fellépő muszkuloszkeletális fájdalom miatt a fizikai aktivitás csökken.

A University of Minnesota Medical School munkacsoportja dr. Justin R. Ryder vezetésével azt elemezte, hogy a gyomorszűkítő műtét a beavatkozást követő két évben miként befolyásolja a funkcionális mobilitást és a váz-izomrendszeri fájdalmat a Teen-Longitudinal Assessment of Bariatric Surgery (Teen-LABS) vizsgálatban részt vevő serdülőknél

A vizsgálatba bevont 19 évesnél fiatalabb 242 tizenéves 2007 és 2012 között esett át gyomorszűkítő műtéten. Közülük 161 esetben Roux-en-Y gyomor-bypass, 67 esetben gastrectomia, 14 esetben laparoszkópos állítható gyomorgyűrű-felhelyezés történt.

A résztvevőkkel (n = 206) - akiknek többsége (n= 156) lány volt, az átlagéletkor 17 év, az átlagos testtömegindex 51,7- 400 méteres járástesztet végeztettek a műtét előtt, majd 6 hónappal (n=195), 12 hónappal (n=176) és 24 hónappal később (n=149). Kimeneteli paraméternek tekintették a távolság megtételéhez szükséges időt, a nyugalmi szívfrekvenciát (HR, heart rate), a teszt utáni HR-t, valamint a nyugalmi és vizsgálat előtti HR különbségét. Dokumentálták a járáspróba előtti és utáni muszkuloszkeletális fájdalom mértékét.

A kedvező irányú változások már a műtét után 6 hónappal megmutatkoznak, és még két év múlva is fennállnak.

Hat hónap elteltével a távolság megtételéhez szükséges idő a műtét előtti állapothoz képest 376 másodpercről (körülbelül 6,3 percről) 347 másodpercre (körülbelül 5,8 percre) javult, a nyugalmi HR átlagosan 84/percről 74/percre, a teszt utáni HR átlagosan 128/percről 113/percre, a teszt előtti és utáni HR közötti különbség 40/percről 34/percre csökkent.

A távolság megtételéhez szükséges idő, a nyugalmi HR és a HR-értékek közötti különbségek változása a műtét után egy és két évvel is megfigyelhető volt. A váz-izomrendszeri fájdalommal kapcsolatos aggodalmak a vizsgálat minden mérési időpontjában enyhültek.

A szerzők vizsgálatuk gyengéjeként említik, hogy nem szerepelt benne olyan kontrollcsoport, melynek tagjainál nem történt gyomorszűkítő műtét.

„További vizsgálatok szükségesek annak tisztázására, hogy a funkcionális mobilitásra és a váz-izomrendszeri fájdalomra kifejtett pozitív hatások hosszú távon is megmutatkoznak-e, illetve további javulást eredményeznek-e a kardiovaszkuláris kockázat tekintetében.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.