hirdetés

A “jó” koleszterin is elromolhat

Régóta ismert a HDL-koleszterin érvédő tulajdonsága és az LDL-koleszterin érelmeszesedésben játszott szerepe. Egy új vizsgálat azt igazolja, hogy a “jó” koleszterin is átalakulhat: gyulladáshoz és érelmeszesedéshez vezethet.

hirdetés

A Cleveland Clinic kutatói évek óta foglalkoznak ezzel a kérdéssel és most jutottak az első olyan döntő eredményre, amely megmagyarázza, hogy a kedvező hatású HDL-koleszterin milyen módon veszti el érvédő hatását és válik ellenkező tulajdonságú anyaggá. Felfedezésük érthetővé teszi, hogy a vér HDL-szintjének emelésére alkalmas gyógyszerkészítményeknek miért nem volt klinikailag bizonyítható eredménye.

Két fokozatosan fölszabaduló niacin szer, az AIM-HIGH és a HPS-2/THRIVE, illetve két, koleszterin észter transzfer protein (CETP)- gátló, a dalcetrapib és a torcetrapib kiválóan növelte a vér HDL-koleszterin szintjét, de a várt kedvező HDL effektus nem jelent meg.

Stanley Hazen és munkacsoportja új dolgozatát a Nature Medicine közölte. A cikk szerzőinek harminc tagú névsorában Hazen az utolsó helyen szerepel, de a Cleveland Clinic hivatalos közleményeiben ő nyilatkozik. Elmondja, hogy 2004-ben már kimutatták: az apolipoprotein A1 (apoA1) a HDL-koleszterinnek az a specifikus része, ahol a myeloperoxidáz (MPO) a Trp72 ponton katalizálja az oxidációt.

Megállapították, hogy a HDL részecskének mintegy 75 %-át adja az apoA1 elsődleges fehérje és ha ez a molekularészlet a MPO révén oxidálódik, a HDL-koleszterin szívvédő hatása megszűnik. Az új vizsgálat szerint a HDL az érfal plakkjaiban valósággal megsemmisül: olyan mértékben oxidálódik, hogy már nem is nevezhető HDL részecskének.

Az MPO oxidáció megakadályozza a koleszterin elszállítását és lehetetlenné teszi, hogy a HDL útján a koleszterinnel telített habos sejtek megszabaduljanak tartalmuktól. Az apoA1 a HDL-koleszterin azon elsődleges fehérjerésze, melynek segítségével a koleszterin kikerül az érfalból és a májon keresztül kiürül.

Öt esztendei kutatómunka során Raven és munkacsoportja kidolgozta azt a módszert, amellyel ez a “funkcióját vesztett”, oxidálódott apoA1 HDL molekula felismerhető. Ezután a Cleveland Clinic kardiológiai részlege 627 betegében meghatározták a kórossá vált HDL szintjét és arra a megállapításra jutottak,  hogy a magas vérszint növelte a betegek szív-és érbetegségének kockázatát.

Véleményük szerint a diszfunkciós apoA1 szerkezetének megismerése és a betegség ellen védő tulajdonság érkárosodást okozó tulajdonsággá alakulási folyamatának tisztázása új gyógyítási lehetőségek kidolgozásához is hozzásegíthet, melyekek a HDL károsodásának  gátlásával megelőzhetik az érelmeszesedés kialakulását.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.