hirdetés

A zsírmáj okozta mortalitás kockázata

Megdöbbentő mértékű nemek közötti különbséget találtak a zsírmáj okozta mortalitás kockázatában, amely nők esetén kétszer akkora, mint a férfiaknál.

hirdetés

A Journal of Hepatology folyóiratban 2023. augusztus 22-én jelent meg a Cedars-Sinai Medical Center kutatóinak vizsgálatáról beszámoló cikk, amelynek fő megállapítása, hogy az alkoholos eredetű zsírmájban szenvedő nők mortalitási kockázata azonos időszakon belül csaknem kétszerese a férfiaknál tapasztalható rizikónak.

A szteatohepatitiszként is ismert zsírmáj akkor alakul ki, amikor túl sok zsír halmozódik fel a májban, és hosszú távú, krónikus májkárosodás alakul ki. Hajlamosító tényezői, előzményei közé tartozik az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, valamint a túlzott alkoholfogyasztás. Az utóbbi években ennek a krónikus állapotnak szét is választották, megkülönböztették egymástól egyes típusait a kiváltó ok szerint:

  • metabolikus diszfunkcióval összefüggő szteatohepatitisz (MASLD; metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease).
  • alkohollal összefüggő májbetegség (ALD; alcohol-related liver disease)
  • metabolikus diszfunkcióval összefüggő és alkohollal összefüggő májbetegség (MetALD; metabolic dysfunction-associated and alcohol-related liver disease)

A mostani vizsgálat során a kutatók arra keresték a választ, hogy felfedezhetők-e nemi különbségek ezeknél a típusoknál, azaz máshogyan érintik-e ezek a formák a nőket és a férfiakat?

A kérdés megválaszolásához a kutatók azokat az 1988 és 1994 közötti adatokat elemezték, amelyek a National Health and Nutrition Examination Survey III (Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés III) keretében kerültek begyűjtésre. A vizsgálatban a résztvevők kérdőíveket töltöttek ki, valamint orvosi vizsgálatokon estek át és laboratóriumi teszteket is végeztek rajtuk, amelyek során információt szolgáltattak az alkoholfogyasztásról, a kardiometabolikus kockázati tényezőkről, és a máj képalkotó vizsgálatainak elvégzésére is sor került. Összesen több, mint 10 ezer 21 éves és idősebb, az Egyesült Államokban élő személy adatai kerültek be a vizsgálatba. A teljes kohorsz közel egyötödének, összesen 1971 embernek volt zsírmáj betegsége, és ezek közül több mint 75% szenvedett az alkohollal és anyagcsere-diszfunkcióval egyarán jellemezhető formában, azaz MetALD-ban.

Az eredmények szerint annak ellenére, hogy a szteatohepatitisz minden formája körülbelül kétszer olyan gyakori volt a férfiaknál, mint a nőknél, a halálozás kockázata a nők körében szignifikánsan magasabb volt a 26,7 éves medián vizsgálati időtartam alatt. Az egészséges populációhoz képest a MetALD például 83%-kal nagyobb mértékben növelte a halálozás kockázatát a nőknél, mint férfiaknál. Egy másik meglepő eredmény volt, hogy az ALD-ben szenvedő nőknél 160%-kal nagyobb volt a halálozási kockázat, mint az ALD-ben szenvedő férfiaknál.

“Ezek az eredmények különösen aggasztóak a COVID-19 világjárvány összefüggésében, amelynek során megnőtt az alkoholfogyasztás és az ehhez köthető elhalálozás, különösen a nők körében” - nyilatkozta Dr. Alan Kwan, a tanulmányt készítő egyik kutató.

A túlsúly, a prediabétesz vagy a már kialakult cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a vér kóros koleszterinszintje a háttérben meghúzódó metabolikus májbetegség jelei lehetnek. Az ilyen kockázati tényezőkkel rendelkező nőknek különösen óvatosnak kell lenniük a túlzott alkoholfogyasztással kapcsolatban a kutatók szerint. Az amerikai CDC (Centers for Disease Control and Prevention) a mérsékelt alkoholfogyasztás határát nők esetében napi egy italban (alkohol egységben) határozza meg.

A kutatók azt tervezik, hogy folytatják annak vizsgálatát, hogy a női májat miért érinti jobban az alkohol, mint a férfi májat, és hogy az alkoholfogyasztás csökkentése mellett milyen életmódbeli változtatások mérsékelhetnék a nők körében a zsírmáj kockázatát.

A szerzők arra is rámutatnak, hogy mivel a tanulmány csak 1988 és 1994 között gyűjtött adatokat elemzett, további vizsgálatokra van szükség annak megismeréséhez, hogy a májbetegségek és az alkoholfogyasztás gyakorisága hogyan változhatott az azóta eltelt időszakban.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study: Women with alcohol-related liver disease have greater mortality risk than men with condition

Sex differences in prevalence and prognosis of steatotic liver disease phenotypes: Biological sex matters

Irodalmi hivatkozás:

Hongwei Ji et al, Sex differences in prevalence and prognosis of steatotic liver disease phenotypes: Biological sex matters, Journal of Hepatology (2023). DOI: 10.1016/j.jhep.2023.08.013

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.