hirdetés

A húgysavszint új értelmezése a köszvény kezelésében

Új kutatási eredmények szerint a köszvény agresszívabb húgysav-csökkentő eljárásokkal is kezelhető lehetne, mivel az alacsony húgysavszint nem önmagában jelent kockázatot, hanem egy társbetegség fennállására utaló jel.

hirdetés

A jelenleg érvényben levő terápiás ajánlások általában kitérnek arra, hogy köszvény kezelésénél a húgysavszint ne csökkenjen egy meghatározott biztonságos küszöbérték alá: az Európai Reumatológiai Társaságok Szövetsége például 3 mg/dl-es alsó határértéket javasol. Az Arthritis & Rheumatology című szaklapban megjelent cikk szerint azonban az alacsony húgysavszint önmagában nem feltétlenül jelent halálozási kockázatot, hanem valamilyen más betegség jele lehet. A tanulmány szerzője, Dr. Joshua Baker, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem reumatológus és epidemiológus docense ezért lehetségesnek tartja a köszvény korábbiaknál agresszívebb terápiás megközelítését anélkül, hogy ez hosszú távú egészségügyi aggályokkal járna. Korábbi kutatások a magas húgysavszintet a túlzott testzsírtartalommal, az alacsony szintet pedig a vázizomzat tömegének csökkenésével hozták összefüggésbe. Az epidemiológiai vizsgálatok U-alakú kapcsolatot mutattak ki a húgysav szintje és a halálozási kockázat között, ami arra utal, hogy a nagyon magas és a nagyon alacsony húgysavszint is káros lehet. Ez az összefüggés azonban nem minden esetben igaz, például a peglotikáz hatóanyaggal (Krystexxa) refrakter köszvény indikációban végzett klinikai vizsgálat során nem mértek gyakoribb elhalálozást azon betegek körében, akiknél a húgysavszint 2 mg/dl alá süllyedt.

Az alacsony húgysavszint jelentette egészségügyi kockázat alaposabb feltárása érdekében Baker és munkatársai az 1999-2006 közötti Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés (NHANES) 13 979 résztvevőjének adatait vették elemzés alá. Az adatsor tartalmazta az egész testre kiterjedő, kettős energiájú röntgenabszorpciós (DXA) módszerrel végzett méréseket, valamint a betegek húgysavszintjeit is. A kutatók szerint ez a mérés többet elárul egy személy általános egészségi állapotáról, mint a testtömegindex (BMI), amely nem tesz különbséget a zsír- és az izomtömeg között. Az alacsony húgysavszintet nők esetében 2,5 mg/dl, férfiaknál pedig 3,5 mg/dl-nél határértékkel definiálták. Az eredmények szerint az alacsony húgysavszintű emberek 29%-ának alacsony volt a sovány testtömege (lean body mass), szemben a normális húgysavszintű emberek 16%-ával. A különbség statisztikailag szignifikáns volt (P = 0.001). Összefüggést találtak az alacsony húgysavszint és a fokozott halálozás között (kockázati arány [HR], 1,61; 95% CI, 1,14-2,28; P = 0.008) is, ám ez a korreláció elvesztette statisztikai szignifikanciáját, amikor a kutatók korrigálták a testösszetételt és a testsúlycsökkenést (HR, 1,30; 95% CI, 0,92-1,85; P = 0.13). Baker úgy véli, hogy az emelkedett halálozás és az alacsony húgysavszint közötti összefüggés olyan állapotokkal magyarázható, mint a rák vagy a tüdőgyulladás, amelyek egyrészt növelhetik a halálozás kockázatát, másrészt az izomtömeg csökkentése révén csökkenthetik a húgysavszintet.

"Eredményeink szerint az alacsony húgysavszint olyan embereknél volt megfigyelhető, akik valamilyen társbetegség miatt fogytak, és ez magyarázza a korrelációt a kedvezőtlen hosszú távú kimenetelekkel” – fejtette ki Baker.

A kutatók szerint az izom-zsír arány nem tudta megmagyarázni a magas húgysavszinthez kapcsolódó halálozási kockázatot. Azoknál a betegeknél, akiknél a húgysav szintje meghaladta az 5,7 mg/dl-t, magasabb volt a halálozás kockázata, és ez még a testösszetétel statisztikai kiigazítása után is fennállt.

Mehdi Fini, a University of Colorado (Denver) kutatója szerint a húgysavszint csökkentésére használt gyógyszerek olyan mellékhatásokat okozhatnak, amelyek növelhetik a halálozást. Emellett - mondta - fontos megérteni a társbetegségek szerepét is. Bizonyítékokkal rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy az alacsony húgysavszint összefügg a vese-, szív- és érrendszeri, valamint a tüdőbetegségek kialakulásának kockázatával. A biztonságosnak tekinthető szintek ezektől a tényezőktől függően eltérőek lehetnek. Ezért ahelyett, hogy minden betegre ugyanazt a célszérumszintet alkalmaznák, a kutatóknak talán azt kellene megvizsgálniuk, hogy a húgysav szintjének a beteg jelenlegi szintjéhez képest bizonyos százalékkal való csökkentése biztonságosabb és hatékonyabb-e - javasolta.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Associations between low serum urate, body composition, and mortality

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.