hirdetés

Antivirális kezelés mielóma multiplexben

A monoklonális gammopátiát kiváltó vírus eradikálásával megszakítható az abnormális sejtek termelését aktiváló jelátviteli folyamat.

hirdetés

A Haematologica folyóirat januári számában jelent meg a The Spanish National Cancer Research Centre kutatóinak cikke, amelyben az antivirális kezelések hatásosságát mutatták ki mielóma multiplex terápiájában.

A történet néhány évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Joaquín Martinez vezette kutatócsoport megdöbbenve vette észre, hogy egy súlyos mielóma multiplexben szenvedő betegük meggyógyult, miután hepatitisz C elleni antivirális terápiában részesült. Bár a mielóma multiplex pontos kiváltó okát a mai napig sem sikerült tisztázni, a kutatók szerint a betegek nagy százalékánál, túlnyomó többségénél vírusfertőzés áll a háttérben, és a vírus jelenléte bolondítja meg annyira az immunrendszert, hogy ez a vérráktípus kialakulhasson.

“A vírusos eredetű hepatitisz és a mielóma multiplex, valamint a mielóma megjelenését ismerten megelőző kórképek, a monoklonális gammopátiák közötti kapcsolat felismerése fontos klinikai következményekkel jár. Eredményeink szerint a hepatitisz B-t vagy C-t okozó vírusfertőzés korai felismerése ezeknél a betegeknél megfelelő vírusellenes kezeléshez és ennek következtében az eredmények javulásához vezethet.” - nyilatkozta a kutatást vezető María Linares.

A mielóma multiplex (MM; myeloma multiplex) legfőbb jellemzője az antitesteket (immunglobulinokat), vagyis a szervezetet a fertőzésekkel szemben védő fehérjéket termelő vérsejtek túlzott elszaporodása. A mielómában szenvedő betegek szervezetében egy bizonyos antitest folyamatosan és túlzott mértékben termelődik. Az egyik elmélet szerint ez a rendellenesség a fertőző organizmusnak való krónikus kitettségnek köszönhető, amely megváltoztatja az adott vírus elleni specifikus antitest termelésében részt vevő biokémiai szignalizációt.

Annak a betegnek az esete, aki a hepatitisz C elleni kezelés után meggyógyult a mielómából, ezt az elméletet látszik alátámasztani. A kutatók azt feltételezték, hogy a szervezet már nem volt krónikusan kitéve a hepatitisz vírusnak, mert a vírusellenes gyógyszer eliminálta azt, és ezért tűnt el a mielóma is – ez abban nyilvánult meg, hogy a hepatitisz C elleni antitesteket termelő sejtek túlzott szaporodása megszűnt.

Annak vizsgálatára, hogy ez valóban így történt-e, a spanyol kutatók két vizsgálatot végeztek 54 monoklonális gammopátiában (a myeloma multiplexet megelőző kórkép) és hepatitiszben szenvedő beteg bevonásával: 9 hepatitis C-ben szenvedő beteget az első vizsgálatban, 45 hepatitis B-ben szenvedő beteget pedig a másodikban értékeltek. A legtöbb betegnél kiderült, hogy az általuk következetesen és túlzott mértékben termelt antitest valóban a hepatitisz vírus ellen irányul. Ezután a kutatók sokkal nagyobb kohorszokban is elvégezték a hepatitisz B-vel (1300 fő) és hepatitisz C-vel (1200 fő) fertőzött mielóma multiplexes betegek elemzését. Mindkét kohorszban arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik vírusellenes kezelésben részesültek, a túlélés valószínűsége jelentősen magasabb volt.

A szerzők következtetése szerint ezért a hepatitisz vírusokkal fertőzött, gammopátiákban szenvedő betegeknél - amelyeket az általuk feleslegesen termelt antitestek elemzése után lehet azonosítani - a lehető leghamarabb antivirális terápia alkalmazását kell elrendelni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Multiple myeloma cured after hepatitis treatment reveals that this cancer can be caused by viruses

Impact of viral hepatitis therapy in multiple myeloma and other monoclonal gammopathies linked to hepatitis B or C viruses

Irodalmi hivatkozás:

Alba Rodríguez-García et al, Impact of viral hepatitis therapy in multiple myeloma and other monoclonal gammopathies linked to hepatitis B or C viruses, Haematologica (2023). DOI: 10.3324/haematol.2023.283096

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.