hirdetés

A kockázati tényezők ismerete akkor segít, ha ezeket megszüntetik

Három ateroszklerózist megelőző program mintegy 2000 résztvevőjének vizsgálata alapján három kockázati tényező – magas vérnyomás, magas LDL-koleszterin és magas glikozilált hemoglobin szint – megszüntetése 62%-kal csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot.

hirdetés

A súlyos krónikus betegségekkel kapcsolatban számos rizikófaktort ismerünk, melyek megjelenése és fenntartása alapvető szerepet játszik a kórképek fellépésében és további alakulásában. Meglepően kevés megbízható adattal rendelkezünk viszont arról, hogy a betegpopuláció milyen mértékben igyekszik leküzdeni ezeket a kockázati tényezőket és hogy ennek az aktivitásnak milyen hatása van a betegség alakulására.

A cukorbetegekre a kardiovaszkuláris kórképek fokozott veszélyt jelentenek, ezért kiemelt fontosságú az a most végzett vizsgálat, mely azzal foglalkozott, hogy a 2-es típusú diabétesz miatt kezelt felnőttek körében mennyire gyakori három, kifejezetten fokozott kockázatot jelentő tényező: a magas vérnyomás, az emelkedett LDL-koleszterin-szint és a kórosan magas vércukor. A Kaliforniai Egyetem szívbetegségeket megelőző programjának munkacsoportja azt vizsgálta, hogy a kezelt cukorbetegek körében a felsorolt három kockázati tényező milyen gyakran kóros értékű, és azt is kiszámolták, hogy ezek rendben tartása milyen mértékben csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.

Nathan D. Wong, a megelőzési program igazgatója és a munkacsoport három nagy amerikai vizsgálat 2018 diabéteszes betegének rizikófaktorait vizsgálták meg részletesen. A vérnyomást 130/80 Hgmm alatt vették megfelelőnek, az LDL-koleszterint 100 mg/dl alatt, a felnőtt cukorbetegeknél a glikozilált hemoglobin határértéke 7% volt. A vizsgálati alanyok 57%-a volt nő. A vizsgálati csoportba kerülő személyek a megfigyelés kezdetekor semmiféle kardiovaszkuláris betegség tüneteit nem mutatták.

A vizsgálati alanyok egyik része az Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) tanulmányból származott. Ennek a prospektív epidemiológiai vizsgálatnak a résztvevőit négy amerikai közösségből toborozták, az eddigi eredményeket mintegy 800 közleményben írták le. A következő tanulmány, a Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) résztvevői hat amerikai közösséget képviseltek (38% fehérbőrű, 28% afroamerikai, 22% hispán, 12% ázsiai, főleg kínai). Végül a harmadik egy afroamerikai közösség volt (Jackson Heart Study), amelynek tagjait randomizáltan, autóvezetői jogosítványuk alapján választották ki. Végeredményben 55% afroamerikai, 30% fehérbőrű, 11% hispán eredetű és 4% ázsiai származású vizsgálati alany került a Wong professzor munkatársai által vizsgált csoportba.

Az átlagos megfigyelési idő 11 év volt. Egy paraméter 41,1%-ban, két paraméter 26,5%-ban, mindhárom paraméter csupán 7,2%-ban volt optimális szinten.

Azokhoz képest, akiknél egyik rizikófaktor sem volt határérték alatt, a 11 esztendős vizsgálat során egy optimális paraméter 36%-kal, két optimális paraméter 52%-kal, három optimális paraméter pedig 62%-kal kevesebb kardiovaszkuláris eseménnyel járt együtt.

A Diabetes Care által közölt tanulmány konklúziója a következő: „Cukorbetegek esetében a vérnyomás, az LDL-koleszterin és a glikozilált hemoglobin optimális szintje ritka jelenség, de ha mindhárom érték normális, az a kardiovaszkuláris események gyakoriságát igen jelentősen csökkenti”.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.