hirdetés

Antipszichotikus kezelés gyermekkorban cukorbajra hajlamosít

Az antipszichotikumok súlynövekedést okozó mellékhatását már korábban megfigyelték, de egy új vizsgálat azt is igazolta, hogy az ilyen gyógyszert szedő gyerekek gyakrabban lesznek cukorbetegek, különösen akkor, ha depresszió elleni készítményt is szednek.

hirdetés

Korábban az erélyes hatású antipszichotikus szereket inkább csak súlyos pszichiátriai betegségekben írták fel, így szkizofréniában vagy bipoláris kórképben, de ma már akkor is rendelik, ha olyan viselkedési zavart észlelnek, melyet a pszichiáter veszélyesnek véleményez. A lélekgyógyászatban például minden huszadik gyermekről, sőt felnőttekről is kimondják, hogy a nemzetközileg angol néven ismert ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), azaz figyelemzavar és hiperaktivitás miatt kezelésre szorul.

A kérdéssel foglalkozó amerikai szakemberek szerint az Egyesült Államokban a 10–18 évesek közül 1,3 milliónál többen igényelnek gyógyszeres kezelést, és a biztosítási rendszer alapján kapnak is ilyen készítményeket. David Rubin, a Philadelphiai Gyermekkórház szakembere vezeti azt a munkacsoportot, amelyik arra a következtetésre jutott, hogy a második generációs – más szóval: atípusos – antipszichotikumok a hízáson kívül a 2-es típusú cukorbetegség gyakoriságát is növelik fiatalok körében. Ezek a gyógyszerek a betegség esélyét csaknem 50%-kal növelik, de ha a gyermek antidepresszívumot is szed, a megnövekedett kockázat tovább duplázódik.

A kutatók megfigyelték, hogy minden harmadik, antidepresszívummal kezelt gyermek antipszichotikumot is szed. A tudományos anyagot a JAMA Pediatrics közölte.

Dr. Rubin hangsúlyozza, hogy az így kezelt gyermekeket mind a szülőnek, mind a gyermekgyógyásznak rendszeresen ellenőriznie kell, mérlegelve azt, hogy a gyógyszeres terápia haszna továbbra is meghaladja-e a mellékhatások kockázatát. Figyelni kell a testsúlyt és az esetleges laboratóriumi változásokat, melyek már korábban jelzik az esetleges, kedvezőtlen eltéréseket.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.