hirdetés

Antiszeptikus orrtamponád a műtéti fertőzések csökkentésére

Ha a spinális műtét előtt az orrban lévő esetleges S.aureust elpusztító helyi antiszeptikumos tampont helyeznek a betegek orrába, drámaian csökken a műtét helyén a fertőzések száma.

hirdetés

„Nem tudom, hogy az antiszeptikum ilyetén alkalmazása miért nem terjedt el jobban. Az eredményeink igazán nagyszerűek” – mondta dr. Nicholas Flynn (Tennessee-i Egyetem, Nashville, USA). „Talán az az ok, hogy nem végeztek erre vonatkozóan randomizált vizsgálatokat.”

Dr. Flynn a Society for Healthcare Epidemiology of America 2015-ös tavaszi konferenciáján számolt be a vizsgálatról.

Az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzések a 10 vezető halálok közé tartoznak az USA-ban, és ezen infekciók jó részéért az orrban élő Staphylococcus aureus-ok felelősek, a műtét helyén kialakuló 80%-ában ugyanis a beteg orrában kimutatható a  S. aureus.

A vizsgálatban 9135 olyan beteg vett részt, akiken gerincvelői műtétet végeztek. A betegeknek azt az utasítást adták, hogy 1 órával a műtét előtt – egy nővér felügyelete mellett – tamponálják ki az orrlyukaikat 5%-os povidone-jód oldattal átitatott anyaggal.

Az antiszeptikum „lokálisan, a bőrön elpusztítja az orr nyálkahártyáján élő S. aureus-ok 99,5%-át, de valamilyen okból nem szokták használni erre a célra” – mondta dr. Flynn.

A vizsgálatban összehasonlították a fertőzések arányát azokban a betegekben, akik a műtét előtt, illetve a műtét után használták az antiszeptikumot. A posztoperatív infekciók aránya szignifikánsan kisebb volt azokban, akik a műtét előtt alkalmazták az antiszeptikumot (5154 betegből 63; 1,22%, illetve 3981 betegből 18; 0,45%, p =0,0029).

Dr. Flynn szerint nem csak gerincvelői, de másféle műtéteknél is ki kellene próbálni a fenti eljárás hatásosságát, és nagyobb populáción, hogy kiderüljön, hogy megismételhetők-e az általuk elért eredmények.

A szekció egyik moderátora, dr. Kalpana Gupta (Veterans Administration Health System, West Roxbury, Massachusetts, USA) nagyon érdekesnek és figyelemre méltónak ítélte az eredményeket. Az eljárás fő előnyének azt tartotta, hogy az akut perioperatív időszakban alkalmazható, és nincs szükség arra, hogy 5 nappal a műtét előtt dekolonizációt végezzenek. Megítélése szerint ez javítja a betegek együttműködését.

 

Forrás: Medscape

 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.