hirdetés

Az allergiás náthával kapcsolatos legújabb ismeretek

FŐ SZEMPONTOK 
1. A Joint Task Force on Practice Parameters in Allergy, Asthma, and Immunology 1998-as definíciója szerint a nátha (rhinitis) „az orrüreget bélelő nyálkahártya gyulladása, melyet duzzanat, orrfolyás, tüszszögés és viszketés és/vagy hátsó garatfali váladékcsorgás kísér”. 
2. Típusos tünet a rohamokban jelentkező tüsszögés, az orrviszketés, a szipákolás, a prüszkölés, a gyakori orrfújás, az orrdugulás és a hátsó garatfali váladékcsorgás, illetve esetenként a köhögés is. 
3. A terápiás fegyvertárba tartoznak az allergén hatásának kiküszöbölésére tett törekvések, a gyógyszeres kezelés és az immunterápia. Ezek mellett fontos szerepet kap a társuló kórképek prevenciója is. 
4. Az első generációs antihisztaminok esetében problémát jelent a szedatív hatás, mely kedvezőtlenül befolyásolja az iskolai és kognitív teljesítményt. Erre a második generációs szerek adása jelent megoldást, melyek legfeljebb csekély szedatív hatással rendelkeznek. 
5. A gyermekkorban akár egy éven túl adagolt intranazális kortikoszteroidok (INS) sem zavarja meg a növekedést. Egy újabb tanulmány szerint akkor sem szaporodtak meg a hypothalamus–hypophysis rendszer működésével kapcsolatos mellékhatások, ha az inhalációs asthma-kezelés mellett INS-adagolás is történt.

Bevezetés

Az allergiás nátha (AR, allergiás rhinitis) a leggyakoribb gyermekkori idült betegség, mely a gyermekek akár 40%-át is érintheti. A betegség azonban gyakran rejtve – ennél fogva kezelés nélkül – marad, mivel tévesen visszatérő felső légúti fertőzésnek minősítik olyan esetekben, amikor a gyermek nem képes megfelelően beszámolni a tünetekről. Az AR nem tartozik az életet veszélyeztető kórképek közé, mégis az egyik leggyakoribb ok, amiért a szülők a gyermekorvos segítségét kérik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Todd A. Mahr, MD, Ketan Sheth, MD, MBA
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.