hirdetés

A terhesség alatti antidepresszívum szedés veszélye

A terhesség alatti antidepresszívum használat jelentősen (87%-kal) növeli az autizmus kockázatát – mutatták ki a kutatók. Ez nagyon fontos eredmény, mivel jelenleg a terhesek 6–10%-a szed antidepresszívumot.

hirdetés

Dr. Anick Bérard, a Montreali Egyetem és a hozzá tartozó CHU Sainte-Justine gyermekkórház professzora mutatta ki, hogy a terhesség idején szedett antidepresszívumok jelentősen növelik az autizmus kockázatát. Bérard professzor, aki a gyógyszerek biztonságosságának terhesség alatti szakértője, 145 456 terhesség adatainak áttekintése alapján vonta le ezt a következtetést. „Az autizmus különféle okai még nem világosak, de a vizsgálatok szerint mind a genetikának, mind pedig a környezeti tényezőknek szerepük van a betegség létrejöttében. Vizsgálatunk kimutatta, hogy a terhesség második vagy harmadik trimeszterében szedett antidepresszívumok majdnem megkétszerezik annak valószínűségét, hogy a gyermekben 7 éves korára autizmust diagnosztizálnak, különösen akkor, ha az anya szelektív szerotonin visszavétel gátlót (SSRI) szedett.” Az eredményeket a JAMA Pediatrics közölte.

Dr. Bérard és munkatársai a Quebeci Terhességi Kohorsz adatait dolgozták fel, és 145 456 gyermeket vizsgáltak fogamzásuktól 10 éves korukig. Az anya antidepresszívum használata és a gyermek autizmus diagnózisa mellett az adatok még számos olyan részletet tartalmaztak, amelyek lehetővé tették az antidepresszívumok specifikus hatásának megállapítását. Így például egyesek genetikailag prediszponáltak az autizmusra (pl. ha az autizmus szerepel a családi kórtörténetben). Ismert, hogy az anya életkora és a depresszió összefügg az autizmus kialakulásával, s ugyanez áll bizonyos társadalmi-gazdasági tényezőkre, például a szegénységre – a kutatócsoport figyelembe tudta venni ezeket a hatásokat is. „Úgy definiáltuk az antidepresszívum használatot, hogy az anyának legalább egyszer antidepresszívumot írtak fel a második vagy a harmadik trimeszterben. Azért választottuk ezt az időszakot, mert a magzat agyfejlődése jelentős részben ekkor megy végbe” – mondta Bérard professzor. „Ezután azonosítottuk azokat a gyermekeket, akikben az autizmus valamelyik formáját diagnosztizálták (autizmus, atipikus autizmus, Asperger-szindróma vagy pervazív fejlődési zavar). Végül megvizsgáltuk a két csoport közötti összefüggést, amely igen szignifikánsnak bizonyult: az autizmus kockázat 87%-kal nagyobb volt.” Az eredmények akkor sem változtak, ha csak azokat a gyermekeket vették figyelembe, akikben szakértők, azaz pszichiáterek vagy neurológusok állapították meg az autizmust.

Az eredmények rendkívül fontosak, mivel jelenleg a terhesek 6–10%-át kezelik antidepresszívumokkal. A vizsgálatban résztvevő gyermekek közül 1054-ben diagnosztizáltak autizmust (a résztvevők 0,72%-ában), átlagosan 4,5 éves korukban. Fontos tény, hogy míg 1966-ban az autizmus prevalenciája a gyermekekben 4/10 000 volt, mára ez 100/10 000-re nőtt. Ez a növekedés bizonyára azzal függ össze, hogy ma már nagyobb arányban detektálják az autizmust és a betegség kritériumai is kiszélesedtek, de a kutatók azt gondolják, hogy szerepük van ebben a környezeti tényezőknek is. „Biológiai szempontból plauzibilis, hogy az antidepresszívumok autizmust okozhatnak, ha a magzat agyfejlődésének idején alkalmazzák őket. Ismert, hogy a szerotoninnak szerepe van számos pre- és posztnatális fejlődési folyamatban, például a sejtosztódásban, a neuronok migrációjában, a sejtdifferenciálódásban és a szinaptogenezisben, amelynek révén kialakulnak az agysejtek közötti kapcsolatok” – magyarázta Bérard professzor. „Az antidepresszívumok egyes csoportja (pl. az SSRI-k) a szerotoninra hatnak, ami akadályozhatja a magzati agy teljes kifejlődését és adaptációját.”

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.