hirdetés

A perioperatív időszakban adott béta-blokkolók csökkentik a halálozást

A nagyobb kardiális kockázatnak kitett betegeknél, akik jelentősebb műtéten esnek át, a béta blokkolók korai perioperatív alkalmazása szignifikánsan csökkenti a 30 napon belüli, bármilyen okú halálozást és a kardiális morbiditást.

hirdetés

Ezekről az eredményekről dr. Martin J. London, a San Francisco-i Veterans Affairs (VA) Egészségügyi Központ aneszteziológus munkatársa és kollégái számoltak be a JAMA április 24-i számában.

A retrospektív kohorszvizsgálatban ez a kapcsolat azokban a betegekben volt a legerősebb, akiknek kardiális kockázata a legnagyobb volt – azokban, akik a hat elemes Kardiális Kockázat Indexben (Cardiac Risk Index) két vagy több pontszámot kaptak.

A műtétek kapcsán a béta-blokkolók alkalmazása ellentmondásos, és a perioperatív béta-blokkolók adása biztonsági aggodalmak miatt lecsökkent. Dr. London és munkatársai azt akarták megvizsgálni, hogy a nagy kockázatú betegeknek jót tesz-e ez a kezelés vagy éppen árt nekik. Ennek érdekében megvizsgálták a VA Surgical Quality Improvement Program, valamint a VA gyógyszeres és adminisztratív adatbázisát.

Olyan betegek adatait elemezték, akik 2005 és 2010 között ér-, általános, neurológiai, ortopédiai, mellkasi vagy fül-orr-gégészeti műtéten estek át a 104 VA központ valamelyikében, összesen 136 745 betegét.

E betegek 40,3%-a kapott béta-blokkolót vagy a műtét napján, vagy az azt követő napon, és 33,2%-uknak írták fel a kórházból való elbocsátáskor, a műtétet követő 7 napon belül a gyógyszert.

A vizsgált 5 év alatt enyhén, de szignifikánsan csökkent a béta-blokkolók használata: míg az első évben 43,5%-os volt, az utolsóban már csak 36,2%-os. Korábbi vizsgálatok országosan is hasonló tendenciát mutattak ki. „Ez azzal függhet össze, hogy a POISE vizsgálat szerint a kezelt betegekben gyakoribb volt a stroke és a halálozás, s emiatt konzervatívabb irányelveket fogalmaztak meg” – mondták a szerzők.

A szerzők a betegek közül 37 805 egymásnak megfelelő párt választottak ki; a pár egyik tagja kapott béta-blokkolót, a másik nem. Az elsődleges kimenetel – a bármilyen okú halálozás 30 napon belül – szignifikánsan alacsonyabb volt azokban, akik részesültek béta-blokkoló kezelésben (relatív kockázat: 0,73).

A személyeket csoportokba osztották aszerint, hogy hány pontjuk volt a Kardiális Kockázat Index alapján, amely 6 változót tartalmaz, nevezetesen: nagy kockázatú műtét, cerebrovaszkuláris betegség, iszkémiás szívbetegség, szívelégtelenség, diabétesz és veseelégtelenség. Azoknak a betegeknek volt a leghasznosabb a halálozás szempontjából a perioperatív béta-blokkoló kezelés, akik két vagy több pontot kaptak a fenti index alkalmazásával. Az ő esetükben csak 0,63 volt a relatív kockázat értéke.

Amikor az adatokat a műtét típusa szerint felbontották, a halálozás továbbra is szignifikánsan alacsonyabb maradt minden kategóriában, kivéve az érműtéteket. Korábbi vizsgálatokban hasonlóan – mint azt dr. London elmondta –, ennél a fajta műtétnél nem volt egyértelmű a béta-blokkolók haszna.

A vizsgálat másodlagos kimeneteli változója a Q hullámmal járó szívinfarktus vagy a nem halálos szívmegállás együttese volt, ha ezek valamelyike 30 napon belül következett be. Bár ezek ritka szövődmények, de erős előrejelzői a későbbi halálnak.

A béta-blokkolót kapó betegek esetében szignifikánsan kisebb volt a kardiális morbiditás is: a relatív kockázat 0,67 volt.

Az eredmények lényegében ugyanazok maradtak egy olyan szenzitivitási elemzés során is, amely aszerint kategorizálta a betegeket, hogy szedtek-e béta-blokkolót a kórházba kerülésük előtt is, s egy másik szenzitivitási elemzésben is, amelyben akut és krónikus béta-blokkoló használókra osztották fel a betegeket.

Egy post hoc vizsgálatban nem lehetett kimutatni azt, hogy szignifikáns kapcsolat lenne a perioperatív béta-blokkoló adás és a posztoperatív stroke között. A stroke aránya nem különbözött a béta-blokkolóval kezelt és nem kezelt betegekben.

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.