hirdetés

A koleszterincsökkentők a daganatos halálozást is csökkentik?

A koleszterincsökkentő sztatinok két újabb vizsgálat szerint a daganatos mortalitást is javítják. Az egyik tanulmány a nők különféle malignus folyamataira gyakorolt gátló hatásukról számol be; a másik pedig arról, hogy a prosztatarák okozta halálozással szemben is lehet védő hatásuk.

hirdetés

A halálozás első helyén világszerte a szív-ér rendszeri betegségek csoportja áll, a második helyen a rosszindulatú daganatok találhatók. Ennek a két betegségcsoportnak a leküzdésével a közegészségügy alapvetően megváltozhat. Most olyan adatok láttak napvilágot, amelyek szerint a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának csökkentésére alkalmas sztatin készítmények mérsékelhetik a rosszindulatú daganatos halálozást is, nők és férfiak esetében egyaránt.

Mindkét tanulmány előadás formájában hangzott el Chicagóban, az American Society of Clinical Oncology (ASCO) programjában. Az első kutatás vezetője Ange Wang, a Stanford Egyetem Orvoskarának munkatársa volt. A vizsgálat résztvevői – menopauza utáni nők – 15-éves program keretében 40 amerikai központban jártak ellenőrzésre átlagosan 14,6 évig. A 146 326 vizsgálati alany legfontosabb adatait (életkor, a sztatinkezelés időtartama vagy annak hiánya, etnikai, iskolázottsági adatok, testtömegindex, dohányzás, testmozgás, családi anamnézis, kezelőorvos) gondosan rögzítették.

A megfigyelési idő alatt 23 067 daganatos beteget észleltek. Ebből az összhalálozás 7411 volt – rosszindulatú daganat következtében 5837-en, kardiovaszkuláris betegség miatt 613-an, egyéb okból 961-en haltak meg. Az értékelésben 3152, rákos kórfolyamat miatt bekövetkezett haláleset szerepelt, s ezek közül a betegek közül 708-an részesültek sztatinkezelésben, 2443 pedig soha nem kaptak sztatint.

A többváltozós elemzés azt mutatta, hogy a sztatinkezelés nem függött össze a rákos folyamatok előfordulási gyakoriságával, s nem volt összefüggés az előzetes sztatinterápia és a daganatos halálozás között. Ezzel szemben azokhoz képest, akik soha nem szedtek sztatint, az ilyen kezelésben részesülők karcinómamortalitása szignifikánsan kisebb volt (korrigált relatív hazárd [HR]: 0,78, p<0,0001). Az érték nem függött össze a sztatin erősségével, lipofil vagy hidrofil természetével, típusával vagy a kezelés időtartamával.

A sztatinterápia szignifikánsan csökkentette az emlő (HR: 0,60), a petefészek (0,58), a vastagbél és végbél (0,57), az egyéb emésztőszervek (0,68), illetve a csont- és kötőszövet karcinómáinak (0,45) kockázatát, de nem befolyásolta a tüdőrák esélyét (1,17). Dr. Wang hangsúlyozta, hogy az új terápiás ajánlások, a sztatinok mind szélesebb körű alkalmazásával a daganatos betegek javát szolgálhatják, bár ez a post hoc elemzés nem bizonyítja a sztatinkezelés, az alacsonyabb koleszterinszint és a kedvezőbb rákhalálozás közötti ok-okozati összefüggést.

A másik vizsgálatban Grace L. Lu-Yao vezetésével a sztatinok és egy antidiabetikum, a metformin hatását tanulmányozták prosztatarákos betegeken. A metformin kedvezőnek tűnő hatására vonatkozólag voltak már korábbi megfigyelések. A 22 110 nagy kockázatúnak véleményezett, prosztatarák miatt megfigyelt beteg vagy T3/T4 stádiumban volt, vagy a prosztataspecifikus antigén (PSA-) szintjük legalább 20 ng/ml, illetve a Gleason-pontszámuk legalább 8 volt.

A munkacsoport 2007 és 2009 között 1365 prosztatarákos beteget figyelt meg. A metformint szedők többsége sztatint is kapott. Akik csak metformint szedtek (455 beteg), azoknak a mortalitása, illetve prosztatarák-specifikus mortalitása (PCSM) ugyanolyan maradt, mint azoké, akik nem kaptak kezelést (n=14 849). Ezzel szemben akik sztatint is és metformint is szedtek, mind az összmortalitás, mind a PCSM szempontjából lényegesen jobb eredménnyel fejezték be a megfigyelést (HR: 0,66, illetve 0,57). Hasonló eredményt figyeltek meg a csak sztatinterápiában részesülők csoportjában is (n=4359, HR: 0,75, illetve 0,60).

A sztatin- és metforminkezelés mind az összhalálozás, mind a PCSM szempontjából kifejezettebben érvényesült a metabolikus szindrómában is szenvedő és túlsúlyos betegek között, bár ez a különbség nem bizonyult statisztikailag szignifikánsnak. Dr. Lu-Yao emlékeztetett arra, hogy a metforminnal is kezelt betegek általában sztatint is szedtek, ezért elképzelhető, hogy az irodalomban a metforminnak tulajdonított hatás inkább a sztatinoknak köszönhető.

Ezt a tanulmányt több más munkával együtt több szakértővel, köztük az angol Noel Clarke-kal is megvitatták. Dr. Clarke fölhívta a figyelmet arra, hogy a vizsgálat aránylag rövid ideig tartott, és csak a betegek 6,2%-a halt meg prosztatarák következtében. A kedvező hatás valószínűleg a sztatinoknak tulajdonítható, hiszen a metformin túlélést javító hatásához az eddigi tapasztalatok szerint legalább 3 esztendőre van szükség.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.