hirdetés

A terhességi fejfájás enyhítése

Az intravénás metoklopramid plusz difenhidramin hatásosabban csökkenti a terhes nőkben a fejfájást, mint a kodein, biztonságosak, nem addiktivak.

hirdetés

Fotó: Shutterstock

 

Új vizsgálatunk alátámasztotta, hogy a fenti kezeléssel „megszakítható a fejfájás rossz köre” – mondta dr. Katherine Scolari Childress (Saint Louis-i Egyetem, Missouri, USA). Emellett „mindkét szer biztonságos és nem addiktív” – tette hozzá.

Dr. Scolari Childress az eredményekről az American Congress of Obstetricians and Gynecologists 2015-ös éves klinikai találkozóján számolt be, ahol elnyerte a közlemények első díját.

A várandós nők 15–20%-a szenved a fejfájástól, de ennek kezelésével kevés kutatás foglalkozott. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a sürgősségi osztályon egyes antiemetikumok, például a metoklopramid – gyakran antihisztaminokkal kombinálva enyhíthetik nem terhes betegekben a fejfájást.

Mivel a metoklopramid és a difenhidramin viszonylag olcsók, könnyen elérhetők és terhesekben is biztonságosak, egyes orvosok ezeket alkalmazzák a fejfájás csillapítására.

Egy korábbi randomizált, kontrollált vizsgálatban a kutatók terhes nőkben megvizsgálták a metoklopramid és a difenhidramin hatásosságát a kodeinhez képest, és a kombinált kezelést jobb hatásúnak találták, mint a kodein monoterápiát. Most újraelemezték e vizsgálat adatait, hogy megnézzék, hogy a kombinációs kezelés drágább-e a kodeinnél.

Normális vérnyomású nőket vizsgáltak, akik a második vagy a harmadik trimeszterben voltak, s akiknek olyan fejfájásuk volt, amelyet nem csillapított a 650–1000 mg orális paracetamol.

A betegeket véletlenszerűen két csoportba osztották. A kombinációs csoportba került 23 nő 10 mg metoklopramidot és 25 mg difenhidramint kapott intravénásan. A monoterápiás csoport tagjainak, 21 nőnek 30 mg kodeint adtak.

A két csoport demográfiai jellemzői, gyermekeik és terhességeik száma és gesztációs koruk hasonló volt, amint a kövérség, a magas vérnyomás és a dohányzás gyakorisága is.

A kombinációs csoportban jobbak voltak a kimenetelek, mint a monoterápiásban. A fejfájás a kombinációs csoport tagjainak 65,2%-ában, és a monoterápiás csoportba tartozók 28,6%-ában szűnt meg teljesen (p <0,05). Egyetlen dózis hatására a kombinációs csoport tagjainak 100%-a, és a kodein csoport tagjainak 61,9%-a tapasztalta a fejfájás enyhülését (p =0,01). Az kombinációs csoportba tartozók 95,7%-a mondta azt, hogy szívesen alkalmazná ismét a gyógyszert, míg a monoterápiás csoportban csak 37,1% volt ez az arány (p <0,01). A nemkívánatos hatások gyakorisága nem különbözött a két csoport között (43,5%, illetve 37,5%, p =0,24).

A kombinációs terápia átlagos költsége nagyobb volt, mint a kodeiné ($1,54, illetve $0,84), azonban a kombinációs terápia hatásosabb volta miatt megérte a plusz költséget – mondta dr. Scolari Childress.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.