hirdetés

Aludja ki magát, a szíve hálás lesz érte

A rossz alvásminőség és a szív- és érrendszeri kockázat közötti kapcsolat már jól dokumentált. A legtöbb tanulmány azonban csak az alvás egy vagy két aspektusát veszi figyelembe (például az alvás időtartamát vagy az alvási apnoét), és csak egy alvási mintát vizsgál egy adott időpontban.

hirdetés

Az Inserm, a francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet egy csoportja egy teljesebb vizsgálat eredményeit tette közzé arról, hogyan befolyásolja az alvás a szív- és érrendszeri kockázatot. A tanulmány öt alvásmintát vizsgál, amelyek meghatározzák az alvás minőségét: az alvás időtartamát, az álmatlanságot, a kronotípust ("bagoly" vagy "pacsirta"), az alvási apnoét és a nappali álmosságot. Ezek a minták képezték az alapját a vizsgálatban résztvevőknek adott kérdőívnek, amely mindegyiküknek egy 0 (zavart alvás) és 5 (tökéletes alvás) közötti alváspontszámot adott. A tökéletes alvást az éjszakánkénti 7-8 óra alvás, a korai felkelés és lefekvés, az álmatlanság, az alvási apnoe és a túlzott nappali álmosság hiánya jellemzi.

Kardiovaszkuláris kockázat csökkentése

A kérdőívet két, lakossági felmérésben részt vevő kohorsznak adták ki. Az alvási pontszámot a vizsgálat kezdetekor, illetve az egyik vizsgálatban 2 évvel később, a másikban pedig 5 évvel később számították ki. A résztvevők egy alcsoportja poliszomnográfiás vizsgálaton is átesett. A vizsgálat célja az volt, hogy felmérje az öt alvásminta kardiovaszkuláris kockázatra gyakorolt általános hatását és azok időbeli változását. A vizsgálatban több mint 11 000 (53-64 éves) ember vett részt (44,6% volt a nők aránya), és a kardiovaszkuláris nyomon követést 8-10 éven keresztül végezték.

Az adatok elemzése három fő megfigyelést eredményezett: 1.) Minél magasabb a kezdeti alvási pontszám, annál alacsonyabb a kardiovaszkuláris kockázat. A kezdeti alváspontszám minden további 1 ponttal történő növekedés esetén kockázat 18%-kal csökken (hazard ratio [HR], 0,82). 2.) A kockázat a két időpontban végrehajtott értékelés között minden egyes további pontszám után 16%-kal csökken (HR, 0,84). 3.) A szerzők becslése szerint az összegyűjtött adatok azt bizonyítják, hogy az új kardiovaszkuláris balesetek 30-60%-a megelőzhető lenne, ha minden résztvevő legalább négy alvásjellemző tekintetében elérné a maximális szintet.

Van min javítani

Meg kell jegyezni, hogy 3 betegből 2 magas (hármas vagy annál magasabb) alvási pontszámot kapott az első értékeléskor, és ez a pontszám stabil maradt a nyomonkövetések között. A résztvevők körülbelül 8%-ának javult a pontszáma, míg 11%-uknak három alá csökkent. Néhány résztvevőnél (17,2%) a pontszám stabil maradt, de háromnál kisebb volt. A szerzők szerint a jövőbeni kutatásoknak erre a két utóbbi csoportra kell összpontosítaniuk, hogy megkeressék a potenciálisan módosítható meghatározó tényezőket e tendenciák megfordítása érdekében.

A jó alvásminőség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenése közötti kapcsolat erősebb a jó kiindulási pontszámmal rendelkezők esetében, ami jól mutatja a jó alvásminőség minél korábbi életszakaszban történő elérésének és hosszú távú fenntartásának fontosságát. Mindazonáltal a kezdetben alacsony pontszámmal rendelkezőknél a pontszám idővel történő javulásával járó kockázatcsökkenés azt sugallja, hogy sosem késő javítani az alvásminőségen.

A szerzők azt javasolják, hogy a közvéleményt már nagyon korán hívják fel a figyelmet az alvás minőségének és mennyiségének fontosságára. Javasolják továbbá a krónikus álmatlanság, a cirkadián ritmusú alvászavarok és az alvási apnoe minél korábbi szűrését és kezelését. A kognitív-viselkedésterápia hatékony az álmatlanság kezelésében, és az obstruktív alvási apnoe fenotípusának és súlyosságának megfelelően többféle hatékony terápiás lehetőség. A korán kelést és a késői elalvást valószínűleg nagymértékben befolyásolja a genetika, és inkább preferenciaként, mintsem módosítható viselkedésként fejeződik ki, bár a kronoterápiával (fényterápia, melatonin alkalmazása) kombinált viselkedésmódosítások alkalmazhatóak a biológiai órájuk és a környezetük ritmusának eltérése miatt szenvedő emberek cirkadián ritmusú alvás-ébrenlét zavarainak orvoslására.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.