hirdetés

A rákbetegséget kísérő anémia kezelése kedvezhet a tumor növekedésének

A kutatók kiderítették, hogy a petefészekrák és az emlőrák kemoterápiáját kísérő anémia kezelésére széles körben használt gyógyszer esetenként miért rontja a betegek életkilátásait azáltal, hogy nem kívánt módon stimulálja a tumor növekedését.

hirdetés

A dr. Anil Sood professzor vezetésével a Texas Egyetemen végzett vizsgálatban azt találták, hogy az EphB4-ként jelölt sejtreceptor katalizálja a daganat növekedését eredményező szignálláncolatot. Az EphB4 a rákbetegséget kísérő anémia kezelésében alkalmazott rekombináns humán eritropoetinnel (rhEPO) áll összefüggésben. A vizsgálat eredményeit a Cancer Cell című lap publikálta október 15-én.

Az eritropoetinek (Epo) a vörösvértestek termelődésében alapvetően fontos szerepet betöltő fehérjemolekulák. Az Epo-kat, így a rhEPO is, a kemoterápia által indukált anémia kezelésére használják rákbetegeknél. „Riasztó mértékben emelkedik azonbanazon vizsgálatok száma, amelyek azt mutatják, hogy ez a kezelés ronthatja a betegek teljes túlélését.”-állítja Sood.

A korábbi vizsgálatok – köztük a heidelbergi egyetemen végzett molekuláris elemzések – alapján a szerzők arra keresték a választ, hogy az EpoR-nek nevezett sejtreceptor – mely normális körülmények között összefüggésben áll az anémia terápiájában alkalmazott rhEPO-val − oki tényezőként szerepelhet-e a kedvezőtlenebb túlélésben. A vizsgálatok azonban azt mutatták, hogy az EpoR jórészt nem magyarázza a rhEPO-nak a tumorok növekedésére kifejtett hatását.

„Más terápiás vonatkozásokból származó bizonyítékok ugyancsak arra utaltak, hogy létezik egy alternatív magyarázat a rhEPO daganatnövekedésre gyakorolt hatására – magyarázza a vizsgálat vezetője. − Ezek a megfigyelések, valamint a jelenség hátterében meggyőző molekuláris magyarázat hiánya arra ösztönzött bennünket, hogy alternatív Epo-receptor létezését vegyük számításba.”

Így azonosította Sood munkacsoportja az EphB4-et annak a szignálfolyamatnak a triggereként, mely elősegíti a rhEPO által indukált tumornövekedést és -progressziót. A szerzők azt találták, hogy az EphB4 a STAT3 révén serkenti a daganat növekedését, mely a génszabályozásban alapvető szerepet játszó transzkripciós faktor. A mostani vizsgálatban in vitro és in vivo mintákat egyaránt használtak.

„Vizsgálatunk azt igazolta, hogy az EphB4 az Epo-indukált tumorprogresszió kritikus fontosságú mediátora. Eredményeink széles körben hasznosíthatók az Epo biológiájának alaposabb megismeréséhez” – foglalja össze a tapasztalatokat a vizsgálat vezetője.

Az EphB4 mint alternatív Epo-receptor felfedezése új utakat nyithat annak kutatásában, hogyan blokkoljuk az Epo-alapú terápiák tumorstimuláló hatásait. Addig is, amíg további validációs vizsgálatokban sikerül pontosítani az Epo nem kívánt hatásainak jelentőségét, ez a kezelési mód továbbra is opció marad a kemoterápia által indukált anémia kezelésében, de a betegeket a kezelés előtt tájékoztatni kell a lehetséges mellékhatásokról.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.