hirdetés

Autoimmun betegségben szűrjünk EKG-t

Régóta ismert a kapcsolat bizonyos autoimmun betegségek, a gyógyszereik és egy veszélyes szívritmuszavar között, most pedig a mechanizmusra is fény derült.

hirdetés

Kimutatták azt a mechanizmust, amelynek révén a különféle autoimmun és kötőszöveti betegségben szenvedő személyekben megnő az életveszélyes kardiális események kockázata, ha bizonyos antihisztaminokkal vagy antidepresszívumokkal kezelik őket.

Az American Heart Association folyóiratának, a Circulationnak online kiadásában „Pathogenesis of the Novel Autoimmun-Associated Long QT Syndrome” címmel megjelent  nemzetközi vizsgálat vezetője Mohamed Boutjdir professzor (SUNY Downstate Medical Center) volt. A kutatócsoport feltárta azt a mechanizmust, amelynek révén a különféle autoimmun és kötőszöveti betegségben szenvedő személyekben megnő az életveszélyes kardiális események kockázata, ha bizonyos antihisztaminokkal vagy antidepresszívumokkal kezelik őket.

Elsőként mutatták ki, hogy autoimmun betegségben – főleg lupus erythematosusban, Sjögren-szindrómában és más kötőszöveti betegségekben (CTD, connective tissue diseases), többek közt kevert CTD-ben, nem differenciált CTD-ben, polimiozitiszben/dermatomiozitiszben, szisztémás szklerózisban és reumatoid artritiszben – szenvedő felnőtt betegek EKG-ján milyen molekuláris és funkcionális mechanizmust révén alakul ki rendellenes elektromos aktivitás, az ún. hosszú QT szindróma (a QT intervallum meghosszabbodása).

A hosszú QT szindróma lehet genetikai zavar következménye vagy lehet szerzett is, gyakran egyes gyógyszerek mellékhatásaként; e gyógyszerek úgy befolyásolják a szívritmust, hogy megnő a kamrákból kiinduló szabálytalan szívveréses epizódok kockázata. Ezek szívdobogás-érzéshez, ájuláshoz vagy akár hirtelen halálhoz is vezethetnek a kamrafibrilláció miatt.

„Kimutattuk, hogy az ún. anti-SSA/Ro antitestek, amelyek megtalálhatók a kötőszöveti betegségekben szenvedő felnőttekben, blokkolnak egy specifikus kardiális csatornát (a hERG-nek nevezett csatornát), s így megakadályozzák a káliumionok kiáramlását a sejtekből. Ez pedig rendellenes EKG-hoz, a hosszú QT szindrómához vezet. Az ilyen „rossz” antitesteket tartalmazó szervezetben még nagyobb lehet a súlyosabb szívritmuszavarok kockázata is, ha a betegben rendellenes az elektrolitok szintje vagy olyan gyógyszereket használnak – egyes antihisztaminokat vagy antidepresszívumokat –, amelyek maguk is hosszú QT szindrómát okozhatnak” – magyarázta dr. Boutjdir.

„Ezért mi azt javasoltuk, hogy azokban a felnőtt betegekben, akikben anti-SSA/Ro antitestek vannak, rutinszerűen szűrni kellene az EKG-t, és tanácsadásban kellene részesíteni azokat, akiknek hosszú QT szindrómájuk van, az olyan gyógyszerek alkalmazására nézve, amelyek növelhetik az életveszélyes aritmiák kockázatát. Mi több, ezt a szűrést és a tanácsadást szerintünk rutinszerűen kellene végezni” – tette hozzá.

 

Forrás: Medical News Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.