hirdetés

A kukoricaolaj nem jobb a szívnek, mint a vaj

Egy régi minnesotai vizsgálat adatainak újabb, gondos értékelése azt mutatta, hogy vaj helyett kukoricaolaj alapú zsiradékok étrendbe iktatásával a koleszterinszint ugyan csökkenthető, de a kardiológiai kimenetel inkább romlik, mint javul.

hirdetés

Az USA területén, Minnesota államban, 1968 és 1973 között később sokat idézett orvosi vizsgálatot végeztek. A Minnesota Coronary Experiment során idősek otthonában élő emberek és az egyik elmegyógyintézet betegei közül 9423 személy különleges ellátásba került. Átlagéletkoruk 52 év volt, és étkezésük a tanulmány évei során alapvetően átalakult. Véletlen besorolás alapján a csoport fele az ápolást végző intézmény átlag kosztját fogyasztotta – ez volt a kontrollcsoport –, a másik fele pedig különleges diétát kapott. Az „intervenciós diéta” ételeit kukoricaolajjal és ilyen alapú margarinnal készítették. A megfigyelési idő intézettől függően 41–56 hónap volt.

Az Észak-carolinai Egyetem és a National Institutes of Health munkacsoportja a hagyománnyá vált „szívnek egészséges” étrendről most olyan adatokat talált, amelyek elemzése megkérdőjelezi a korábbi nézeteket. Az új eredményeket a British Medical Journal közölte. Ezek arra utalnak, hogy a linolsavban gazdag növényi olajok használata veszélyesebb, mint a vajjal sütés-főzés. Ezeknek a növényi olajoknak a konyhai alkalmazása nem csökkenti a koszorúér-betegség gyakoriságát és az általános halálozást, noha a koleszterinszint csökken.

A mostani elemzés az intervenciós étrend fogyasztása mellett nem észlelt kedvező változást a halálozásban, sőt az alacsonyabb koleszterinszint nagyobb mortalitással járt együtt. A vér koleszterinszintjének minden 30 mg/dl értékű csökkenése a halálozás kockázatának 22%-os növekedésével járt. A szerzők hangsúlyozzák, hogy ezt az adatot hiba lenne általánosítani, mert az egykori vizsgálat résztvevői vagy öregek otthonában, vagy pszichiátriai osztályon éltek. „A tanulmány általánosítható tanulsága az, hogy fontos adatok nem teljes közlése az előnyös vonatkozások túlértékelésének és az esetleges hátrányok alulértékelésének veszélyével járhat, s ez történt itt is a telített zsírnak a linolsavban gazdag növényi olajokkal való helyettesítésével kapcsolatban” – emelte ki Daisy Zamora, az Észak-carolinai Egyetem Orvoskarának szóvivője.

Az az elképzelés, hogy a telített zsírokat a kardiovaszkuláris egészség érdekében növényi olajokkal helyettesíteni hasznos lépés, az 1960-as években lett népszerű, amikor kimutatták, hogy ennek eredményeként a vér koleszterinszintje csökken. Epidemiológiai és állatkísérletes adatok szóltak amellett, hogy ez a diétás beavatkozás a kardiológiai kockázatot és a mortalitást mérsékli, ám randomizált kontrollcsoportos tanulmányok soha nem bizonyították, hogy a linolsav (többszörösen telítetlen ω-6 zsírsav) alapú diétás módszerek csökkentenék a szívrohamok veszélyét és a mortalitást.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.