hirdetés

A terhességi cukorbetegségre való hajlam genetikai háttere

Finn kutatók 13 olyan kromoszómarégiót azonosítottak, amelyek a terhességi diabétesszel hozhatók összefüggésbe.

hirdetés

A Nature Genetics folyóiratban január 5-én jelent meg a University of Helsinki kutatóinak cikke, amely áttörést hozhat a terhességi cukorbetegség genetikai hátterének megértésében. A terhességi cukorbetegség (a vércukorszint tartós emelkedése olyan várandós nőknél, akiknek a teherbeesés előtt nem volt cukorbetegségük) gyakori terhességi rendellenesség, amely évente több mint 16 millió nőt érint világszerte. Annak ellenére, hogy jelentős egészségügyi következményekkel jár mind az anyákra, mind a gyermekekre nézve, és már csak a magas esetszám miatt is globális egészségügyi problémát jelent, molekuláris okait eddig csak igen kevesen kutatták.

A most közzétett tanulmány a terhességi diabéteszről eddig végzett legnagyobb teljesgenom-asszociációs vizsgálat, amely több mint 12 ezer beteget és 131 ezer (női) kontroll személy adatainak elemzésére épül a FinnGen genomikai projekt részeként.

A közzétett eredmények csaknem megháromszorozták a terhességi cukorbetegséggel összefüggésbe hozható ismert genetikai régiók számát: a kutatók összesen 13 különböző, a betegséggel összefüggő kromoszómarégiót azonosítottak. A közelmúltban kifejlesztett elemzési módszerek segítségével a kutatók ki tudták mutatni, hogy a genetikai variánsoknak két különböző osztálya van a terhességi cukorbetegséggel kapcsolatban: az egyikbe azok tartoznak, amelyek a 2-es típusú cukorbetegséggel közösek, a másikba pedig azok, amelyek túlnyomórészt csak a cukorbetegség gesztációs/terhességi formájához kapcsolódnak.

“Eredményeink arra utalnak, hogy a terhességi diabétesznek saját genetikai alapja van, amely részben elkülönül a 2-es típusú diabétesztől, megkérdőjelezve a két betegség közös genetikai alapjairól szóló korábbi feltételezéseket” - nyilatkozta a kutatás egyik társszerzője Dr. Elisabeth Widén.

A tanulmány eredményei az eddigieknél pontosabb betekintést nyújtanak a terhességi cukorbetegség kialakulásával kapcsolatos lehetséges élettani mechanizmusokba is. Ezek a mechanizmusok az agy adaptív változásait, valamint az anya megváltozott inzulinérzékenységét foglalják magukban. A hipotalamusz az egyik legfontosabb fókuszpontként jelent meg, mivel az azonosított kockázati gének némelyike olyan agysejttípusokban aktív, amelyekről ismert, hogy fontosak a terhesség alatti vércukorszint-szabályozás fenntartását célzó adaptív válaszok szempontjából.

Bár a tanulmány elsősorban egy finn populációra összpontosított, az eredményeknek szélesebb körű következményei is vannak, mivel a terhességi cukorbetegséggel összefüggésbe hozott kockázati variánsok többsége gyakori előfordulású más populációkban is.

A tanulmány további jelentősége abban áll, hogy egy nagyon gyakori terhességi betegségre hívja fel a figyelmet, amely hosszú ideig szinte bűnösen alulkutatott és alulvizsgált területnek számított, pedig óriási jelentőséggel bír a nők hosszú távú egészsége szempontjából. A másik eredménye, hogy az új ismeretek szélesebb körben is pontosítják a glükózanyagcsere-szabályozási zavarokról alkotott képet.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

A leap forward in women's health: Unlocking genetic clues to gestational diabetes

Muscle abnormalities worsen after post-exertional malaise in long COVID

Irodalmi hivatkozás:

Amanda Elliott et al, Distinct and shared genetic architectures of gestational diabetes mellitus and type 2 diabetes, Nature Genetics (2024). DOI: 10.1038/s41588-023-01607-4

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.