hirdetés

Aortát pumpáló segédszív

A NYHA III-IV. fokú szívelégtelenség, bármilyen okból alakul ki, életveszélyes állapotot és súlyos panaszokat jelent. Egy új szerkezet, mely az aorta pumpálásával javítja a keringést, nagyfokú szívelégtelenségben nyújt segítséget.

hirdetés

A keringési elégtelenség fokozódása – a New York Heart Association (NYHA) III-IV fokú szintre – a szívbetegek kórházi felvételének leggyakoribb oka. A súlyos állapot gyógyszeres javítása sokszor nem elég. Többféle mechanikus szerkezettel, valóságos mesterséges szívvel igyekeztek a szakértők az ilyen állapoton segíteni, de a természetes szívet eddig csak átmenetileg sikerült pótolni.

Az Ohio State University munkacsoportja William Abraham vezetésével kidolgozta a C-Pulse elnevezésű műszert, melynek biztató eredményeiről a Journal of American College of Cardiology (Heart Failure) számolt be.

A steril szerkezetet a beteg mellkasába ültetik be. A lényeg egy hengeres ballon, mely az aortát veszi körül, és EKG segítségével pontosan úgy húzódik össze, majd ernyed el, hogy a bal kamra által az aortába kilökött vér mozgását erősítse. A pulzáló ballon vezetéke a hasüregbe kerül, és a testen kívül viselt energiaforrással – elektromos teleppel, motorral – függ össze.

Az első, most ismertetett vizsgálatban 20 beteg vett részt: 12 férfi és 8 nő, a legfiatalabb résztvevő 34 éves, a legidősebb 71 éves volt. A keringési elégtelenséget hét esetben iszkémiás szívbetegség, 13 esetben kardiomiopátia okozta. A műszer beültetésének első hónapjában halálozás nem fordult elő, és az egy esztendei megfigyelés alatt neurológiai szövődmény vagy szívinfarktus nem történt.

Az első fél évben hárman haltak meg, közülük egy beteg a műszerrel kapcsolatos ok miatt. Az egyéves túlélést 85%-nak találták. A C-Pulse alkalmazása 6 hónap alatt a NYHA stádiumot igen szignifikánsan javította (p =0,0005). A javulás a következő fél évben is folytatódott.

A betegek a 6 perces gyaloglás során fél év alatt átlagosan 50–60 méterrel tudtak többet teljesíteni. A NYHA osztályozás szerint 16 beteg szívelégtelensége lett jobb. A csoport tagjai közül három beteg szívelégtelensége megszűnt, ők a NYHA I csoportba kerültek.

Az első dolgozatban a munkacsoport azt is bejelentette, hogy már folyamatban van a folytatás: egy prospektív, multicentrikus, kontrollcsoportos tanulmány. Az első megfigyelés során a leggyakoribb nemkívánatos hatás a hasüregi vezeték kilépési helyén kialakuló infekció volt: ez a 20-ból nyolc esetben jelent meg. Ezt a jövőben a fokozott sterilitással és szükség szerinti antibiotikumkezeléssel igyekeznek megelőzni.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.