hirdetés

A testmozgás depressziócsökkentő hatása

Egy új közleményben a testmozgás depresszióellenes hatását az edzés gyulladáscsökkentő, dopaminátvitelt és motivációt javító hatásának tulajdonítják.

hirdetés

A depresszió világszerte a munkaképtelenség, csökkent munkaképesség, valamint a rokkantság vezető oka, amely számos agyi és pszichológiai folyamat zavarával jár együtt, beleértve a tanulás és a memória károsodását. A fizikai aktivitás, különösen az aerob testmozgás, bizonyítottan csökkenti a depressziós tüneteket, de eddig kevéssé voltak ismertek ennek mögöttes folyamatai.

A Translational Psychiatry folyóiratban április 4-én közölt cikkben a a University College London kutatói egy új hipotézist állítottak fel a testmozgás antidepresszáns hatásainak megértéséhez. Úgy vélik, hogy ennek a folyamatnak a kulcseleme a motiváció, ami nagyon fontos a depresszió számos tünetének, például az anhedóniának (az élettapasztalatok iránti érdeklődés vagy örömérzet hiánya), az alacsony energiaszintnek és az “agyi ködnek” az enyhítésében.

A kutatók egy nagy irodalmi áttekintés keretében összefoglalták azokat a kutatási eredményeket, amelyek a depresszió mechanizmusait vizsgálták (embereken és állatokon egyaránt), és arra a következtetésre jutottak, hogy a depresszió, különösen az anhedónia, szoros asszociációt mutat a fokozott gyulladással (amelyet a szervezet immunválasza vált ki), és fontos, hogy a gyulladás a dopaminátvitel zavarával is összefügg. Ezek a biológiai változások kulcsfontosságú folyamatokat jelenthetnek, amelyek a motiváció megváltozásához, és különösen a fizikai vagy szellemi erőfeszítésekre való alacsonyabb hajlandósághoz vezetnek. Eközben a testmozgás csökkenti a gyulladást, fokozza a dopaminátvitel működését és növeli a motivációt. A kutatók úgy vélik, hogy ez lehet a legfontosabb oka annak, hogy a testmozgás miért fejt ki antidepresszáns hatást.

A kutatás vezető szerzője, Dr. Emily Hird így nyilatkozott: “Az aerob testmozgás antidepresszáns hatását randomizált, kontrollos vizsgálatokkal meggyőzően bizonyították, de ennek mechanizmusát nem sikerült pontosan feltárni. Ez részben azért van így, mert valószínűleg számos biológiai és pszichológiai folyamatot érint. Például a gyulladásra, a dopaminra és a jutalmazás feldolgozására gyakorolt pozitív hatása mellett a testmozgás csökkenti az oxidatív stresszt és javítja az önértékelést és az önhatékonyságot. A mi hipotézisünk, hogy a testmozgás - különösen az aerob tevékenységek köre - csökkenti a gyulladást és fokozza a dopaminátvitelt, ami viszont növeli az erőfeszítésre való vágyat, és így általában véve fokozza a motivációt.”

A kutatócsoport reméli, hogy annak pontos feltárása, hogy a testmozgás hogyan csökkenti a depresszió tüneteit, segíthet új kezelési stratégiák - például személyre szabott edzésprogramok - kidolgozásában.

Hipotézisük további teszteléséhez a kutatók azt tanácsolják, hogy nagy elemszámú, randomizált, kontrollos vizsgálatokat kell végezni, amelyek a testmozgás antidepresszáns hatását értékelik, miközben a gyulladásra, a dopaminátvitelre és a motivációra gyakorolt hatását is mérik. Ugyanilyen fontos lenne továbbá a testmozgást esetlegesen akadályozó tényezők vizsgálata is.

“A testmozgást akadályozó faktorok kezelése - különösen a depresszióban szenvedő betegek esetében - kulcsfontosságú, mivel a rendszeres testmozgás enyhítheti a tüneteket, javíthatja a hangulatot és elindíthatja a betegeket a gyógyulás felé vezető úton. Ennek részeként pedig olyan stratégiákat kellene kidolgozni, amelyek testmozgásra ösztönöznek”- összegzett Dr. Hird.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New clues point towards how exercise reduces symptoms of depression

From movement to motivation: a proposed framework to understand the antidepressant effect of exercise

Irodalmi hivatkozás:

E. J. Hird et al, From movement to motivation: a proposed framework to understand the antidepressant effect of exercise, Translational Psychiatry (2024). DOI: 10.1038/s41398-024-02922-y

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.