hirdetés

Antioxidánsok és Parkinson-kór

Az antioxidánsokban gazdag táplálkozás csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát és tüneteinek rosszabbodását.

hirdetés

Az American Academy of Neurology (AAN) 2018-as konferenciájának egyik előadója, dr. Puja Agarwal arról számolt be, hogy a táplálékokban található antioxidánsok (többek között a kerotinoidok, a lutein, az E- és a C-vitamin) jelentősen csökkentik idős emberekben a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, illetve a Parkinson-kór tüneteinek progresszióját.

A Rush University Medical Center (Chicago, Illinois) kutatói 706, a Rush Memory and Aging Projectben résztvevő, átlagosan 80 éves időseket vizsgáltak a United Parkinson’s Disease Rating Scale használatával. Parkinsonizmus fennállását két vagy több tünet (pl. bradykinezia, tremor, rigiditás, járásmód) meglétekor mondták ki, és a vizsgálatból a már a Parkinson-kór, vagy a parkinsonizmus jeleit mutató betegeken kívül kihagyták azokat is, akiknél demenciát észleltek. Átlagosan 4,6 éven keresztül követték a betegeket, akik kérdőíveket töltöttek ki a táplálkozásukról. A megfigyelt időszakban 287 betegnél (41%) alakult ki parkinsonizmus. Az elfogyasztott antioxidánsok mennyisége szerint öt csoportot alakítottak ki: a legfelső ötödbe az ezekből a tápanyagokból a legtöbbet fogyasztók (n=142), a legalsó ötödbe pedig a legkevesebbet fogyasztók kerültek (n=141), és ezt a két csoportot hasonították össze. Az életkorhoz, nemhez, dohányzáshoz történt igazítás után azt tapasztalták, hogy szignifikánsan csökken a Parkinson-kór kialakulásának aránya azoknál a felnőtteknél, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztják ezeket a tápanyagokat az említett tápanyagokból legkevesebbet fogyasztókhoz képest: a betegség kialakulásának kockázata 30%-kal csökken amennyiben az elfogyasztott karotinoidok és az E-vitamin mennyisége a legmagasabb ötödbe tartozik. Még nagyobb mértékben, 44%-kal csökken a kockázat a legtöbb luteint (zöld levelű zöldségek,spenót, káposztafélék) fogyasztóknál. Igazított lineáris kevert modellben a béta-karotin, az össz-karotin, az E-vitamin és a C-vitamin egyaránt csökkentette a Parkinsonos tüneteket.

A Parkinson-kór tünetei a 85 évesnél idősebbek kb. 50%-ában észlelhetők, ami egyre nagyobb problémát jelent az elöregedő társadalmakban. A kockázati faktorok módosítása segíthet a kór megelőzésében. Már korábban is kimutatták, hogy az „egészséges” táplálkozás csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, illetve lassítja a progressziót, de nem volt adat arra, hogy a táplálkozás mely elemeinek van jótékony hatása. Azt is igazolták, hogy a lutein és az E-vitamin fontosak az agy számára: az oxidatív stressz csökkentésével, az idegsejtek pusztulásának megakadályozásával lassítják a kognitív funkciók romlását. A MIND és Mediterranean-DASH diéta kognitív funkciókra gyakorolt kedvező, és a demencia kockázatát csökkentő hatását is igazolták. Az újabb adatok pedig arra utalnak, hogy szerepük van a motoros funkciók időskori megőrzésében is.

A szerzők szerint tehát különösen fontos az idős emberek egészséges táplálkozása, a színes gyümölcsök és zöldségek napi fogyasztása. Naponta egy adag zöld levelű zöldség elegendő luteint juttat a szervezetbe, a sárgarépa, az édesburgonya, a tök, a paradicsom bővelkedik béta-karotinban és C-vitaminban. A citrusfélék, a bogyós gyümölcsök C-vitamin-tartalma magas, a csonthéjasok pedig az E-vitamin forrásai lehetnek.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Neurology News > American Academy of Neurology (AAN) 2018 Annual Meeting

2. American Academy of Neurology (AAN) 2018 Annual Meeting

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.