hirdetés

A májérintettséggel járó tumorok kimenetele

A rosszindulatú daganatok májra terjedése sokkal rosszabb kimenetelt vetít előre, és immunterápiás kezelésektől is legfeljebb csekély hatás várható ilyen esetekben.

hirdetés

A Nature Medicine című lapban publikált vizsgálatban megállapítást nyert, hogy a májban elhelyezkedő tumorok mindegy „elszívják” a kritikus jelentőségű immunsejteket, erre vezethető vissza májmetasztázisok esetén az immunterápia hatástalansága, pedig pont ez az a kezelés, ami sok más esetben képes megváltoztatni a betegség lefolyását.

Az okok feltárására és a lehetséges megoldások keresésére indított vizsgálatban 718, az egyetem Rogel Rákközpontjában immunterápiában részesült beteg adatait tekintették át. A betegcsoportban sokféle tumortípus képviseltette magát, többek között nem-kissejtes tüdőrák, melanoma, urothelialis rák és vesesejtes rák, melyek különböző szervekbe, többek között a májba és a tüdőbe adtak áttéteket.

Az áttekintett adatok ismételten azt igazolták, hogy a májmetasztázisok rosszabb választ adnak immunterápiára. A májáttétes betegek esetében a daganat a többi szervet is kiterjedtebben érintette azon betegekhez képest, akiknek májában nem alakultak ki áttétek.

A metasztázisok leggyakoribb lokalizációjának számító máj – bizonyos kritikus immunsejtekre kifejtett szuppresszió révén – igazoltan hatással van az immunválaszra autoimmun kórképekben, vírusfertőzésekben, valamint szervtranszplantációt követően. Ez történik metasztatikus betegségben is, amikor a máj egy szisztémás immunszuppresszív mechanizmus kiindulópontja, amely szisztémássá válik, az egész szervezetre kiterjed, az onkológusok ezért észlelik az immunválasz hiányát. A kemoterápiával vagy célzott terápiával kezelt májmetasztázisos betegek kimenetele ugyanakkor nem rosszabb, mint más típusú vagy lokalizációjú áttétek esetében, így a különbség kizárólag az immunterápiára vonatkozóan áll fenn.

A májmetasztázisok mikrokörnyezetét vizsgálva azt tapasztalták, hogy a tumorsejtek „elszívják” a velük szembeni harcban kulcsfontosságú T-sejteket, és nem csak a T-sejtek eliminálódnak a májban, hanem az egész szervezetben megfogyatkoznak az immunsejtek. Ennek eredményeként az immunrendszer nem képes aktiválódni, hogy a szervezet bármely pontján felvegye a harcot a betegséggel szemben.

A kutatók ezután állatkísérletekbe kezdtek és azt tapasztalták, hogy radioterápiával semlegesíthető az immunterápiával szembeni rezisztencia.Egérkísérletekben közvetlenül a májban kialakult tumorokat megcélzó radioterápiát alkalmaztak, mellyel sikerült megállítaniuk a T-sejt-halált. A T-sejtek regenerációját követően az immunrendszer checkpoint-inhibitorai már képesek voltak mozgósítani az immunrendszert annak érdekében, hogy az egész szervezetben eliminálja a ráksejteket, így lényegében olyan szituációt hoztak létre, mely a májat nem érintő metasztatikus betegség eseteiben is fennáll.

A szerzők most klinikai vizsgálatok indítását tervezik, hogy pontosabban feltérképezhessék a májmetasztázisok és az immunsejtek közötti összefüggéseket. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.